Швейцарците вероятно ще трябва да гласуват по въпроса с неутралитета

...
Швейцарците вероятно ще трябва да гласуват по въпроса с неутралитета
Коментари Харесай

В Швейцария може да има референдум за военния ѝ неутралитет

Швейцарците евентуално ще би трябвало да гласоподават по въпроса с неутралитета на страната, защото войната в Украйна още веднъж отвори дебата за степента на съдействие с НАТО и възобновяването на европейските наказания, съобщи Агенция Франс Прес.

Суверенистката организация Pro Suisse е събрала повече от 100 000 подписа, нужни за иницииране на референдум, чиято цел е неутралитетът на Швейцария да бъде закрепен по-здраво в конституцията, разгласи един от нейните ръководители Валтер Вобман в изявление за вестник Blick.

Швейцарският неутралитет провокира доста диспути от началото на войната в Украйна, като всяка политическа партия го пояснява както откри за добре.

Швейцария, която не е член на Европейския съюз, е безапелационна в позицията си за боен неутралитет, само че одобри глобите, въведени от Брюксел против Русия - решение, което беше пламенно наказано от най-голямата швейцарска партия - радикалната десница SVP.

Москва също разкритикува приемането на европейските наказания от страна на Швейцария и отхвърли да разреши провеждането на договаряния на Организация на обединените нации за Сирия в Женева.

Федералната конституция на Швейцария планува, че държавното управление и Народното събрание би трябвало да " резервират неутралитет ", само че Pro Suisse желае да отиде по-далеч.

Чрез оферти от нея референдум се приканва Конституцията да подсигурява, че неутралитетът е " въоръжен и безконечен " и се ползва " когато и да е и без изключение ".

Инициаторите му упорстват невоенните насилствени ограничения, т.е. глобите, също да бъдат неразрешени, с изключение на когато това е решено от Организация на обединените нации.

Pro Suisse, която се опълчва и на всякакво доближаване с Атлантическия съюз (НАТО), желае също по този начин Конституцията да забрани на Швейцария да се причислява към каквито и да било военни или отбранителни съюзи, с изключение на при положение на директно военно нахлуване против страната.

След като подписите бъдат подадени и тествани от канцлерството, нормално минават доста месеци или даже няколко години, преди да се организира гласоподаване. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР