Шведската академия присъди в четвъртък Нобеловата награда за литература на

...
Шведската академия присъди в четвъртък Нобеловата награда за литература на
Коментари Харесай

Норвежкият писател и драматург Джон Фос печели Нобелова награда за литература

Шведската академия присъди в четвъртък Нобеловата премия за литература на норвежкия драматург Йон Фос, чиито пиеси са измежду най-често поставяните на всеки актуален драматург в Европа.

Той беше отличен „ за своите реформаторски пиеси и прозаичност, които дават глас на неизразимото “, сподели Шведската академия.

Неговото писане се дефинира повече от формата, в сравнение с от наличието, където това, което не е казано, постоянно е по-разкриващо от това, което е написано е.

Често сравняван със Самюел Бекет, творчеството на Фос е минималистично, разчитащо на елементарен език, който предава своето обръщение посредством темп, мелодия и тишина.

Основните му творби включват „ Boathouse “ (1989), който беше добре признат от критиците и „ Меланхолия “ I и II (1995-1996).

64-годишният Фос е необятно участвал в спекулациите за Нобелова премия в продължение на няколко години.

„ Огромното му творчество е написано на норвежки нюношк (една от писмените форми на Норвегия на езици) и обхващащ многообразие от жанрове, се състои от благосъстояние от пиеси, романи, стихосбирки, есета, детски книги и преводи “, сподели журито.

„ Въпреки че през днешния ден той е един от най-популярните драматурзи в в света, той също става все по-признат за своята прозаичност. "

Нобеловата премия идва с орден и наградна сума от 11 милиона шведски крони (около 1 милион долара).

Миналата година премията отиде при френска феминистка икона Ани Ерно, известна със своите лъжливо елементарни романи, основаващи се на персонален опит за класа и пол.

Академията от дълго време е подложена на критика за свръхпредставянето на западни бели мъже създатели измежду определените от нея.

Шведската академия претърпя огромни промени след опустошителния скандал #MeToo през 2018 година, обещавайки по-глобална и равна сред половете литературна премия.

След абсурда той отличи три жени – Ани Ерно, американската поетеса Луиз Глук и Олга Токарчук от Полша – и трима мъже – австрийския публицист Петер Хандке, танзанийския публицист Абдулразак Гурна и Фос.

Фос ще получи Нобелова премия от крал Карл XVI Густав на публична гала в Стокхолм на 10 декември, годишнината от гибелта на учения Алфред Нобел през 1896 година

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР