Швейцарските власти решиха да превърнат няколко къщи в село Корипо

...
Швейцарските власти решиха да превърнат няколко къщи в село Корипо
Коментари Харесай

Най-малкото село в Швейцария взе съдбовно решение, за да се спаси от смърт

Швейцарските управляващи взеха решение да трансфорат няколко къщи в село Корипо в кантон Тичино в хотелски стаи, които да притеглят туристи и да спасят общината от гибел.

Община Корипо е основана преди повече от 600 години. През 19 в. тук е имало над 300 поданици. В момента те са сведени единствено до 16. Петнадесет от тях са пенсионери. Останалият е кметът.

Младото потомство от дълго време е поело към огромните градове, където може да работи и да учи, написа BBC, представени от Профит.

Корипо не е единственото швейцарско село, в което животът угасва. Много са и повода е, че да се живее надалеч от огромните градове не е стопански преференциално.

В момента в Корипо няма магазини, учебни заведения и деца. Селото е единствено на 30 минути път от оживения град Локарно.

Над 60 градиционни каменни къщи стоят без стопани. Някои са умряли, други са отишли да живеят на друго място. Може да се виждат изоставени персонални движимости.

За да не чакат селото да " почине " напълно, управляващите са решили да трансфорат част от запустелите къщи в стаи за посетители.

Аналогична идея към този момент работи в някои италиански планински села. В Швейцария ще бъде приложена за първи път.

Става дума за хотел, който е разпилян в няколко къщи.

Жителите на Корипо и кметът разпореждат огромни очаквания на плана. Те разчитат, че гостите ще живеят един до друг с тях, а локалният бар ще се трансформира импровизирано в администрация на хотела.

Това е добре за селото, за бъдещето, защото множеството от жителите му са към този момент много остарели. С този план хората още веднъж ще идват тук, имат вяра локалните поданици.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР