Си Цзинпин поема курс на пандемична дипломация Доскоро Китай изглеждаше

...
Си Цзинпин поема курс на пандемична дипломация Доскоро Китай изглеждаше
Коментари Харесай

Китай опитва да възстанови пострадалия си заради вируса имидж

Си Цзинпин поема курс на пандемична дипломация

Доскоро Китай изглеждаше смачкан от последствията на ковид, а стопанската система му стремително вървеше надолу. Ситуацията обаче е на път да се промени и зараждането на тази наклонност може да се открие в скорошното изказване на сръбския президент Александър Вучич, написа Financial Times. Миналата седмица той обществено се обърна към китайския си сътрудник Си Цзинпин с молба за помощ поради пандемията и това се трансформира в по този начин нужната на Пекин агитация, с цел да възвърне потърпевшия си имидж.

" Моля ви да ни пратите, каквото можете. Трябва ни всичко - маски, ръкавици, апарати за обдишване. Но най-много се нуждаем от вашия опит и хора, които биха желали да дойдат и да оказват помощ ", разяснява Вучич.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Търсена опция

Сърбия не е единствена. Миналата седмица в телефонен диалог Си Цзинпин е споделил на испанския министър председател Педро Санчес, че Китай ще направи всичко по силите си, с цел да обезпечи помощ. И е допълнил, че двете страни би трябвало да засилят съдействието си след преодоляването на болестта. Италия се обърна към Европейски Съюз този месец с молба за маски за лекарите, само че и тук Пекин реагира първи, като изпрати маски, апарати за обдишване и 300 лекари в поддръжка на закъсалата страна.

Китай прави сходни жестове, в това число даване на здравно съоръжение, препоръки и личен състав, към няколко други страни в Европа, Африка и Близкия изток. Държавните медии осведомят, че всяка африканска страна ще получи по 20 хиляди комплекта за тестване, 100 хиляди маски и 1000 защитни костюма за медиците от фондацията на най-богатия китаец Джак Ма.

Всичко това е тъкмо опцията, която Пекин търсеше - метод да стартира да затвърждава ролята си на виновна световна мощ, предлагаща водачество и филантропична помощ във време на суматоха, като потуши обвиняванията, че е първоизточник на ковид. " Китай се пробва да трансформира здравната си рецесия в геополитическа опция. Той подема акция на " меката сили ", ориентирана към запълване на вакуума, оставен от Съединени американски щати ", споделя Ю Джий, експерт по Китай от английския институт Chatham House.

Всъщност Пекин поема курс на пандемична дипломация и концентрира медийното внимание върху себе си поради помощта за страни в Европа, Африка и другаде. Той има доста да наваксва, защото мнозина го винят за поредност от неправилни стъпки, спомогнали за превръщането на ковид в такава огромна заплаха. Но с стопанска система, която стартира да се оттласква от пагубните предходни три месеца, има късмет азиатската страна да затвърди интернационалните си позиции - нещо, което изглеждаше немислимо преди месец.

Пример за напредък?

Ако Китай успее да избегне втора вълна на болестта, евентуално ще стане първата огромна страна, която се е възстановила от пандемията. Икономистите предвиждат невиждано стесняване на стопанската система през първото тримесечие на годината, последвано от внезапен отскок през второто.

Ако това стане факт, тогава Пекин ще стане образец за напредък на фона на международна икономическа рецесия, което ще му даде опция да се намеси в помощ на други страни, търсещи поддръжка. А това единствено ще заздрави посланието за " меката мощ ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР