Швейцария подписа противоречив договор за закупуване на 36 американски изтребителя

...
Швейцария подписа противоречив договор за закупуване на 36 американски изтребителя
Коментари Харесай

Швейцария подписа за 36 американски изтребителя F-35

Швейцария подписа спорен контракт за закупуване на 36 американски изтребителя F-35 на стойност над 6 милиарда франка (6,2 милиарда долара).

" Националният шеф по въоръженията Мартин Зондерегер и ръководителят на швейцарската стратегия за F-35A Дарко Савич подписаха контракта за закупуване на 19 септември 2022 година в Берн ", обявиха от Агенцията за закупуване на оръжия в страната: " С това закупуването на 36 броя F-35A е контрактувано ".



Изборът на F-35 от швейцарското държавно управление през юни 2021 година провокира известни разногласия, изключително в светлината на превишаването на разноските по програмата за изтребителите в Съединени американски щати.

Швейцарското държавно управление и Народното събрание осуетиха провеждането на референдум за закупуването на самолета, макар че бяха събрани задоволително подписи, с цел да бъде подложен въпросът пред гласоподавателите, като обявиха, че няма задоволително време за това преди приключването на офертата на производителя Lockheed Martin. Но швейцарските гласоподаватели към този момент утвърдиха с малко през септември 2020 година изразходването на 6 милиарда швейцарски франка за замяна на остарелия флот на страната от самолети F/A-18 Hornet и F-5 Tiger.



Изтребителите F-35 ще бъдат доставени сред 2027 и 2030 година

Швейцария се причислява към възходящия брой европейски страни, избрали многоцелевите бойни самолети " стелт ", измежду които Белгия, Англия, Дания, Финландия, Италия, Гърция, Германия, Нидерландия, Норвегия и Полша.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР