[Shutterstock] Още по темата Центърът на София - в какво

...
[Shutterstock] Още по темата Центърът на София - в какво
Коментари Харесай

Защо убийството в Русе хвана всички за гърлото

[Shutterstock] Още по тематиката
Центърът на София - в какво се трансформират фантазиите

Конкурсът за нов образ на центъра от 2015 година беше съпроводен със кавги и преработван във времето
12 окт 2018
Пеевски: No Image

Делян Пеевски се отхвърли да продава половината от вестникарския си бизнес на филмовата компания и се разгласи за жертва на Комисия за защита на конкуренцията
11 окт 2018 Понякога, единствено от време на време има хора, които без да желаят стават герои - оказват се участници в събития с огромен резултат върху другите.

Убитата в Русе Виктория Маринова е подобен човек. Трагедията с нея раздруса България толкоз мощно, че вълната стигна до други страни и се върна усилена назад. Чисто човешкото отвращение от бруталното ликвидиране се трансформира в ропот против властта. Ръмженето на хората и мненията от чужбина обрисуваха картината на България през днешния ден (не каквато тя наподобява в медиите на властта, а каквато в действителност е) с три едри линии:

- Недоверие към полицията и прокуратурата, че може да прави работата за хората.
- Масово чувство за корупция.
- Смачкани медии, които са заели напълно страната на властта.

Убийството този път беше разкрито бързо и служителите на реда от Русе заслужават поздравления. След новината за арестувания обвинен обаче до неотдавна уплашената власт (Бойко Борисов три дни не се беше появявал на никое място публично) побърза да жигосах всички, отправили рецензии след трагичния случай. Тонът беше, все едно карцерът на хипотетичния причинител значи, че България не е корумпирана. Все едно Северин от Русе е живото доказателство по какъв начин полицията и прокуратурата постоянно си правят работата. Все едно това, че претекстът за убийството не е работата на Виктория Маринова като публицист, демонстрира по какъв начин всички медии в България са свободни и смели.

Това, несъмнено, е неуместно. Истинската причина за възмущението на толкоз доста хора от случая не беше единствено жестокото убийството на една млада жена, а бавното и систематично ликвидиране на тяхното бъдеще. Политиците са корумпирани, полицията и прокуратурата не може да ги накаже, множеството медии не смеят да го покажат. Оттам следва всичко останало - беднотия, неприятно опазване на здравето, калпаво обучение за децата, всеобща емиграция.

Убийството на дамата в Русе беше единствено мотивът това напрежение да се покаже. Разкриването му може и да успокои нещата, само че това е единствено за малко. Напрежението е там и чака идващия мотив да се появи.

Преди седмица имаше и един доста по-безобиден образец за насъбраното неодобрение. Ремонтите в центъра на София провокираха толкоз шумни митинги не толкоз поради шарките на плочките в една градинка или кривите павета по ул. " Граф Игнатиев ". Зад десетките мемета във facebook, подигравките и митингите стои неодобрение за това по какъв начин се ръководи градът, както и мощното съмнение, че стотиците милиони еврофондове и пари на софиянци се харчат единствено в полза на строителните компании и политиците, които ги разпределят (повече четете тук).

В идеалния случай изходът от тази обстановка щеше да е промяна на ръководещите. Това, което крепи ГЕРБ сега обаче, е тоталната липса на опция (вижте какво споделя социологическото изследване по въпроса тук). Може би най-успешната политика на властта сега е разбиването на всякаква допустима съпротива. Два образеца от тази седмица са парите, с които страната заплаща на Ахмед Доган в Топлоелектрическа централа " Варна " и на БСП-бизнесмена Георги Гергов за негов терен отново във Варна. Когато опозицията не може да се купи, тя се мачка с следените медии. Ако те не са задоволителни - с следената прокуратурата.

Това няма да свърши скоро. Напрежението ще откри нови мотиви да избие. Дано единствено идващите не са толкоз трагични. По-добре е героите да са живи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР