[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Преди 20

...
[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Преди 20
Коментари Харесай

Всеки месец до десето число

[Shutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Преди 20 години заплащането на тока, водата или телефона бе премеждие за цялото семейство. То започваше с хартиеното писмо в пощенската кутия, циркулиране на гишета (обикновено в работно време), висене по опашки (особено когато са последните срокове) и по този начин 12 месеца в годината. При фал на адрес пристигаше наказателна бригада да отвърти бушона.

Днес упражнението е несравнимо по-лесно: може да става по интернет, през приложение на смарт телефона, на комфортна каса в хранителния магазин 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата. Но даже и по този начин еволюцията в заплащането на битови сметки не е завършила. Макар да имат на разположение цялостен боеприпас от благоприятни условия, потребителите не престават да се издължават най-вече в кеш, а не през телефоните си, на които се развличат, до момента в който чакат на опашка пред гишето. Стотинките, които коства удобството, може да са измежду аргументите за този абсурд, само че има и други - към момента хората имат потребност да пипнат хартиеното доказателство, че са платили сметките си, и робуват на старите си привички, считат специалисти.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Очакванията са, че рано или късно това ще се промени и отдалеченият канал ще се трансформира в най-предпочитания. Когато това се случи, историята с заплащанията на битови сметки ще може да стартира да дава спомагателна стойност за потребителите. Например посредством разбор на данните ще може да се извеждат насоки за усъвършенстване на разноските. А за какво не да се употребява като самобитно досие на порядъчен длъжник, който заслужава отстъпки.

Как плащаме

Няма статистика, която да дава визия какъв брой огромен е пазарът на битови сметки в България, само че една от най-старите и огромни профилирани компании медиатори, ePay, е с приходи от 9 млн. лева за предходната година, което е над 23% растеж по отношение на миналата, като това са приходите от комисиони, а не направените заплащания към снабдители, които разбираемо са доста повече - към 600 хиляди броя на месец за приблизително 30-40 млн. лева Печалбата й е в размер на 500 хиляди лева съгласно финансовия доклад за 2018 година. Масово сметки се заплащат и през банковите портали и приложения, а интензивно се употребяват и личните платформи на някои от по-големите снабдители като мобилните оператори. Работят и схемите на гише или в пощенски клон. И при цялото това разнообразие парадоксът е, че кешовите заплащания не престават да са най-предпочитани от потребителите в България.

" Този % от хора, които се редят на каси, за момента е по-голям, в сравнение с плащащите онлайн. Разбира се, трендът при електронните заплащания е на непрестанен растеж всяка година, само че към момента не можем да изравним кешовите заплащания ", са наблюденията на Юлияна Антонова, търговски шеф на " Ипей " АД. " Обяснявам си го с това, че на каса е гратис, и второ, че доста хора към момента имат потребност да пипнат хартията, да си запазят бележката като доказателство, че са платили сметките ", показва специалистът.

За същото свидетелстват и от банките. " До огромна степен навикът е движещата мощ и хората, които са привикнали да заплащат в брой, макар че знаят, че има и други способи, които не са доста по-скъпи и могат да са им доста по-удобни, избират да заплащат на каса. За нас е предизвикателство да пренасочим клиентите от заплащания в брой към заплащания през различен канал ", показва Ламбрина Гечева, шеф " Платежни и цифрови услуги " на ОББ.

" Който и способ на електронно заплащане на изберат - дали през банково приложение или посредством ePay, тези заплащания са задоволително сигурни, постоянно се пази информация, с години обратно, може да се ревизира какво по кое време си платил, какъв брой е коствало. Защото всичките тези бележки... те могат да се изгубят. Да не приказваме какъв брой е комфортно и какъв брой време се пести. Вие в случай че би трябвало да обиколите няколко каси, 1.60 лева ви е билетчето за рейса единствено в едната посока ", показва Юлияна Антонова от ePay.

Кое какъв брой

Практично видяно, един консуматор има приблизително по 5-6 битови сметки, а цената за обслужването им може да варира от 0 лева при заплащане на каса с пари в брой до към 3% от сумата, в случай че заплащането е електронно и се прави с карта, издадена от задгранична банка. Посредници като ePay таксуват електронните заплащания на правилото % от сумата, което за дребни сметки излиза в порядъка на жълти стотинки, само че при по-големи суми таксата е малко по-съществена. За притежателите на избрани банкови карти обаче има преференциални стратегии, които вършат процедурата безвъзмездна.

Банковите приложения за смарт телефон таксуват приблизително по 20 - 30 стотинки на превод към ютилити компания, като при тях също има благоприятни условия за гратис погасяване на отговорности електронно. Например в случай че нареждате заплащанията през профилиран портал, като да вземем за пример Upay на ОББ, и заплащането е с карта, издадена от самата банка. Друг вид за гратис заплащане на битови сметки е, в случай че се употребява не елементарна разплащателна сметка, а сметка по някоя абонаментна стратегия. Такива са сметките с твърда месечна такса (средно сред 2 и 10 лева.), които разрешават по-голям брой безвъзмездни парични преводи, тегления от банкомат и други постоянно употребени платежни интервенции.

Пак на същата цена различен доста употребен метод за заплащане на сметки през банките е посредством контракт за автоматизиран режим. При него потребителят подава еднократно заявление в банков офис. " Предлагаме разнообразни благоприятни условия. Например някои избират първо да бъдат известявани, че е пристигнала сметка, да знаят за каква сума е тя, след което да потвърдят да я платим ли. Плащането може да е и изцяло автоматизирано, а има и вид, при който потребителят може да изиска да се заложи предел. Например - сметката към даден снабдител да се заплаща автоматизирано, в случай че не надвишава 100 лева Ако е за по-висока сума, да се желае позволение за заплащане ", изяснява Ламбрина Гечева от ОББ. Наблюденията й са, че 80% от клиентите на банката, плащащи сметки електронно, избират абонаментния принцип, до момента в който останалите го вършат на ръчен режим през мобилното приложение.

Гечева обръща внимание и на още една опция при обслужването на битови сметки през банковите канали - заплащането през кредитни карти. " Това дава спомагателна сигурност, че когато дойдат сметките, даже и заплатата ти още да не е преведена, можеш да ползваш кредитната си карта. Отделно можеш да си разсрочиш вноските, в случай че примерно сметката ти за парно е доста висока. Така този разход няма да наруши салдото на фамилните финанси. "

Защо коства друго

Електронните заплащания всъщност са картови заплащания и е обикновено те да се таксуват съгласно направените разноски по транзакцията. Прави усещане обаче, че в случай че приблизително един превод през електронно банкиране е 80 ст., преводите за заплащане на битови сметки са четири пъти по-евтини. Причината за това е, че банките могат да си го разрешат, когато преводът е от сметка в банката към сметка в банката, т.е. и клиентът, и ютилити компанията имат сметка в същата институция. Разликите при другите типове карти (дебитни, кредитни, издадени от локална или непозната институция) пък въздействат върху това какви отчисления вършат операторите като ePay, защото разноските по транзакциите са разнообразни.

Върху цените се отразяват и комерсиалните договорености сред медиаторите и ютилити фирмите. Големите снабдители на ток, вода, парно, интернет съвсем без изключение си сътрудничат с банките като медиатор към техните потребителите, само че по-малките (например интернет снабдители, кабелни малките екрани или СОТ) рядко имат ресурса да влагат в софтуерното свързване на системите си с банковите и по тази причина разчитат на различен тип медиатори като ePay. За двайсет години на пазара компанията е построила мрежа с над 1300 сдружения - снабдители на услуги в цялата страна. Свързаността сред ютилити фирмите и медиаторите значи, че потребителите получават вести за пристигнала сметка (SMS или email) и когато по нея бъде подредено заплащане, то се регистрира в действително време, без да се чака ден или два за удостоверение.

" Все повече се усилва броят на доставчиците, които избират клиентите им да могат да заплащат през електронен канал. Те виждат, че е неизбежно, и потребителите желаят да могат да заплащат елементарно. Но за дребните търговци е мъчно да влизат във взаимоотношения с всяка банка, тъй като това изисква от тях да изградят връзки и да поддържат отчетност ", споделя наблюдения Ламбрина Гечева от ОББ. Според нея наклонността през идващите години ще е засилваща се приложимост на електронните канали. " Потребителят ще се ориентира към едно приложение, през което да обслужва всичките си заплащания. Освен че е доста комфортно, в бъдеще това ще разреши да се извлича и спомагателна стойност. Например, когато имаш на едно място събрана статистика за осъществените заплащания по типове разноски, би могъл да видиш обратно във времето история на заплащанията по типове и по този метод да си оптимизираш разноските. На тази база могат да се оферират и персонализирани предложения на клиента. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР