Сидни, Австралия – Австралийците гласуват в събота на исторически референдум,

...
Сидни, Австралия – Австралийците гласуват в събота на исторически референдум,
Коментари Харесай

Австралия отброява до забележителното гласуване на Indigenous Voice

Сидни, Австралия – Австралийците гласоподават в събота на исторически референдум, който ще дефинира дали коренното население е прието в конституцията на страната посредством нов парламентарен съвещателен съвет.

Победата за акцията „ Да “ ще обезпечи основаването на Voice to Parliament, което ще разреши на представителите на общностите на първите народи да дават самостоятелни препоръки на законодателите по въпроси, които ги засягат.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла С наближаването на гласуването " ужасяващият расизъм " помрачава референдумната акция на Australian Voice Раздялата на децата на австралийските туземци с " опустошителни темпове ": Комисар Ранното гласоподаване стартира в Австралия Референдум за гласа на локалното население Корпоративна Австралия не съумява да повлияе на обществеността, защото Гласът на коренното население е изправен пред проваляне завършек на списъка

Аборигените и жителите на островите от протока Торес са били първите жители на Австралия, само че са били значително маргинализирани след колонизацията от британците през 1788 година

Сега в Австралия живеят повече от 980 000 коренни поданици, съставляващи почти 3,8 % от популацията при последното броене през 2021 година

Първите народи са в най-неравностойно състояние в Австралия с предстояща дълготрайност на живота, която е с към осем години по-малка от тази на некоренното население. Те също страдат от по-висок % на самоубийства и отнемане от независимост и имат по-малък достъп до здравни услуги.

Референдумът в събота беше едно от главните политически обещания на премиера Антъни Албанезе по време на сполучливата му предизборна акция предходната година.

Но натрупването на вота провокира разделения в Австралия със известия за расизъм и злоупотреби, провокирани от ширещата се дезинформация в обществените медии.

„ Те [коренното население] несъмнено се усещат депресирани и страдат, тъй като расизмът е изцяло корав в Австралия “, сподели Дани Линдер а Бундялунг, жена от Кунгаракани и старши учител по право в Университета на Куинсланд.

>

Проучванията непрекъснато слагат гласа „ Не “ напред, като специалисти показват неналичието на двупартийна поддръжка от законодателите. Това накара някои от локалната общественост да се почувстват ужасени.

„ Започваме да се помиряваме с това какво тъкмо усещат нашите сънародници австралийци към нас и какво в действителност мислят за нас “, сподели Линдер пред Al Jazeera.

Ето всичко, което би трябвало да знаете за първия референдум в Австралия от 1999 година насам.

Как ще протича изборният ден?

Австралийците ще бъдат помолени да гласоподават с „ да “ или „ не “ на един въпрос в урната.

Точната дефиниция беше финализирана през юни и ще гласи: „ Предложен закон: за смяна на конституцията, с цел да се признаят първите нации на Австралия посредством основаване на Глас на туземците и островитяните от пролива Торес. Одобрявате ли тази препоръчана смяна? “

Гласуването е наложително и повече от 2,2 милиона души към този момент са дали своят вот в предварителните избори съгласно Австралийската изборна комисия (AEC).

В събота изборните секции ще бъдат отворени от 8:00 до 18:00 часа (21:00 GMT петък до 07:00 GMT събота). Преброяването на гласовете ще стартира незабавно след затварянето на изборните секции, като AEC демонстрира непрестанен резултат на своя уеб страница.

Ако има явен победител, резултатите могат да дойдат още в събота вечерта. Но в случай че е малко, може да има закъснение, до момента в който се преброят оставащите гласове по пощата.

Ако акцията „ Да “ би трябвало да завоюва, те би трябвало да обезпечат двойно болшинство. Това значи над половината от националния избор, както и болшинство в най-малко четири от шестте щата.

Референдумите са несполучливи в Австралия, като единствено осем са сполучливи от 44 гласа след федерацията през 1901 година

Как ще работи Voice?

Идеята за Глас на локалното население към Народното събрание беше показана от 250 представители на първите народи по време на среща в Улуру, известната канара от пясъчник в централна Австралия.

Членовете на Гласа ще бъдат от общностите на Първите народи и ще бъдат определени от сънародници туземци и поданици на островите в Торесовия проток. Те ще служат за избран интервал от време.

Те ще дават самостоятелни препоръки на Народното събрание и държавното управление по въпросите на коренното население. Те обаче няма да могат да насочват или да постановат несъгласие на държавната политика.

Поддръжниците на Гласа се надяват, че това ще подсигурява, че локалните общности са по-добре обслужвани от държавни политически решения, което може да помогне за превъзмогване на пропастта сред локалните и некоренните австралийци.

„ Все едно да отидете на интервенция, откакто сте се съветвали с пациента, ревизирали сте рентгеновите фотоси на пациента и сте събрали цялата информация, която желаете “, сподели Рон Леви, доцент в Колежа по право на ANU, пред Al Jazeera.

„ Ако ще действате от нечие име или за някого, тогава колкото повече информация и колкото повече говорите с тях, толкоз по-добре. “

The Voice няма да е първият по рода си – няколко други страни към този момент са основали сходни типове локални консултативни групи.

„ Ако погледнем в чужбина към места като Финландия, Норвегия и Швеция, те са основали саамски парламенти, които са определени органи, които се контролират от Народното събрание, те поучават законодателите по какъв начин най-добре да решат проблемите, засягащи саамските общности “, сподели Линдер.

Какво споделят двете страни?

Кампанията „ Да “, мощно подкрепена от лейбъристкия министър председател Антъни Албанезе, твърди, че това е опция културата на локалното население най-сетне да бъде приета в 122-годишната конституция на Австралия.

„ Коренното население на Австралия е главно безреден въпрос в Австралия и в нейната конституционна история.

„ Конституцията не ги признава и не признава тяхната отличителност “, сподели Леви пред Ал Джазира.

Активистите на акцията „ Да “ споделят също, че Гласът ще може да направи действителни промени в опазването на здравето, образованието, заетостта и жилищата за коренното население.

Те настояват, че Гласът ще бъде предпазен, в случай че бъде прибавен към конституцията и хората от Първите народи ще бъдат обслужвани по-добре, в случай че държавното управление слуша непосредствено коренното население.


Кампанията „ Не “ е подкрепена от водача на опозиционната Либерална партия Питър Дътън. Те се концентрираха върху опасенията, че не се знае задоволително за това по какъв начин ще действа Гласът и по какъв начин ще бъдат определени неговите членове.

В акция с мотото „ Ако не знаете, гласувайте срещу “, те споделят, че Гласът е правно рисковано и може да докара до неработещо държавно управление.

„ Страната „ Не “ на дебата съумя да се възползва от неналичието на детайлности за Voice, с цел да посее подозрение в съзнанието на гласоподавателите “, изясни Пол Странгио, професор по политика в университета Монаш.

Противниците на Voice също предизвестиха, че това може да сътвори непрекъснати разделения в Австралия, изказване, което специалистите отхвърлят.

„ Имаше мотив, че закрепването на Гласа ще закрепи расовото неравноправие в конституцията и че локалните австралийци ще получат право, на което другите австралийци не се радват.

„ Това е мощно подвеждащ мотив, защото референдумът не е за раса, а по-скоро за радикално население “, сподели Странгио пред Al Jazeera.

Кампанията „ Не “ е подкрепена и от по този начин наречените гласоподаватели на „ прогресивно не “. Това са локални хора, които имат вяра, че Гласът няма да има никакво практическо значение за живота на техните съдружници от Първите народи.

„ Те считат, че това не е задоволително положително и това, което е належащо, е контракт или нещо, което признава суверенитета “, сподели Леви.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР