[Shutterstock] Устойчивите практики доказано имат по-силен положителен ефект върху бранд

...
[Shutterstock] Устойчивите практики доказано имат по-силен положителен ефект върху бранд
Коментари Харесай

Стремежът за природосъобразен живот стигна и до CSR инициатитивите

[Shutterstock] " Устойчивите практики потвърдено имат по-силен позитивен резултат върху бранд имиджа и лоялността, изключително по-отношение на милениал потребителите. "
Мария Гергова-Бенгтссон, създател, притежател и ръководещ шеф на United PartnersСтатията е част от специфичното издание Регал 100 , което подрежда най-големите компании в бранш " Търговия " с неговите основи подсектори и прави разбор на тяхното развиване. Вижте още »

Секторът на бързооборотните артикули е генерирал 5.7 милиарда лева през 2018 година, а фирмите в топ 5: Kaufland, Lidl, Metro, BILLA и " Фантастико ", са обезпечили работа на над 19 хиляди души. Постоянната конкуренция сред тях - за по-голям пазарен дял, повече обекти, по-висока доходност, се придвижва и върху самодейностите на веригите за корпоративна обществена отговорност. Допреди няколко години тези начинания обичайно бяха свързани с дарения и поддръжка за рискови групи, само че в последните години фокусът им се измести към здраве, спорт, устойчиви практики и поддръжка за локалните общности.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От две години насам водачът Kaufland провежда " Kaufland София полумаратон " като през 2019 година събитието си сложи за цел да ограничи пластмасата за еднократна приложимост, като употребява картонени чаши, дървени принадлежности и бутилки от дълготрайни материали. Германската верига влага и в акции за разпространение на здравословната храна, изключително измежду децата. Billa и Lidl се включват мощно с начинания, свързани с околната среда: ограничение на пластмасата и пестицидите, преработване, засаждане на дървета, различни източници на сила. Metro пък поддържат самодейността OneDrop за достъп до чиста питейна вода в Индия.

" Действително се вижда изместване на фокуса от щедрост към устойчиви практики и развиване в CSR самодейностите освен на фирмите в областта на бързооборотните артикули, само че и в доста други сфери ", показва пред " Регал " Мария Гергова-Бенгтссон, създател, притежател и ръководещ шеф на United Partners. Причините за това са две, споделя тя. " От една страна, излиза наяве, че благотворителността като CSR тактика е нож с две остриета - постоянно резултира в неавтентични акции, и не е удачно да се комуникира прекомерно интензивно, което води и до непълен резултат за марката или репутацията на споносора. От друга страна, устойчивите практики потвърдено имат по-силен позитивен резултат върху бранд имиджа и лоялността, изключително по-отношение на милениал потребителите. "

Традиции и общественост

Ако би трябвало да откроим една в действителност огромна наклонност във връзка с корпоративната обществена отговорност, това е така наречен Community Branding. Неговият главен информационен принцип е " приказваме си в общността ", а не " приказваме на аудитории ".

" Корпоративната отговорност, основаването на виновни бизнес практики и припознаване на идеите, значими за потребителите, постоянно са били измежду целите на сериозните интернационалните компании с дълготрайни проекти на даден пазар. Основната смяна, която се следи, е смяната в настройките на всеобщата аудитория ", разяснява за " Регал " Любомир Аламанов, създател и ръководещ шеф на SiteMedia Consultancy.

" Хората станаха по-активни, по-търсещи, повече искащи да вземат ефективно присъединяване в дела, а не пасивно да чакат някой да направи нещо. Започнаха да се грижат повече за себе си, да водят деен метод на живот, да търсят решения на екологични проблеми, да желаят да са покрай природата. Естествено е фирмите да се пробват да дават отговор на тези потребности и да дават платформи и благоприятни условия на потребителите да изявят себе си, да прегърнат разнообразни дела, да са дейни участници в обществения живот. Още от предходната година приказваме, че Community Branding става най-важната част от връзките на всяка организация. Влизането в общностите и отговаряне на техните упования е естествена наклонност, директно последваща засилващата се роля на хората с дейна гражданска позиция ", споделя Аламанов.

Това изказване се потвърждава и от най-мащабните начинания на част от водещите вериги в последните години. " Ти и Lidl за по-добър живот " поддържа от 2017 година обществено значими планове на цивилен организации в цялата страна. За 2017 и 2018 година с над 390 хиляди лева са финансирани 51 плана в 27 обитаеми места. Инициативата продължава и през 2019 година, като всеки план получава до 10 хиляди лева " За нашето съдружие самодейността на Lidl е доста потребна, в действителност има смисъл от сходни неща ", разяснява пред " Регал " Цвета Ненова от русенското съдружие " Европейски пространства 21 ". Техният план " Жените в историята на Русе ", подсилен през 2018 година, има за цел да запознае локални възпитаници с вдъхновяващи образци от историята на Русе и мястото на дамите, съдействали за публичното развиване на града.

" Действията носят смяна " - това пък е мотото, въодушевило напълно нова бранд еднаквост на Kaufland, чиято цел е да подчертава върху корпоративната обществена отговорност на компанията. От пасивни донори веригите се трансформират в дейни участници в публичния живот. Целите на Kaufland в някои от най-успешните им акции бяха да адресират детското затлъстяване у нас ( " Свежите супергерои " ), ниската физическа интензивност ( " Kaufland София полумаратон " ), замърсяването на Черно море ( " Черно море, свободно от пластмаса " ) и други

Metro, която се отличават от останалите вериги с b2b (bussines to business) профила си, концентрират обществената си отговорност върху развиването на няколко общности: на земеделските производители, на готвачите експерти, на кулинарните блогъри, както и на дребни локални общности, които съхраняват и възраждат достоверни български храни и кухня посредством фестивали, предписания и други Най-новите начинания на компанията пък са свързани с градските общности в София: Metro поддържа проектa на съдружие " Горичка " за първата споделена зеленчукова градина в столицата, а в средата на септември провежда " Фестивал на розовия домат " в Княжеската градина в София.

Не на пластмасата

Следващият максимален тренд в акциите на веригите е опазването на околната среда. Тук напъните са ориентирани към понижаване на пластмасата за еднократна приложимост, енергийна успеваемост и биоразнообразие. Пример за последното е самодейността на Lidl " Дай късмет на балканката ", която цели да опази изчезващата с бързи темпове балканската пъстърва.

Надпреварата сред веригите за по-добрo позициониране и имидж може да се види най-ясно при самодейностите за понижаване на пластмасовите опаковки. Концернът REWE International AG, част от който е веригата Billa, възнамерява до 2030 година опаковките на продуктите лична марка да бъдат направени от устойчиви материали. Schwartz, компанията - майка на Kaufland и Lidl, също влага съществени средства за задачата. До 2025 година Kaufland възнамеряват да понижи пластмасата с минимум 20%, пластмасовите опаковки на личните си артикули да са 100% рециклируеми и до края на 2019 година да размени избрани пластмасови продукти с техни устойчиви други възможности. " В личните ни козметични, санитарни и хигиенични артикули, перилни и почистващи препарати няма микропластмаса още от 2013 година Наши артикули са в опаковки от над 70% хартия вместо пластмаса ", настояват още от Kaufland. От края на тази година пък Lidl са поели ангажимент да прекратят продажбата на пластмасови произведения за еднократна приложимост в обектите си и да икономисват 34 тона пластмаса годишно. Чрез усъвършенстване на продуктовия дизайн и понижаване на тежестта на разнообразни тарелки веригата под номер две в класацията пести други 37 тона пластмаса годишно. Кампаниите и веригите

Все отново обичайна щедрост към момента сформира огромна част от корпоративна отговорност на веригите. Billa, част от концерна REWE International AG, поддържа финансово Съюза на слепите, Българския червен кръст, фондация " Искам бебе ", " SOS Детски селища ". Kaufland набра над 280 хиляди лева за фондация " Димитър Бербатов " през 2018 година Проектът " Оле мале ", който подкрепя родители на деца с увреждания, беше финансиран с към 300 хиляди лева посредством акция на " Фантастико ". Веригата, съсредоточена в София, също подарява и набира средства за " SOS Детски селища ", Българския червен кръст и други Чрез плана си " Ние обичаме България " Billa подари близо 250 хиляди лева за обновяване на монументи на културата и естествени обекти в страната като паметника на свободата на вр. Шипка, Мадарския конник, гледка " Плевенска епопея " и други Metro поддържа Българската хранителна банка и фондация " Една от 8 " за битка с рак на гърдата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР