Швейцария е не само една от най-богатите страни в Европа,

...
Швейцария е не само една от най-богатите страни в Европа,
Коментари Харесай

Въпреки ръста на заразените с COVID-19 Швейцария се въздържа от по-строги мерки

Швейцария е освен една от най-богатите страни в Европа, с една от най-хубавите здравни системи. Тя е и с едно от най-високите нива на заболеваемост и смъртност от COVID-19 в района.

Въпреки това доста хора не престават да ядат и пият в заведения за хранене и питейни заведения, да пазарят на оживени пазари, да се потят във фитнес центровете и да залагат в казината. Бордеите също остават отворени.

За последните седем дни в Швейцария инфектирани с ковид са 351 на 100 000 души, над два пъти повече спрямо нивото в прилежаща Германия. А от началото на пандемията в Швейцария от COVID-19 са умирали 41 на 100 000 души при 16 в Германия.

Вчера швейцарската Федерална работа по публичното здраве заяви, че за последните три дни са регистрирани над 9700 нови заразявания и над 200 смъртни случая, свързани с COVID-19.

Въпреки всичко това политици, управляващи и население се придържат към по-отпуснат метод, без второ затваряне на страната.

В началото на октомври държавното управление отстрани ограничаването от 1000 души за публичните прояви.

Макар и в прилежащите Франция, Австрия и елементи от Италия да бяха наложени нови карантинни ограничения, швейцарските търговски центрове откриха сезона на предколедното извършване на покупки в навечерието на огромния декемврийски празник.

" Децата би трябвало да вървят на учебно заведение. Трябва да можем да живеем, да изкарваме пари, да вървим да пазарим ", съобщи този месец финансовият министър Ули Маурер във видеоинтервю, оповестено от неговата дясна Швейцарска национална партия.

Федералното държавно управление в Берн възприема метод на невмешателство във връзка с 26-те кантона на страната, чиято районна самостоятелност е на висока респект.

При първия пик на пандемията по-рано през годината държавното управление за малко пое контрола и затвори за четири седмици магазините, клубовете и заведенията за хранене в цялата страна. Но незабавно щом ситуацията се успокои, националният действен щаб за битка с ковид беше разхлабен, а отговорностите му бяха върнати на кантоните.

След като през октомври броят на инфектираните още веднъж се устреми нагоре, при започване на сегашния месец ноември десетки икономисти излязоха с отворено писмо.

" За страдание, колкото и мъчително да бъде, Швейцария в този момент се нуждае от втори " локдаун ", написаха те, призовавайки също за мощна фискална поддръжка, с цел да се балансира резултатът от рестрикциите.

В западния кантон Женева ситуацията за малко да излезе отвън надзор, откакто делът на инфектираните за седемдневен интервал се повиши на над 1000 на 100 000 души.

Този месец, когато кантонът най-сетне затвори магазините, доставчиците на услуги и заведенията за хранене, някои хора просто станаха по-мобилни; те просто отиваха с автомобила си до прилежащия кантон Во на коафьор.

Други кантони започнаха дейности много по-късно. В Базел заведенията за хранене,
казината и спортните обекти се затварят едвам тази седмица.

Федералната работа по публичното здраве към момента е спокойна.

" Предпазлив оптимист съм за по-нататъшния процес. Прилича на повратна точка ", съобщи в неделя пред вестник " Зонтагсблик " ръководителят на службата Ане Леви. " Не се представяме кой знае какъв брой по-лошо от останалите европейски страни ", сподели тя.

Макар и заболеваемостта на 100 000 души да спадна през последната седмица, тя към момента е по-висока, в сравнение с в множеството западноевропейски страни.

Швейцарското равнодушие стартира да тревожи Световната здравна организация, чието седалище е в Женева. " Изненадва ме, че нещата не се преглеждат като национална изключителна обстановка ", сподели специфичният делегат на СЗО по въпросите на COVID-19 Дейвид Набаро в изявление за вестникарската група " CH-Media ".

" Болниците са в действителност претрупани. Това е извънредно сериозна обстановка ", съобщи той, призовавайки за по-решителни дейности.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР