Шведската писателка Селма Отилиа Лувиса Лагерльоф (lang-svSelma Ottilia Lovisa Lagerlöf)

...
Шведската писателка Селма Отилиа Лувиса Лагерльоф (lang-svSelma Ottilia Lovisa Lagerlöf)
Коментари Харесай

Селма Лагерльоф е първата жена, спечелила Нобеловата награда за литература

Шведската писателка Селма Отилиа Лувиса Лагерльоф (lang-svSelma Ottilia Lovisa Lagerlöf) през 1909 година става първата жена, спечелила Нобеловата премия за литература.

Творбите на Селма Лагерльоф са сантиментални и написани с богато въображение. Те показват селския живот и природа на Северна Швеция и се коренят надълбоко в скандинавските митове и история. Селма Лагерльоф употребява фантастични похвати в доста от своите разкази и романи, размивайки границата сред въображението и действителността.

Селма Лагерльоф става световноизвестна с книгата си за деца " Чудното пътешестване на Нилс Холгерсон през Швеция " (1906-1907 г.), която тя написва частично под въздействие на Ръдиард Киплинг. В романа е разказан фиктивен пътепис, който показва Швеция в наличен за деца текст. В книгата се споделя по какъв начин 14-годишното момче Нилс, наследник на небогати селски стопани, е превърнато в джудже поради егоизма си - основното му наслаждение е да яде, да спи и да прави пакости. След като го сполетява тази неволя, Нилс се качва на гърба на гъсок, който взема решение да се причисли към ято диви гъски, отиващи в Лапландия. По време на това пътешестване Нилс опознава Швеция и се научава от гъските на безрезервност и почитание към природата. Разглеждайки Швеция от въздуха, Селма Лагерльоф дава извънредно доста информация за метода на живот, географията, историята и митологията на Швеция.

Книгата е предоставена на Селма Лагерльоф от Националната учителска асоциация (на Швеция) през 1902 година като пособие по география на Швеция за учениците от 9 до 11 години.

В увода към първото издание на британски, преводачката Велма Сванстон (Velma Swanston) написа: "Лагерльоф посвещава три години на проучвания в естествените науки, запознавайки се с животните и птиците. Тя търси непубликувано до тогава национално творчество и митове от другите провинции, които втъкава в своята история. " Първото издание е отпечатано в Стокхолм през декември 1906 година и става най-четената книга в Скандинавия.

У нас книгата има две издания. Първото е "Чудесното пътешестване на Нилс Холгерсон " на издателя Т.Ф.Чипев (София, 1935 година Превод: Николай Лилиев). Второто издание е "Чудното пътешестване на Нилс Холгерсон през Швеция " на издателство "Отечество " (София, 1980 г.). Стоян Кайнаров, преводач на българското издание от 1980 година, написа в послеслова, че "книгата има грамадна познавателна и възпитателна стойност ".

От 1991 година банкнотата от 20 шведски крони е с лика на Селма Лагерльоф. Върху гърба на банкнотата е изобразен претекст от книгата с Нилс Холгерсон на гърба на гъска, летящ над равнините на Сконе.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР