Швейцарците гласуват днес на пет референдума по разнородни въпроси, предадоха

...
Швейцарците гласуват днес на пет референдума по разнородни въпроси, предадоха
Коментари Харесай

Швейцарците гласуват на пет референдума

Швейцарците гласоподават през днешния ден на пет референдума по разнородни въпроси, предадоха AFP и AP. На първо място те се произнасят по ново предложение за ограничение на броя на жителите на Европейския съюз, имащи право да живеят и работят в страната им.

Всенародното допитване е по самодейност на популистка партия, настояваща за фаворизиран достъп за швейцарските жители до пазара на труда и обществената система. На този референдум гласоподавателите би трябвало да кажат дали поддържат " самодейността за ограничение " на броя на жителите, имащи право да живеят и работят в страната им, което би изискало от управляващите на Швейцария и на Европейски Съюз да договорят в период от 12 месеца преустановяване на съглашението си за свободно придвижване, заяви БНР.

Ако до тогава не бъде реализирано единодушие по въпроса, швейцарците може да излязат едностранно от съглашението и да забранят сключването на всевъзможни бъдещи съглашения за независимост на придвижването, отбелязва организацията. На сходен референдум през 2014 година гласоподавателите в Швейцария поддържаха с минимална разлика ограничението на правото на европейските жители до работят и живеят в Швейцария.

В годините по-късно обаче Народното събрание протакаше и не изпълняваше националната воля значително заради боязън от сериозен отрицателен резултат върху швейцарското общество и бизнес. Недоволна от това безучастие, Швейцарската национална партия поведе акция за ново слагане на въпроса на референдум тази година. Последните социологически изследвания демонстрират, че в този момент предлагането се употребява с по-малко поддръжка. Според проучване от 7 септември на института " Ге Еф Ес.Берн " над 60% от интервюираните са " срещу ", към 35 на 100 са " за ", а останалите към момента не са решили по какъв начин ще гласоподават.

Ако гласоподавателите одобрят предлагането, това може да промени радикално дълбоките и преференциални за алпийската страна връзки с авторитетния 27-членен съюз. Подобен процес даже е оприличаван на швейцарски Брекзит, макар че Швейцария не членува в Евросъюза. Днес гласоподавателите в Швейцария се произнасят и по въпроса за закупуването на нови изтребители, с които да бъдат осъвременени военновъздушните сили на страната. Избирателите са призвани и да гласоподават в поддръжка на предложение за бащинство от две седмици, за увеличение на данъчните облекчения за деца, както и за смяна на законовите разпореждания за лова на вълци.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР