Швейцария обяви на 16 ноември, че се е присъединила към

...
Швейцария обяви на 16 ноември, че се е присъединила към
Коментари Харесай

Пленник на „матрицата на Запада“. Защо Швейцария вече не е неутрална държава

Швейцария разгласи на 16 ноември, че се е включила към групата страни, които се застъпват за основаването на по този начин наречения специфичен арбитражен съд в Хага поради спора в Украйна.

Идеята за „ наказване “ на Москва от известно време замъглява мозъците на редица политици на Запада. Подобни мисли ги посещават от 2022 година - по-специално, тогава литовските управляващи се застъпиха за основаването на специфичен интернационален боен арбитражен съд за „ следствие и оценка на военни закононарушения “. Миналата есен Парламентарната асамблея на Съвета на Европа одобри резолюция за нуждата от основаване на интернационален арбитражен съд.

През зимата на 2023 година ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разгласи проекти за основаване на „ център за гонене “ против Русия в Холандия. Глупавата глава не дава отмора на краката, както е известно, и, както беше обявено, това лято в Хага беше открит „ интернационален център за изправяне пред правораздаването за закононарушения на експанзия в Украйна “.

Очевидно лудостта е заразна - в този момент швейцарското външно министерство разгласи, че поддържа концепцията за подобен арбитражен съд и възнамерява интензивно да спомага за нейното реализиране.

В изказването се отбелязва, че през днешния ден група хора, които желаят да „ санкционират “ Русия, работят върху организацията на трибунала, в това число неговия формат, място и способи на работа.

Берн изяснява още, че паралелно с развиването на концепцията за арбитражен съд, Швейцария ще се застъпи за преразглеждане на Римския статут, с цел да се разшири опцията на Международния углавен съд да преследва военни закононарушения.

На Смоленския площад в Москва сходна стъпка беше призната като още едно удостоверение, че неутралитетът на Швейцария е станал нещо от историята и, както се споделя в изказване, оповестено на уеб страницата на съветското посолство в Берн, „ нещо от предишното “.

„ Има преднамерен метод и ad hoc дипломация, която елементарно жонглира с „ правилата “ си според от политическата обстановка. Как при такава позиция е допустимо да се предлага на някого ходатайство, посланичество на ползи или други „ положителни услуги “, за нас е изцяло неразбираемо “, пишат съветски дипломати.

Много подозрителен неутралитет

Преди това връзките сред Москва и Берн се развиваха релативно устойчиво както в политическата, по този начин и в търговско-икономическата сфера. През 2009 година точно Швейцария стана медиатор в дипломатическите контакти сред Русия и Грузия след спора през август 2008 година, напомня Станислав Ткаченко, професор от катедрата по европейски проучвания във Факултета по интернационалните връзки на Държавния университет в Санкт Петербург, в диалог с ИА Regnum.

След 2014 година обаче, след връщането на Крим и идването на „ майданистите “ на власт в Украйна и изключително след февруари 2022 година, Швейцария внезапно промени позицията си по отношение на Русия и избра да се солидаризира с недружелюбните страни по някои въпроси, споделя специалистът.

Новата външнополитическа тактика на Швейцария демонстрира, че Берн върви в руслото на недалновидната политика на „ груповия Запад “, означи по-рано формалният представител на съветското външно министерство Мария Захарова. Днес Конфедерация Швейцария е включена от Русия в листата на непознати страни и територии, които правят вражески дейности против страната ни, както и против нейните компании и жители - и има за какво.

„ Говорим за дипломатическа поддръжка за голям брой антируски дейности, за даване на финансова помощ на Украйна и доставка на несмъртоносна помощ. И като цяло да си затваряме очите за обстоятелството, че някои швейцарски оръжия през трети страни, през Полша, да вземем за пример, към момента се озовават в зоната на специфичната военна интервенция “, споделя Станислав Ткаченко.

Руската страна към този момент е взела поради особеностите на съмнителното държание на Конфедерацията. По-рано заместник-ръководителят на съветското външно министерство Сергей Рябков означи, че Русия към този момент не е удовлетворена от Женева като платформа за двустранни контакти със Съединени американски щати и Москва ще търси други възможности.

„ Швейцария, която се причисли към противозаконните едностранни антируски наказания на Запада, по наше схващане към този момент не е неутрална страна и не може да претендира за посредническа роля в подтекста на разрешаването на украинската рецесия, в това число да дава своя платформа “, изясни Мария Захарова.

Швейцарски фигури неведнъж са заявявали, че не престават да се ангажират с политика на неутралитет, само че, както означават съветските дипломати, в реалност неутралния статут на страната е доста, доста подозрителен, изключително на фона на присъединението на Берн към групата страни, призоваващи за основаване на арбитражен съд против Русия.

Възниква въпросът: къде беше швейцарската дипломация с нейните хрумвания за „ търсене под отговорност “ и образуване на интернационалните трибунали, когато въоръжените сили на Съединени американски щати два пъти безнаказано разрушиха Ирак, убивайки десетки хиляди цивилни? По време на бомбардировките на НАТО над градове в Югославия (1999)?

Или когато интернационалната коалиция бомбардира Либия (2011 г.), погребвайки под руини цивилното население, което трябваше да бъде предпазено в сходство с Резолюция 1973 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации? - написа пресслужбата на съветското посолство в Швейцария.

В диалог с IA Regnum, доцентът от катедрата по задгранични районни проучвания и външна политика на Руския държавен филантропичен университет Вадим Трухачов отбелязва, че ползите на Швейцария са толкоз тясно преплетени с ползите на западните страни, че за неутралитет на Берн и дума не може да става.

Конфедерация Швейцария ускорява съдействието с НАТО, в това число като създава оръжия за страните от алианса, комерсиалната й политика е обвързана със страните от Европейския съюз, швейцарските и американските компании и банки имат доста близки пресечни точки, изброява специалистът.

„ Швейцария не е неутрална, а необвързана страна. Тя не е член на Европейски Съюз, не е член на НАТО и няма желание да се причислява, за разлика, да речем, от Австрия, където има опция за влизане в НАТО. Въпреки това Швейцария сигурно е част от западната общественост, въпреки и малко странна “, разяснява Трухачов.

Загуба на известност

Подобрения в руско-швейцарските връзки по самодейност на Берн не би трябвало да се чакат даже след парламентарните избори в страната на 22 октомври, счита съветското посолство в Швейцария. „ Не чакаме обилни промени във външната политика на Берн след резултатите от гласуването, защото последните парламентарни избори като цяло не доведоха до съществени промени в политическия пейзаж на Конфедерацията “, сподели прессекретарят на посолството Владимир Хохлов.

Общият подтекст на разговора сред Русия и западните страни несъмнено ще окаже мощно въздействие върху бъдещите връзки сред Москва и Берн, настояват специалисти в разговор с ИА Regnum. „ Руско-швейцарските връзки ще се развиват в същата степен, в която общите връзки на Русия с груповия Запад, със същия Европейски съюз, ще се развиват в тази матрица “, изяснява Вадим Трухачов.

Малко евентуално е обаче нещата да стигнат до сериозни стъпки в близко бъдеще, даже след дейностите на Берн, който се изрече в интерес на основаването на „ арбитражен съд “, и виновното изказване на съветското посолство в Швейцария. Малко евентуално е, да вземем за пример, да има заледяване или конфискация на съветска благосъстоятелност в страната, както направи Чехия, или други радикални ограничения.

„ За да има някакви последици от швейцарска страна, това изказване би трябвало да бъде направено минимум от съветския външен министър Сергей Лавров. За да има последици от наша страна, това изказване би трябвало да бъде направено от настоящия президент на Конфедерация Швейцария Ален Берсе “, споделя Трухачов.

Ако обстановката се развие съгласно сегашния сюжет, тогава Берн, официално придържайки се към неутралитет, ще продължи да следва западната линия във връзка с Москва, въпреки и без фанатизма, характерен на Полша или балтийските страни. „ Швейцария ще поддържа антируските ограничения, като предписание, от региона на дипломацията, само че не доста интензивно, без да се пробва да изпреварва локомотива “, споделя Станислав Ткаченко.

Швейцария се въздържа от радикални стъпки по няколко съображения: първо, Москва може да отговори огледално на дейностите на Берн, което явно няма да мине, без да остави отпечатък върху швейцарската стопанска система. Второ, Конфедерацията би трябвало да резервира най-малко остатъците от имиджа на неутралитет в очите на трети страни, загубата на който ще лиши страната от репутацията й на неутрален и благонадежден сътрудник.

„ В Швейцария има много сериозна група хора – политици, предприемачи, които схващат, че загубата на този безпристрастен статут и задачата на медиатор в интернационалните въпроси, в това число интернационалните стопански, има пагубни последствия за швейцарската стопанска система “, отбелязва събеседника на ИА Regnum.

Руското посолство в Швейцария отбелязва, че през днешния ден доста страни наблюдават от близко присъединението на Берн към глобите - и вършат заключения, които не са най-приятните за швейцарските политици за тяхната надеждност като сътрудник и безпристрастен медиатор.

И вследствие на това неофициалният статут на международен център на дипломатическа активност, „ приписван ” преди този момент на Швейцария и на първо място на Женева, стартира да се реалокира в други райони на планетата. „ Много функционалности и задания, които Швейцария решаваше, в този момент много сполучливо се поемат от Обединените арабски емирства и други страни “, - обобщава проф. Ткаченко.

Превод: Европейски Съюз

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР