[Shutterstock] Още по темата Вечерни новини: Показно убийство на бизнесмен

...
[Shutterstock] Още по темата Вечерни новини: Показно убийство на бизнесмен
Коментари Харесай

Вечерни новини: София пак бе затисната от мръсен въздух, и полицаите поискаха пари, за да не протестират

[Shutterstock] Още по тематиката
Вечерни вести: Показно ликвидиране на предприемач в София, Софийският университет получи пари и постройка и няма да стачкува

И още: Кои са спечелилите от " Златните глобуси " ; Рекордно икономическо доверие в еврозоната; Колко костваха изключителните пролетни студове на застрахователите
8 яну 2018
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Борисов още веднъж дава обещание да помогне за връзките сред Турция и ЕС; Кошлуков ще води и публицистично предаване в Българска национална телевизия на мястото на напусналата Аделина Радева; Венецуела пуска 100 млн. единици от новата държавна криптовалута " Петро "
7 яну 2018
Вечерни вести: Докладът за " Белене " е стопански нереалистичен, а Тръмп и Банън са в изострен спор поради книга

И още: Франция стартира борба с подправените новини; Замърсяващите коли в София към този момент ще бъдат спирани от придвижване
4 яну 2018
Вечерни вести: Мащабна смяна във финансовите регулации и криворазбрана спогодба за отбрана на дамите

И още: Протестите за Пирин не престават в четвъртък; В Иран оповестиха размириците за овладяни; Започват изключителни инспекции на язовири поради трусовете в Гърция
3 яну 2018 Докато София още веднъж бе потънала в рисков смог, политиците запълваха свикания от президента съвет за национална сигурност с нови обещания за военна рационализация - най-малко на хартия, а служителите на реда станаха следващите, които притискат кабинета по формулата " пари или митинги за председателството ". Така горе долу звучи вътрешнополитическият ден, пресъздаден в едно изречение.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Четири дни въздухът в София е бил рисково замърсен

В София четири следващи дни въздухът е бил рисково запрашен. Данните демонстрират, че в някои квартали междинните равнища са били до 5 пъти над нормите от 7-ми януари насам, а в обособени часове и по-високи. Мъглата и безветрието способстваха за утежняването на обстановката и държаха града под капак от фини прахови частици, отделяни от твърдите горива за битово отопление и изгорелите газове от колите.

Добрата вест е, че във вторник следобяд " похлупакът " се подвигна и качеството на въздуха внезапно се усъвършенства. Лошата е, че напълно скоро обстановката ще се повтори, а управлението на града към момента не е одобрило, още по-малко приложило съответни и ефикасни ограничения за ограничение на казуса. Вместо това кметът Факдъкова изясни във фейсбук, че в последните дни булеварди са били метени, а екипи са събирали гуми и текстил из града, с цел да не бъдат изгаряни. Не звучи изключително съществено. И до момента в който столичната община се бави с вероятните решения и пробва да трансферира най-горещия картоф - печките на дърва и въглища, към държавните институции, гневът към управата на града очевидно пораства.

И служителите на реда ще открият председателството на Европейски Съюз с митинг

Полицейските чиновници са следващите, които пробват да получат спомагателни средства от държавното управление под опасността от серия митинги, първият от които в деня на формалното разкриване на българското председателство на Европейски Съюз – 11 януари. От полицейския синдкат упорстват за нарастване с 15% на заплатите на работещите в системата.

Министерство на вътрешните работи е следващата институция, която употребява готовността на кабинета да заплаща, единствено и единствено да няма митинги в по този начин скъпия за ръководещите шестмесечен интервал на председателство на Европейски Съюз. Така спомагателни милиони получиха и Българска академия на науките и Софийския университет. С тези, които обаче желаят нещо друго от пари, разговорът е по-труден. За четвъртък, формалния ден на откриването, са планувани още три митинга: проява против измененията в проекта за ръководство на Пирин, контрапротест в София в поддръжка на развиването на ски зоната в Банско и един в поддръжка на Истанбулската спогодба.

След КСНС при президента: Военна рационализация на хартия с нова тактика до 2030 година

След като не започва нито една от самодейностите за модернизацията на армията, залегнали в предходната Стратегия 2020, в този момент властта се захваща да написа следващ концептуален документ по въпроса с още по-далечен небосвод – стратегия 2030. Това стана ясно след днешното съвещание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), призован от президента Румен Радев.

Така ръководещите се захващат с писането на следващия кух стратегически документ в областта на защитата, без да дадат свястно пояснение какво тъкмо ги е спряло да трансфорат в съответни дейности предходната сякаш амбициозна армейска модернизационна стратегия.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Опра за президент?

Изключително мощната тирада на фамозната тв водеща Опра Уинфри на церемонията за премиите " Златен глобус " в отбрана на дамите, даде мотив на феновете й да спекулират, че тя може да се кандидатира за президент на Съединени американски щати. Опра приказва за придвижването, чието начало бе сложено от аферата Уайнстийн, прокара връзка с две героини от битката за цивилен права в Съединени американски щати - Роза Паркс и Риси Тейлър - и разгласи, че идва " нов ден на хоризонта " за дамите и девойките, измъчвани от мъже. Мнозина видяха в изказването й нова посока в обществения живот на Опра Уинфри, чийто обсег от дълго време надвишава ролята на водеща, актриса и бизнес дама. Запитана след речта си дали счита да се кандидатира за президент, тя отхвърли. CNN обаче цитира източници от нейното обграждане, съгласно които тя " съществено обмисля " дали да взе участие в изборите след три години.

[Reuters]

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Отказва ли се Меркел от климатичните цели за 2020?

Отказ от проекти за понижаване на въглеродните излъчвания до 2020 година, оповестени за " нереалистични ", и понижения в данъчното облагане са измежду концепциите, към които се сплотяват договарящите за кабинет партии в Германия. Това се твърди в документи, популяризирани от журналистическата мрежа Redaktionsnetzwerk Deutschland, като информацията се отбелязва и от Reuters, която цитира свои източници, близки до договарянията.

Ден откакто договарящите консерватори и социалдемократи в Германия се съгласиха да не разясняват договарянията си за сформиране на държавно управление в медиите, информация за хода на разговоритe все пак стартира да се появява. Ако тя се удостовери, климатичната част ще е прелом в енергийната политика на канцлера Ангела Меркел от последното десетилетие.

Expat Bulgaria ETF ще тества интереса на непознатите вложители във Франкфурт

Първият български борсово търгуван фонд Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF стартира да се търгува на една от най-големите фондови тържища в света – тази във Франкфурт, от сряда, 10 януари. Той покрива придвижването на Sofix и беше пуснат през есента на 2016 година, когато стана един от катализаторите за растеж на фондовата борса в България. Индексният фонд е първият български инструмент, регистриран за търговия на огромен западен пазар.

Листването на борсово търгувани фондове върху български показатели на огромни интернационалните тържища е значимо, защото по този метод се обезпечава елементарен пряк достъп на непознатите вложители до българския пазар, което ще е добре и за развиването му. В този смисъл той ще е тест за задграничния интерес към българската борса. През последните години той е все по-нисък – както поради малко качествени емитенти, ниска ликвидност, по този начин и поради противоречиво използване на регулациите.

Полша сменя основни министри в опит да смекчи тона към Брюксел

Полският президент Анджей Дуда смени няколко емблематични за досегашната политика на държавното управление министри в опит да усъвършенства връзки си с Европейски Съюз. Това са министрите на защитата, на външните работи, на околната среда, на опазването на здравето и на цифровизацията. Миналия месец Матеуш Моравецки бе назначен за нов министър председател на Полша, заменяйки на поста Беата Шидло. Промените се случиха и в навечерието на визитата на Моравецки в Брксел, което стартира довечера.

Страната е в изострен спор с Брюксел поради промени в държавните институции, които съгласно критиците подкопават демокрацията и законността. Еврокомисията стартира невиждана наказателна процедура против Полша през декември, призовавайки другите страни членки да приготвят наказания, в случай че Варшава не се откаже от серията противоречиви правосъдни промени. Санкциите може да доведат до лишаване правото на глас на Полша в евроинституциите.

Сеул и Пхенян възвръщат и военната връзка между тях

Северна и Южна Корея взеха решение през днешния ден, в първите си диалози от две години, да възобновят и военната телефонна връзка между тях, откакто преди няколко дни бе възобновена цивилна телефонна линия сред Сеул и Пхенян. Освен това стана ясно, че Международният олимпийски комитет удължава периода за регистрация на спортисти от Северна Корея за олимпийските игри в Пьончан, като Ким Чен-Ун възнамерява да изпрати представители.

След две години на заледяване, двете Кореи вършат първи стъпки към разчупване на връзките си. Това стана допустимо, откакто Ким Чен Ун изрази очаквания в новогодишната си тирада, че негова делегация ще може да взе участие в олимпийските игри. Той също по този начин приказва за спокойно решение на спора с Южна Корея.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

От 28 април нискотарифната самолетна компания Wizz Air стартира да лети сред Варна и Виена два пъти седмично – във вторник и събота. Новината е добра, защото автрийската столица е топдестинация както за бизнес, по този начин и за работа и обучение за доста българи, а сега нито една нискотарифна компания не лети до там с обяснението, че виенското летище е доста скъпо като летищни такси.

Процедурата за концесията на софийското летище може да се възобнови след месец. Новият период е бил обяснен на работна среща с консултантите от Световната банка и Европейска банка за възстановяване и развитие. Процедурата бе проточена и отсрочена към този момент две години, като Белград съумя да приключи своята. Добрата вест е, че в този момент най-малко ще има помощ от непознати консултанти.

Специалният прокурор Робърт Мюлър е изискал да разпита президента Доналд Тръмп по отношение на следствието за съветската интервенция в изборите в Съединени американски щати, оповестява в. Washingon Post, базирайки се на двама свои източници, осведомени с диалозите. Според специалисти подобен разпит може да е сигнал, че следствието наближава своя край.

Алжир краткотрайно не разрешава вноса на към 900 продукта , в това число мобилни телефони, домашен уреди и всички типове зеленчуци. Така страната пробва да овладее бързо растящият търговски недостиг на фона на внезапно намалели доходи от износа на нефт и природен газ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР