[Shutterstock] В България всичко се развива като по учебник. Проблемът

...
[Shutterstock] В България всичко се развива като по учебник. Проблемът
Коментари Харесай

Задушаване като по учебник

[Shutterstock] В България всичко се развива като по учебник. Проблемът е, че от време на време е по неверния.

Два случая тази седмица демонстрираха, че за свободата на медиите България напълно се вписва в един нов, съвременен тренд. Неприятното е, че той е напълно отрицателен.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Преди седмица организацията Freedom House разгласява годишния си отчет за положението на медиите по света. В него се разказва една относително нова, само че притеснителна наклонност. " В опита си да управляват медиите антидемократичните водачи в нежните демокрации употребяват нов набор от средства, който включва стопански, правни и извънсъдебни способи да заглушат сериозните публицисти и да поддържат другарските медии ", пишат създателите на отчета. Идеята, в резюме, е, че против останалите свободни медии и самостоятелни публицисти управляващите употребяват разнообразни механизми на принуда, тъй че да ги накарат да млъкнат.

В България образците от тази седмица са два. Единият е инспекцията, която прокуратурата образува против двама от създателите на самостоятелната медиа " Биволъ ". Тя се случи по метод, който демонстрира, че следените от властта медии работят в цялостен синхрон с прокуратурата и дружно се пробват да тормозят едни от дребното самостоятелни (и критични) гласове (още по тематиката четете в този текст).

Другият образец от седмицата е обвързван с " Капитал ". Прокуратурата направи показна акция в офиса на единия от издателите на медиата, с цел да събира документи по произвеждане против него, което се точи към този момент седма година. Смисъл от следствието нямаше, единствената му цел беше още веднъж околните до властта " медии " да имат мотив да лешоядстват по тематиката.

Това са случаите единствено от последните дни. Напоследък те очевидно зачестяват. Изводът от всички тях е, че хватката на властта върху свободата става все по-силна. Понякога може и да наподобява, че тя се отпуска, само че то е единствено с цел да се намести по-удобно и да задушава по-силно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР