Сигналът на местната администрация е срещу Биляна Якова - ръководител

...
Сигналът на местната администрация е срещу Биляна Якова - ръководител
Коментари Харесай

Община Варна сезира прокуратурата за нанасяне на финансови щети на градския транспорт

Сигналът на локалната администрация е против Биляна Якова - началник на плана за интегриран градски превоз. По-рано през днешния ден тя сподели, че ще сезира Европейската прокуратура за вредите, които управлението на Община Варна предизвиква на компания " Градски превоз ", както и на тази, която поддържа билетната система.

Община Варна ще подаде сигнал до прокуратурата за нанасяне на изключително огромни финансови вреди на градския превоз от за интегриран градски превоз, оповестиха през днешния ден от пресслужбата на общината.

Реакцията е в отговор на конференция, дадена от Якова по-рано денем. Тя разгласи, че има намерение да сезира Европейската прокуратура за дейности на Общината, която съгласно нея съзнателно саботира работата на автоматизираната билетна система в града, изграждана с европейски средства.

Ако билетната система е работела добре, в този момент общинското дружество " ТАСРУД " (Транспорт и автоматизирани системи за контролиране на уличното движение) нямаше да има усложнения с генерирането на нужния финансовия поток, показаха от пресцентъра, цитирайки финансовия зам.-кмет Христо Рафаилов. Според него цифрите, които Якова показа пред медиите в града, са манипулативни. Община Варна се придържа към одобрени пазарни практики и законово регламентирани дейности, с цел да подсигури по-добре функционираща билетна система за разлика от тази до момента, споделиха още от общинската администрация. От там допълниха, че в контракта на компанията, която се грижи за билетната система, има три съставния елемент. Единият е за софтуерно и хардуерно обслужване и поддържане с закрепена цена, която се заплаща ежемесечно. Освен това в контракта са заложени пари за надграждане на системата, които обаче са били пренасочвани.

От общината прибавиха, че огромна част от посочените от Якова 14 милиона лв. за актуалната билетна система са изхарчени в ущърб на хората. От парите, планувани за надграждането ѝ, има пренасочване за поправки. Налице са и двойни заплащания. Според администрацията всичко това е допускано, възлагано и одобрявано персонално от Якова и от освободения шеф на " ТАСРУД " Милко Лалев.

От пресслужбата цитират и зам.-кмета Диан Иванов, съгласно който от позиция на Общината Якова от години към този момент не е чиновник в нея. В трудовия ѝ контракт е посочено, че той е в действие до привършване на плана, а той е завършен и регистриран през 2016 година, показаха още от администрацията.

И прецизираха, че от този момент до започването на мандата на актуалното кметско управление, тя е получавала заплащане от съвсем 4 000 лв. на месец, т.е. в продължение на повече от седем години, е взимала заплата за активност, която от позиция на институциите не се прави.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР