Швеция и Финландия ще подадат заедно на 18 май (сряда)

...
Швеция и Финландия ще подадат заедно на 18 май (сряда)
Коментари Харесай

Магдалена Андершон: Швеция и Финландия поемат към НАТО на 18 май

Швеция и Финландия ще подадат дружно на 18 май (сряда) в централата на НАТО своите кандидатури за участие в алианса, разгласи през днешния ден шведската премиерка Магдалена Андершон, представена от Франс прес, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Щастлива съм, че ще поемем по общ път, и че ще можем да го създадем дружно ", сподели Андершон на взаимна конференция с финландския президент Саули Нинистьо след срещата им в Стокхолм.

По-рано през днешния ден Народното събрание на Финландия утвърди през днешния ден със 188 гласа " за " при 8 " срещу " подаването от страната на кандидатура за присъединение към НАТО.

Молбата бе подписана от финландския министър на външните работи Пека Хаависто. Президентът Нинистьо утвърди решението посредством видеовръзка от Стокхолм.

Тази заран шведската министърка на външните работи Ан Линде подписа кандидатурата на своята страна за участие в НАТО.

По-рано тази седмица Москва разгласи, че няма враждебни планове във връзка с Финландия и Швеция, само че не вижда същински аргументи за присъединението на тези две страни към НАТО.

Руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко съобщи, че отговорът на Москва на възможното разширение на НАТО ще зависи от това какъв брой покрай границите на Русия ще се приближи военната инфраструктура на алианса.

Той означи, че Москва ще вземе съответни защитни ограничения, в случай че НАТО разположи нуклеарни сили и инфраструктура по-близо до съветската граница.

А през днешния ден Русия разгласи двама финландски дипломати за личност нон грата.

Решението е ответна мярка на аналогична стъпка, подхваната от Хелзинки, показаха от съветското външно министерство.

Финландският дипломат е бил извикан във ведомството.

Представители на министерството са изразили в негово наличие " решителния митинг " на Москва по отношение на неоснователното, съгласно съветската дипломация, решение за оповестяване на съветски дипломати за личност нон грата, както и с " конфронтационния курс на Финландия във връзка с Русия, изразяващ се в това число в доставянето на оръжие на режима в Киев и прикриването на закононарушения на украински националисти срещу мирното население на Донбас и Украйна ", се споделя в изказването на Русия.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР