Шведското радио (SR) съобщи, че иранска двойка, за която се

...
Шведското радио (SR) съобщи, че иранска двойка, за която се
Коментари Харесай

Швеция осуети ирански заговор за убийство на евреи

Шведското радио (SR) заяви, че иранска двойка, за която се счита, че работи за иранското разузнаване, е била депортирана, откакто е била обвинена в скрит план за ликвидиране на шведски евреи, съобщи Агенция Франс Прес.Според проверяващия отчет на SR двойката Махди Рамезани и Ферештех Санайфарид е поискала и получила леговище в Швеция, представяйки се за афганистанци.Заподозряна в скрит план за ликвидиране на шведски евреи, двойката е задържана през април 2021 година по съмнение в скрит план за осъществяване на терористично закононарушение, заяви SR.

Поради липса на доказателства на двамата по този начин и не са повдигнати обвинявания, само че се оповестява, че през 2022 година те са депортирани заради това, че съставляват риск за сигурността. " Имаме твърдото разбиране, че те са били тук с задача от името на Иран. Те бяха обсъждани тук, в Швеция, като доста сериозна опасност за сигурността. И това е повода, заради която бяха експулсирани, даже и да не можехме да ги преследваме ", съобщи заместник-главният прокурор Ханс Ирман пред телевизионния оператор.Въпреки че следствието е засекретено, SR цитира източници, съгласно които двамата са работили от името на иранския Корпус на гвардейците на ислямската гражданска война (IRGC).Съобщава се, че двойката хипотетични сътрудници е идентифицирала три разнообразни цели, като е събрала адреси и фотоси.

За една от хипотетичните цели се счита Арон Верстандиг, ръководител на Официалния съвет на шведските еврейски общности, който съобщи пред SR, че през 2021 година е получил позвъняване от Шведската работа за сигурност, в което го уведомили, че се счита за цел. " В общи линии ми споделиха, че сте посочен като една от задачите на допустимо терористично закононарушение, което включва ликвидиране ", сподели Верстандиг.Според SR иранската двойка отхвърля обвиняванията.Израел упреква Иран, че се пробва да създаде нуклеарни оръжия и се стреми да противодейства на въздействието на ислямската република в Близкия изток.На собствен ред Техеран упреква Израел, че стои зад поредност от саботажи и убийства, ориентирани против нуклеарната му стратегия. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР