Швеция няма да направи компромис със свободата на словото, а

...
Швеция няма да направи компромис със свободата на словото, а
Коментари Харесай

Швеция: Няма да направим компромис със свободата на словото, религията не е част от споразумението за НАТО

Швеция няма да направи компромис със свободата на словото, а въпросът за религията не е част от меморандума за присъединение към НАТО, съобщи през днешния ден шведският министър на външните работи Томас Билстрьом, представен от ДПА. Билстрьом настоя, че неговата страна ползва първичното съглашение с Турция за присъединение към НАТО.

Турция, която към момента не е утвърдила присъединението на Швеция и на Финландия към НАТО, беше ядосана от серия от демонстрации в Стокхолм. На една от тях Коранът беше изгорял пред турското посолство, а на другата беше обесено плашило на Ердоган. В отговор Анкара отсрочи за неопределен срок планувана среща в Брюксел, на която трябваше да бъде разисквано присъединението на двете скандинавски страни към Алианса.

Представители на шведското държавно управление се разграничиха от демонстрациите, в това число и от митинга на крайнодесен деятел, който изгори екземпляри на Корана в Стокхолм и Копенхаген, само че в същото време подчертаха, че демонстрациите са предпазени от правилото за свободата на словото.

Шведският външен министър Тобиас Билстрьом съобщи през днешния ден, че схваща турския яд във връзка случаите.

„ (...) изцяло разбирам, че хората се наскърбяват от изгарянето на свещени трудове и го възприемат като дълбока засегнатост “, сподели той.

Във вторник шведският министър председател Улф Кристершон дефинира уредниците на демонстрациите като „ потребни идиоти “, работещи в интерес на непознати сили, които желаят да навредят на участието на Швеция в НАТО.

Днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган повтори още веднъж, че Турция няма да позволи на Швеция да се причисли към НАТО, до момента в който Стокхолм позволява провеждането на митинги, на които се поругава свещената книга на исляма, предава Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

„ Швеция, дори не си го и помисляй! Докато ти разрешаваш моята свещена книга, Корана, да бъде изгаряна и късана (…), ние няма да кажем „ да “ на участието ти в НАТО “, сподели турският президент в тирада пред депутати от ръководещата Партия на справедливостта и развиването.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР