Швейцария се очаква да завие надясно след днешните парламентарни избори,

...
Швейцария се очаква да завие надясно след днешните парламентарни избори,
Коментари Харесай

Швейцария ще завие надясно след изборите, сочат първите прогнозни резултати от вота

Швейцария се чака да завие надясно след днешните парламентарни избори, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Ройтерс.

Дясната Швейцарска национална партия (ШНП), най-голямата политическа мощ, събира 29 % от гласовете или с 3,4 на 100 повече спрямо предходния избор през 2019 година, сочат първите планирани резултати от гласуването, оповестени от швейцарската телевизия.

Очертаващият се завой надясно значи, че безпокойството от имиграцията и политическата уместност е победило над опасенията от климатичните промени и топенето на ледниците, отбелязва Ройтерс.

ШНП заложи в предизборната си стратегия на посланието, че не трябва да се позволява швейцарското население да надвиши 10 милиона души - при 8,7 млн. поданици в този момент.

Тя завоюва гласове и от хората, които са обезпокоени от намаляващия стопански напредък и покачването на цената на живота, означават социолозите от института Ге Еф Ес в Берн. 

От друга страна, повишаването на здравните услуги се чака да налее вода в мелницата на лявата Швейцарска социалдемократическа партия. В момента тя е втора политическа мощ и се чака на днешните избори да усили електроралната си поддръжка с 0,4 % и да събере 17,2 на 100 от вота.

На другия полюс е Зелената партия на Швейцария, която евентуално ще получи 9,1 %, или с 4,1 на 100 по-малко спрямо преди четири години.

Резултатът от изборите е малко евентуално да промени състава на швейцарското държавно управление, което включва седем министерски кресла, разпределени сред четирите най-големи партии според от това какъв дял от гласовете на изборите са събрали.

" Преди четири години хората бяха малко по-идеалистични и прогресивни, което обясняваше за какво Зелената партия на Швейцария се показа толкоз добре, само че в този момент хората са по-притеснени за сигурността и още веднъж станаха по-консервативни ", сподели Михаел Херман, политически анализатор от социологическата организация " Сотомо ". " ШНП има триумф, тъй като разсъни опасения, че обществото е изгубило " бдителността си ", и тъй като още веднъж се концентрира върху имиграцията. "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР