[Shutterstock] Всяка епоха има своите политици, бизнес лидери и култура,

...
[Shutterstock] Всяка епоха има своите политици, бизнес лидери и култура,
Коментари Харесай

Как Западът взе пример от България

[Shutterstock] Всяка ера има своите политици, бизнес водачи и просвета, само че и присъщи войни, които се разграничават както по силата си, по този начин и по средствата, с които се водят. Зловещите спорове в първата половина на XX век бяха последвани от студения мир на опълчването сред Съединени американски щати и Съветския съюз. Войната на сегашната ера ще е друга. По всичко проличава, че тя ще е софтуерна, а първите й залпове се чуха тази седмица.

Напрежението сред Съединени американски щати и Китай от последните месеци се концентрира от ден на ден върху една компания - Huawei. За множеството хора тя е известна с мобилните си телефони, само че в действителност има съществено въздействие за нещо в действителност значимо - построяването на 5G инфраструктурата. По нея, без изключително пресилване, ще пристигна бъдещето. 5G мрежите ще разрешат да се появят самостоятелните коли, да се развие доста повече Internet of Things и впрочем прогресивни концепции. Това е хубавата страна. Лошата е, че в случай че някой управлява 5G мрежите по света, на процедура ще управлява света.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък През последните години Китай поставя големи старания за това и острието на тази тактика е точно Huawei. Разбира се, историята има доста нюанси и е толкоз комплицирана, колкото и да схванеш в елементи техниката на идващите няколко години. Напрежението сред Съединени американски щати и Китай от последните седмици обаче е първият случай, в който фокус на опълчването са технологиите.

Корицата на новия брой на " Капитал "

Увеличаване

Корицата на новия брой на " Капитал "

Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Избрахме тази тематика за корицата на броя, тъй като следствията от нея ще бъдат огромни и ще се усещат през идващите няколко години (вижте всичко по тематиката тук и тук). Предпочетохме я пред тази за европейските избори, тъй като те, най-малко в България, не наподобява да носят необикновен заряд за смяна. Последните социологически изследвания демонстрират, че ГЕРБ и Българска социалистическа партия ще имат близки резултати (вероятно с дребен превес на Борисов) и това няма да наруши стабилността на настоящето ръководство. Въпреки това от изборите ще има последици за всяка от партиите и в този текст може да видите обяснени най-важните от тях, плюс какво би трябвало да знаете, с цел да гласувате елементарно. Пак в броя, на едно място са събрани и най-важните резултати за европейската политика.

Технологичните войни и изборите не са единственият метод да се получи повече власт. Клишето за политиката е, че това е изкуството да правиш покупко-продажби, само че когато те са с неверните хора, може да имат неприятни последици. Или най-малко в Австрия, където един от водачите на локалните националисти беше записан да се договаря с " родственик " на съветски олигарх да осъществят схемата " Пеевски ", само че в горното течение на Дунав. Политикът оферираше самоуверено строителна компания на олигарха да получава държавни поръчки, в случай че купи един локален вестник и поддържа ръководещите (повече тук). Тази скица в България към този момент я играха, изхаби се и към този момент сме на идващите равнища, само че за Австрия моделът може и още да има резултат. Дали щеше да работи няма по какъв начин да разберем, тъй като политикът подаде оставка, а след това и цялото държавно управление. Тази история евентуално е провокирала толкоз плевел смях в българския политически хайлайф, че ехото се е чувало от Бояна, през Банкя до Дубай. Следващия път австрийските политици, които се изкушават от сходни ходове, могат да се допитат до опита на своите български сътрудници. Лицето на тази скица - Делян Пеевски, даже тази седмица може да бъде определен за евродепутат и в случай че отиде в Брюксел, ще им бъде подръка. Преди няколко години се надявахме, че в България ще стане като в Западна Европа. Иронията в тази история е, че с нея Западът замязя на България.

В броя ще видите още: Как трамваите влязоха в GoogleSpaceX се пробва да направи сателитна мрежа за интернетНяколко метода да защитим телефона си от рисков софтуер
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР