Швейцария дава много висока оценка на председателството на България на

...
Швейцария дава много висока оценка на председателството на България на
Коментари Харесай

Екатерина Захариева разговаря с швейцарския си колега

Швейцария дава доста висока оценка на председателството на България на Съвета на Европейски Съюз, изключително по въпроса за Западните Балкани.

Това сподели швейцарският външен министър Игнацио Касис на брифинг след срещата си с вицепремиера Екатерина Захариева в постройката на Министерство на външните работи. "В последно време Швейцария обръща голямо внимание на тематиката Западни Балкани. Колкото по-добре си сътрудничим по въпроса за Западните Балкани, толкоз по-сигурен ще бъде регионът в бъдещите години. Има потребност от промени там и можем да консолидираме позициите си ", добави той.

"Търговският баланс сред България и Швейцария е добър и има положителни благоприятни условия за разширение на комерсиалните връзки сред двете страни. Отчитаме и положителните достижения в съдействието в региона на науката и културата. Подготвя се съглашение сред двете страни за запазване на културните полезности и се надявам то да стане факт до края на годината. Един от най-важните принадлежности за съдействието с България е така наречен инструмент за развиване, като делът на България в тази помощ е 76 милиона швейцарски франка. Първият транш приключва през 2019 година и в този момент в Швейцария се водят договаряния за основаване на втори подобен фонд за идващите 10 години, с акцент върху професионалното обучение. България е значима страна за Швейцария по връзки на връзките на Швейцария с Европейски Съюз ", разкри министър Касис.

Екатерина Захариева от своя страна благодари за оценката за българското председателство. "Разбрахме се екипите за развиване да се срещат и да търсят общи планове за поддръжка и помощ за развиване в страните от Западните Балкани. Двустранните ни връзки са доста положителни. През последните три години стокообменът пораства, а Швейцария е осмият задграничен вложител в България. Разбрахме се да поставим старания позитивният растеж, който има в последните години, да бъде по-интензивен ", сподели външният ни министър.

"Оценката за българо-швейцарската стратегия в границите на кохезионната финансова помощ от Швейцария е напълно положителна. Една от най-известните стратегии е за професионално образование, в която 1200 възпитаници и над 30 частни компании ще имат опция за почерпят опит. България ще постави всички старания договарянията за институционалното съглашение сред Европейски Съюз и Швейцария да приключат допустимо най-скоро и по най-хубавия метод ", сподели още вицепремиерът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР