Шведски археолози откриха златни бижута от времето на Нефертити в

...
Шведски археолози откриха златни бижута от времето на Нефертити в
Коментари Харесай

Златни бижута от времето на Нефертити са открити в две гробници в Кипър

Шведски археолози откриха златни бижута от времето на Нефертити в две гробници в Кипър, заяви електронното издание Юрикалърт.

Учените са попаднали на находките край град Ларнака, в регион, където е било ситуирано процъфтяващото в края на бронзовата ера пристанище Хала Султан Теке. Днес там се издига огромна джамия.

Археолозите са намерили над 150 човешки скелета и близо 500 предмета, измежду които златни украшения, скъпоценни камъни и керамика от към 1350 година пр.н.е. Човешките остатъци и скъпите предмети са били на пластове един върху различен, което съгласно археолозите значи, че гробниците са употребявани от няколко генерации, предава Българска телеграфна агенция.

" Находките демонстрират, че това са фамилни гробници на представители на ръководещия хайлайф в града. Например, открихме скелета на петгодишно дете със златни огърлица, обеци и диадема. То евентуално е произхождало от могъщо и богато семейство, " изяснява професор Питер Фишер, който е началник на разкопките.

Откритите украшения учените съпоставят с сходни бижута от Древен Египет. Работата " демонстрира, че множеството от предметите са от времето на Нефертити и нейния брачен партньор Аменхотеп Четвърти (Ехнатон), към 1350 година пр.н.е. Една от златните висулки да вземем за пример съставлява лотос с инкрустирани скъпоценни камъни. Египетската кралица е носела сходни бижута, " споделя още шведският специалист Петер Фишер.

Златните декорации, дружно с откритите скарабеи и остатъци от риби, донесени от долината на Нил, свидетелстват, че пристанището е развивало търговия с Древен Египет и е имало забележителна роля през бронзовата ера.

Сред извънредно значимите находки е цилиндричен щемпел, изработен от минерала хематит и с клинописен надпис от Месопотамия. Археолозите съумяват да го дешифрират и откриват, че са упоменати три имена - на божеството Амуру, почитано в Месопотамия, както и на двама царе, татко и наследник, които са открити и в други текстове върху глинени плочки от същия интервал.

" Опитваме се да разберем за какво този щемпел се е озовал в Кипър, на повече от 1000 километра от мястото, където е направен, " споделя проф. Фишер.

Шведските учени вършат разкопки край Ларнака от 2010 година Осем години по-късно откриват двете гробници, само че работата по тях лишава доста време, защото костите са извънредно нежни след повече от 3000 години в солената почва.

Предстои да бъде изработен ДНК разбор на откритите скелети.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР