[Shutterstock] Още по темата Новата битка за морския бряг Предлаганите

...
[Shutterstock] Още по темата Новата битка за морския бряг Предлаганите
Коментари Харесай

Още една тухла в стената на морето

[Shutterstock] Още по тематиката
Новата борба за морския бряг

Предлаганите проекти за ръководство на Шабла и Царево плануват разширение на строителството в последните непокътнати места по морето
27 апр 2018
Бъдещето на Странджа

Новият план за Общ организационен проект на Царево планува зоните за строителство в парк Странджа да се усилят с 20%.
27 апр 2018
Новите строителни правила на София

След законови промени столицата би трябвало да е по-защитена от небостъргачи и градежи в зелени площи
27 апр 2018
Северното Черноморие:

Когато руснаците си потеглиха

Бумът в търсенето на ваканционни парцели край Бяла, Каварна и Шабла към този момент е минало, а това блокира и пазара на строителни терени
27 апр 2018
Техпаркът на създателите на " Телерик "

Новият план Campus X разрешава симбиоза и продан сред софтуерната академия, бизнесмени, стартъпи и по-опитните компании
27 апр 2018 Това, че българското крайбрежие е бетонирано от курорти, в действителност не е напълно правилно. Или най-малко е правилно единствено за част от морето към огромните градове. На юг и на север брегът към момента е значително свободен от градежи. Сега новият растеж на пазара на недвижимите парцели върна интереса за вложения с панорама към морето и страната желае да позволи нова вълна застрояване. (Вижте тематиката на броя тук, тук, тук и тук.)

По тази тематика мненията нормално са крайни. От едната страна са хората, които не желаят нито една тухла повече на никое място, тъй като бетонните стени така и така са от Свети Влас до Дюни и от Бяла до нос Калиакра. От другата страна са притежателите на земи и вложители, които желаят оптималната облага и надлежно да се застрояват повече и на нови места. В такава обстановка нормално съдия би трябвало да е страната, която да откри баланс сред тези ползи. За да се случи това обаче, би трябвало да има доста ясна концепция по какъв начин би трябвало да наподобява българското крайбрежие. Ако желаеме всеобщ туризъм - да се насърчават огромните курорти. Ако желаеме да запазим повече достоверния тип на морето - ограничение на застроената повърхност и височината на постройките там.

Корицата на новия брой на " Капитал "

Увеличаване

Корицата на новия брой на " Капитал "

Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Крайните отзиви по тематиката са ясни - в случай че застрояването там ще се случва, както при предходната вълна, опитите да се спре ще бъдат шумни. От друга страна, вложителите са в цялостното си право да търсят оптималната облага. Това, от което и двете страни имат потребност, е способена страна с ясна визия какво желае да направи. Когато решенията се взимат като разследване от смислена и добре обяснена политика, подозренията към тях ще са доста по-малки, надлежно и напреженията. Да, евентуално и двете страни ще са по малко недоволни, само че нали това е клишето за добра договорка.

Проблемът със градежите не е единствено към морето. На доста места в София капиталовите проекти също провокират напрежение. Последната вълна беше против високите здания на разнообразни места из града и Столичната община се опита да ги ограничи с ремонти в закона за София (вижте тук). Това кардинално е добре, само че казусът е, че даже и да има някакво решение, то ще бъде, първо, закъсняло и, второ, ще е единствено за столицата. Доста по-големият проблем при градежите е Законът за устройство на територията, който е цялостен с пороци, и по този случай извънредно сложен за корекции. А когато има корекции, нормално са в частен интерес.

Докато разпоредбите са неразбираеми и страната няма политика, множеството градежи ще провокират напрежение. Което е тъпо, тъй като новите здания, в случай че са измислени и издигнати по верния метод, са част от напредъка - от това, че светът върви напред. Често те са и доста повече от четири стени и покрив. Пример за това е упоритостта на някогашните притежатели на " Телерик " да трансфорат тогавашния офис на компанията, от която те излязоха преди време, в нещо като частен техпарк - развъдник за софтуерни планове.

В броя ще видите още:

Ръстът на международната стопанска система ще се забави
Идва ли краят на ниските лихви
Пътепис за Френската Ривиера оттатък клишетата
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР