Докато протестите срещу изгарянето на Корана нарастват, Дания обмисля ограничаване на действията

...
Швеция също оценява“ правната ситуация, след като нейното посолство в
Коментари Харесай

Швеция също „оценява“ правната ситуация, след като нейното посолство в Ирак беше щурмувано от протестиращи в отговор на изгарянето на Корана пред посолството на Ирак в Стокхолм миналия месец.

В неделя външният министър на Дания Ларс Локе Расмусен каза, че изгарянето на свещените писания „обслужва само целта за създаване на разделение в свят, който действително се нуждае от единство“.

„Това е защо решихме в правителството, че ще разгледаме как в много специални ситуации можем да сложим край на подигравките с други страни, което е в пряк конфликт с датските интереси и безопасността на датчаните“, каза той пред датчаните обществена телевизия DR.

Прочетете повече:
Трима ранени на фона на размирици заради планираните изгаряния на Корана
Карикатуристът на Мохамед загина в автомобилна катастрофа, докато е под полицейска защита

Протести пред шведското посолство в Багдад

Горещи протести

Това идва, след като скорошна поредица от публични осквернения на Корана от антиислямски активисти в Дания и съседна Швеция предизвикаха гневни демонстрации в мюсюлмански страни.

Миналия месец Иракски християнски бежанец, живеещ в Швеция, изгори копие на религиозния текст пред централната джамия в Стокхолм.

Имаше и пламенни протести, свързани с кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО.

Онези, които стоят зад инцидентите, бяха се надяваха да разпалят напрежението с Турция, която преди това наложи вето на влизането на Швеция в алианса поради дългогодишни дипломатически спорове.

Протестите по-късно се разпространиха в съседна Дания, където крайнодесни активисти подпалиха Коран до иракско знаме по-рано този месец.

Коранът е свещеният текст на исляма и нанасянето на щети върху него се счита за изключително обидно за мюсюлманите.

Но и Швеция, и Дания имат силна свобода на словото закони и властите са дали предварително разрешение за протестите.

Това предизвика гнева на мюсюлмански страни - включително Турция, Ирак и Алжир.

Изображение: Протестиращите от „Датските патриоти“ демонстрират отпред на иракското посолство в Копенхаген

Протестиращи щурмуваха посолствата

По-рано този месец, качиха стените на комплекса и го запалиха.

Дни по-късно стотици протестиращи се опитаха да щурмуват силно укрепената дипломатическа зона на града в отговор на инцидента с изгарянето на Корана в Дания.

Според г-н Локе Расмусен пет Корана са били изгорени в неделя пред чуждите посолства в датската столица Копенхаген, докато друг седем трябваше да бъдат подпалени в понеделник.

Той каза, че датското правителство е решено да намери "законен инструмент", за да забрани подобни действия, без да компрометира законите за свободата на изразяване на окръга.

„Трябва да има място за религиозна критика и ние не мислим да въвеждаме отново клауза за богохулство“, каза той на DR.

„Но когато се изправиш пред чуждестранно посолство и изгориш Коран или изгорете свитъка Тора пред израелското посолство, той не служи за друга цел, освен да се подиграва."

Изображение: Протестиращите се събират на площад Тахрир в Багдад след изгарянето на Корана в Дания. Снимка: AP

„Дълбоко обидно“

Датското правителство по-рано потвърди ангажимента си към свободата на изразяване в изявление в неделя.

Но добави, че изгарянето на Корана доведе до това, че нацията се разглежда на много места по света като страна, „която улеснява обидата и очернянето на културите, религиите и традициите на други страни“. и безразсъдни действия, извършени от няколко лица“ и „не представляват ценностите, върху които е изградено датското общество“.

В Швеция премиерът Улф Кристерсон каза в неделя, че правителството му анализира правната ситуация по отношение на оскверняването на Корана и други свещени книги.

„Намираме се в най-сериозната ситуация на политиката за сигурност след Втората световна война“, каза г-н Кристерсон.

Организацията за ислямско сътрудничество свика спешна дистанционна среща в понеделник, за да обсъди изгарянето на Корана в Швеция и Дания.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР