[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Един от

...
[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Един от
Коментари Харесай

Най-динамичните компании за храни и напитки: Продуктовото разнообразие на растежа

[Shutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Един от най-растящите браншове през предходната година е хранително-вкусовият и надали е огромна изненада, че спечелилият в цялата ранглиста е от него. Извън недостижими над 600% напредък при водача останалите вършат сред 38% и 215% скок, а аргументите за това са разнообразни - от удобни цени на пазара до нови клиенти в страната и чужбина.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Лидерите

" Тръст агро " - с. Беломорци, Омуртаг, преработва маслодайни и етеричномасленни култури – слънчоглед и кориандър, и търгува с обелени слънчогледови семена, както и с изчистен, начупен и надробен кориандър. Производствената база е на имот с повърхност 70 хиляди кв.м. Предприятието е ново. Строителството му стартира през 2016 година, а инвестицията е към 7 млн. лв., част от тях са европейско финансиране. Годишният потенциал на фабриката е за обработка на 30 000 тона. Преработеният слънчоглед е с непорочност 99.99% и се предлага в най-високия ценови клас за продукта. Производството стартира от май 2018. Преди това компанията се е занимавала единствено с търговия, което изяснява скока в приходите, разясниха за " Капитал " от " Тръст агро ". Продукцията е главно за експорт – Европа, Шри Ланка, Китай, Аржентина, Австралия, Израел. Фирмата разполага и с 10 склада за предпазване на първични материали и подготвена продукция и възнамерява да влага нови 2.4 млн. лв. в складовата база. Едноличен притежател на " Тръст агро " е Соня Ангелова Бахчеванова.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики С 215% скок на приходите от продажби през 2018 пловдивската " Нухелт " заема второ място в секторната ранглиста. Компанията създава оризови снаксове, бисквити, чипс и други с марката Rice UP!. Дружеството е учредено през 2016 след детайлно потребителско и пазарно изследване и с инвестиция за над 3 милиона евро. Днес продава в над 55 страни, като в 20 от тях има съществено наличие на марката, която се популяризира като българска и употребяваща кафяв ориз с български генезис. Брандът се развива и през предходната година прибави нова гама протеинови чипсове, които с изключение на цели зърна пълнозърнест ориз съдържат и бобови култури. Според Търговския указател мажоритарен акционер в " Нухелт " е " Холиндер акциенгезелшафт " - Лихтенщайн, само че в сектора тя се свързва с единия от основателите на " Белла България " - Венцислав Георгиев.

Третият в топ 20 - " Аякс 1 " – Димитровград, регистрира над 86% растеж, като това е и компанията с най-големи доходи през 2018 в бранша. Дружеството е част от групата " Аякс ", която има два свинекомплекса в Южна България, личен фуражен цех, месодобивно и месопреработвателно дружество, магазини, охранителна компания. Месните артикули на групата се продават под марката " Смесото ", а фирмените магазини " От фермата до вас " са във Варна, Димитровград, Казанлък, Нова Загора, Раднево, Свиленград, Стара Загора. Съдружници в групата са Деница Ангелова Славова, Радина Ангелова Тенева, Елена Маринова Тенева.

От рапани до трюфели и сладолед

Единадесет компании в топ 20 регистрират растеж на приходите сред 50% и 80% през 2018 по отношение на миналата година. Регистрираната в Бургас " Пасифик остарял " (4-о място) е с над 77% растеж на приходите. От 2008 година главното произвеждане на сдружението е преправка на живи рапани по специфична технология и съгласно характерните условия на клиентите. Производствените мощности и личният състав са заети целогодишно. Фирмата ръководи индустриална хладилна база за преправка и консервиране във Варна, ситуирана на 1408 кв.м повърхност. Суровината се купува, само че компанията има и лично звено за улов. Преработката на рапани образува 30% от чистите доходи за 2018, регистрира годишният отчет за активността. През 2017 " Пасифик остарял " стартира нова активност – филетиране на риба, която се купува от европейски снабдители. Постъпленията от това направление в работата обезпечават 51% от чистите доходи за 2018, като рибните артикули са предопределени главно за износ. Само 1% от продукцията на сдружението се продава на вътрешния пазар. Два % от приходите се образуват от отдаване чартърен на част от хладилните площи. Акционери в сдружението са Петко Русинов, децата му Ивайло и Зорница, Миндо Кънчев Стоянов, Донка Димитрова Стоянова.

" Михалково " е най-старата фабрика за бутилиране на минерална вода в България. За 2018 година ТПК " Михалково " (5-о място), което бутилира естествено газираната минерална вода " Михалково ", регистрира над 74% растеж на приходите. Фабриката в едноименното село е на повърхност 21 декара, а двата цеха са с изцяло автоматизирани процеси и съвременна лаборатория. През 2016 компанията влага над 1.6 млн. лева в нова линия за бутилиране на вода, която проработи през март 2017. С нея сдружението удвои индустриалните си благоприятни условия. Проектът бе на стойност 1 665 657 лева, от които 849 485 лева са безплатни по линия на оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност ". По данни на компанията тя е водач в производството на газирана вода в България.

Шестата в класацията – компания " Чонков – Христо Атанасов – Веска Никифорова " - гр. Левски, е в месопреработващия отрасъл. Дружеството е с над 68% растеж на приходите, които за 2018 година надвишават 13.1 млн. лева

Собственикът на " Ненко Трифонов фуудс " - с. Ведраре, Карлово (7-а позиция), се занимава със земеделие, отглеждане на животни, млеко- и месопреработка. Мандра " Ведраре ", която е част от компанията, е основана през 2014 година, а месопреработващото дружество - през 2017 година Мандрата е със междинен размер и преработва към 40 тона мляко дневно. " Произвеждаме съществени типове същински млечни артикули от краве, овче, козе и биволско мляко под марката " Ведраре ". Работим със лична суровина и със суровина от съществени сътрудници – най-големите български ферми за овце, кози и биволици. Месопреработващото дружество, което продава под марката " Карлово мес ", е с потенциал към 3 тона на ден. Продаваме главно в най-големите търговски вериги в страната ", разяснява за " Капитал " Ненко Трифонов. Компанията продава лични артикули и зад граница - главно във Англия и Испания. В Лондон да вземем за пример доставя за TFC Supermarkets – турска верига с към 15 магазина, в които българското сдружение търгува с млечни артикули, сушени месни деликатеси, сурово сушени салами, охладени меса - кайма, кебапчета, кюфтета. Експортът за 2018 е към 10% от общите продажби, само че компанията стартира експорт посредством " Лидл България " за " Лидл Румъния " и се надява този дял да пораства.

" За млечните артикули чакаме към 30% растеж през 2019 по отношение на 2018 година, а за месните – към 25%. Планираме към 1 млн. лева вложения, които ще бъдат ориентирани главно в възобновяване на стадото, надяваме са на най-малко 300 нови животни. Строим нов завод за разфасовка на млечни артикули, който ще бъде ситуиран на към един декар повърхност. Общата инвестиция в СМР и съоръжение ще е малко под милион лв.. Искаме да запазим сегашните работни места и да увеличим продуктивността ", обобщава Ненко Трифонов.

Ръст на продажбите от над 65% класира " Хайд " – Угърчин, на осмо място в таблицата. Основният предмет на активност на компанията е изкупуване, преправка и продажба на диворастящи гъби и горски плодове. Компанията е и вносител на пресни трюфели и модифицирани артикули с трюфели с марката Urbani Tartufii. Готовата продукция на " Хайд " се осъществя извънредно на външни пазари - Италия, Германия, Испания, Франция, Швейцария, където продава главно четири типа диворастящи гъби – манатарка, патешки крайник, майска гъба, трюфели. Едноличен притежател на капитала е Тихомир Цонев Мичевски.

Производителят на рафинирано слънчогледово олио " Слънчо 99 " - с. Кукорево, Ямбол, е девети в класацията с над 59% скок на приходите през 2018. Компанията е основана през 1999 година Притежава личен индустриален комплекс с цехове за PET бутилки, рафинерия, бутилиране. Произвежда олио с марката " Слънчо ", която има регистрация и отбрана и в Европейски Съюз. Едноличен притежател на капитала е Димитър Великов Великов.

С над 58% растеж производителят на виновност и спиртни питиета " Полмос " - Свиленград, заема 10-а позиция. Дружеството е благосъстоятелност на Mastero, Швейцария, което пък посредством друга компания е владеене на поляка Кшищоф Трилински - дълготраен изпълнителен шеф и член на борда на шефовете на френската група Belvedere, основател и притежател на " Катаржина ".

На 11-о място е софийската компания " Корте дилето " (от итал. – " двор на удоволствието " ), учредена от Калина Любомирова Халачева през 2012. Година по-късно фабриката е оборудвана и стартира произвеждане на сладолед. Стартът е с екип от петима заети, първичната инвестиция е към 1 млн. лева, като част от нея е обезпечена по план с европейско финансиране. Компанията има три марката - сладоледите Coppa della maga (от итал. - " купичката на магьосницата " ) и Arcobaleno и трюфелите Nouri, които са в сегмента на суровите десерти. Сладоледите се продават в комерсиалната мрежа и за B2B клиенти като заведения за хранене и заведения, само че главните пазари са външни. Износът е основно за Европа с фокус Англия, където " Корте дилето " има собствен офис. През 2018 година компанията стъпи и на пазара в Хонконг.

" ИЗИ Танк – Плевен " (12) e с над 53% растеж на приходите през 2018. Компанията е основана през 2010 година, създава грис, брашно и други в съвременна мелница в Долни Дъбник. Едноличен притежател на капитала е Камелия Иванова Върбанова.

Шуменската " Ню бейкъри " (13) е производител на брускетите Krambals, крем питите Karuzo, както и семките и фъстъците Huligan. През предходната година фондът за дялови вложения Empower и Гари Левсли вложиха общо 3 млн. евро в бизнеса на сдружението, основано от братята Красен и Мартин Каменски. Приходите на " Ню бейкъри " са пораснали с над 50% през 2018, само че сдружението остава на загуба, което е обикновено за първите години на напредък на млада компания.

" Деари фууд България " - Севлиево (14), е профилирана в производството и продажбата на млека, млечни произведения и имитиращи артикули. Капацитетът на фабриката е към 900 тона крайни произведения за месец. Сред марките на компанията, която има лична логистика, са " Манчо и Румка ", " Млека груп ", " Гостилица ", " Белчо и Сивушка ", " За посетители ", " Дон Пицо ". Фирмата работи и на ишлеме за лични марки на възложители. " Деари фууд България " е благосъстоятелност на Румяна Русева Велчева.

Между 30% и 50%

Шест сдружения в топ 20 означават сред 30% и 50% скок на продажбите през 2018 по отношение на миналата година.

Фирма " Василев и Тодоров " (15-о място) и нейната комерсиална марка " Компир " са на пазара от 2010 година Седалището на сдружението е в Самоков, а началото е сложено с завод за белени картофи, обработeни по специфична технология срещу потъмняване. Компанията има личен логистичен парк и 6000 кв.м складови площи. Освен български картофи сдружението внася и преработва и продукция от Европа. По данни на компанията потенциалът й през 2018 година е достигнал 120 тона продукция дневно. Клиенти са заведения за хранене и заведения за хранене, търговци на едро и дребно и огромни търговски вериги. Компанията продава и в прилежащи страни. Съдружници в нея са Владимир Васков Василев и Валери Георгиев Тодоров.

Фирма " Компас " – Монтана (16), е профилирана в производството на месни, месно-зеленчукови, безмесни и рибни стерилизирани артикули с марката Compass. Компанията, която регистрира над 47% растеж на продажбите, е основана през 1996 година Производственото дружество е в село Комарево, а базата е с повърхност над 7000 кв. метра. Едноличен притежател е " Компас Европа " на Розалин Спасов Нончев. Според годишния отчет за активността при започване на 2018 година е осъществена консолидация на бизнеса на групата – индустриалната и комерсиалната активност са трансферирани от " Си трейд 2011 " в " Компас " дружно с контракти с контрагенти, активи, материални ресурси, личен състав. През годината поетапно са били натоварени новоизградените индустриални мощности за рибни стерилизирани артикули в Монтана. Продукцията на сдружението е преместена от наетите хранилища в София, Перник и Берковица в новоизграден личен фирмен склад в Монтана. Приоритет в работата на компанията е износът – основно за Румъния и Сърбия, където " Компас " има компании - свързани лица.

Милиони от пчелен мед

С над 44% скок на приходите " Роял Бийс " - Съединение, заема 17-а позиция в класацията. Компанията – благосъстоятелност на Емил Голамали Хосейни, е профилирана в производството, съхранението, разфасоването, преработката и търговията с пчелен мед и пчелни артикули. Фирмата има фамилни обичаи в пчеларството и изнася своите артикули за страните от Европа, Близкия изток, Азия, Африка.

Производителят на лютеница " Консервинвест " - с. Православен, Първомай, регистрира над 43% растеж на приходите през предходната година и се подрежда на 18-о място в топ 20. Съдружници във компанията са: Румен Любчов Казаков, Димитър Митков Тюлев, Светлана Огнянова Казакова, Албен Живков Тюлева, Георги Николов Банев. Създадена е през 1998 година и стартира своето произвеждане с няколко типа лютеници и сосове. През 2007 година модернизира цялата поточна линия с нови машини и технологии, с което слага начало на производството и на бебешки пюрета. През 2010 година компанията построява и втори завод за преправка на месо и пуска на пазара пастети и месни консерви. " Консервинвест " е сертифицирана за произвеждане на консервирани биопродукти с марката " Хорцето " и на био зеленчукови и плодови бебешки пюрета " Малечко ". Компанията води правосъдни разногласия с локалния съперник " Булконс Първомай " за потреблението на комерсиалната марка " Първомайска лютеница ".

" Бургас самун МК " (19) създава и търгува с самун вид " фабричен " и с хлебни произведения. Фирмата има личен автопарк и има построена дистрибуторска мрежа за над 600 клиенти на територията на Бургаска област. Дружеството работи и с всички търговски вериги в региона. Съдружници в него са Красен Веселинов Хлебаров и Милена Миткова Димитрова.

Класацията приключва " Хладилно консервен комбинат " от Исперих. Компанията създава високоалкохолни дестилати и ракии, замразени плодове и зеленчуци, доматени и плодови концентрати, плодови и зеленчукови консерви. Дружеството се занимава също с рибовъдство и земеделие. Мажоритарен акционер е Орхан Ахмед Муса.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР