[Shutterstock] Милена Ташева и Александър Кръстев са хората зад най-голямата

...
[Shutterstock] Милена Ташева и Александър Кръстев са хората зад най-голямата
Коментари Харесай

Събитията за книги не са просто четене на откъси и рецензии

[Shutterstock] Милена Ташева и Александър Кръстев са хората зад най-голямата онлайн медия за книги и четене у нас - AzCheta.com. Тя е основана през 2006 година от Алекс като блог за книги, а през днешния ден към този момент е онлайн общественост с публика от десетки хиляди консуматори и платформа за издание на ревюта, изявленията с създатели, календар на книжни събития и други Двамата сътрудници в " Аз чета " се занимават професионално с образуване на събития, свързани с показване на книги, книгоиздаване, турнета на създатели, благотворителни и обществени акции, ориентирани към разпространение на четенето. Александър има дълготраен опит в областта на PR, Мила е работила в издателства и е отговаряла за организацията на събития.

Силно конкурентен пазар

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Всяка седмица в България излизат най-малко по 100 нови книги. През октомври и ноември доста повече, тъй като е тъкмо преди зимния Панаир на книгата и новогодишните празници. Това засищане и голямата конкуренция на издателските марки значат, че един подобен артикул би трябвало да се бори с най-малко още 4-5 сходни, от време на време съвсем идентични продукта. Когато си приказваме за такива събития, би трябвало да имаме поради, че аудиторията в действителност е лимитирана ", споделя Алекс и прибавя, че една от задачите му при основаването на " Аз чета " преди съвсем 15 години е да пребори разбирането, че четенето е нещо доста интимно, съкровено и скрито. " Технологиите и обществените мрежи трансформират метода ни на живот, четенето също може да е споделено прекарване, само че все пак читателите не посещават доста министър председатели ", споделя той. По думите му това са двете съществени провокации в работата им: лимитирана публика, от една страна, и доста огромно предложение, от друга. Мила прибавя трето: " Бюджетите за този вид събития са доста лимитирани спрямо тези за начин на живот събития, от време на време са в пъти по-малко. " Тя споделя още, че би трябвало да се прави разграничаване сред два вида събития, с които се занимават: проведени от издателства и вид благотворителни, свързани с идеята на четенето.

Спечели ги овреме

Как се оправят с тези провокации? Първо, влагат огромни старания в работата по предварителната подготовка - по акцията към обещано издание доста преди самото му показване. Предварителната връзка би трябвало да задава верните упования, само че водещото да е страстта, тъй като четенето и избирането на книга и създател са прочувствен избор. " Реално немалка част от тази страст минава онлайн. Това дава късмет и на читателите, които не могат да участват, а за останалите може да значи удължение на чувството ", показва Александър Кръстев

[Личен архив] Алекс.

Второ - посредством атрактивна идея, изключително когато става въпрос за преводна книга да вземем за пример и създателят не участва. " Първата ни работа е да удължим процеса по връзка, желаеме да сме заели авансово нашата публика ", споделя Алекс. Интересът се поддържа и от особено основания календар за книжни събития, който се актуализира всеки ден на страницата на " Аз чета ". В началото той е бил за нещата, които се случват в София, само че заради интерес от читатели към този момент включва събития от цялата страна.

" Част от метода е да преобърнем визията за премиера на книга ", показва Мила. " Много хора си показват, че ще отидат някъде, ще стоят един час на стол и някой ще им чете литературна рецензия от два бели листа, след което артист ще прочете трагично фрагмент. Това към момента се случва, изключително с създатели от остарялата генерация, които виждат това като единствения формален метод. Новите създатели са доста отворени към това представянето да има добавена стойност: да е съчетано с галерия да вземем за пример, да има мултимедия, някакъв интерактивен детайл. " Разбира се, четенето на фрагмент, представянето - тези детайли са наложителни ", добавя Алекс и показва, че тези решения са съобразени с аудиторията. Според Мила това, което липсва в книжните събития в България, е разграничението сред разпределяне на няколко подписа по време на премиера и събитие - сключване на книга. " Така по време на премиерата създателят няма време да й се зарадва, както и за нетуъркинг. Поради тази причина е доста значимо да се заобикаля дългото четене на фрагменти. "

Нехудожествената литература излиза на сцената

Голямото оживление на нишата на Алекс и Мила идва с министър председателите на нелитературни книги. " Има хора, които не четат лирика и романи, само че имат ползи в дадена сфера и се интересуват от избрани заглавия. " За да илюстрира интереса, който може да провокират такива издания, Мила дава за образец препълнените зали поради Наталия Кобилкина или опашките преди премиерата на Емил Конрад (Мила прецизира, че тя и Алекс нямат общо с тях). За благополучие същата посещаемост имат и най-популярните модерни български създатели като Георги Бърдаров, Захари Карабашлиев, Георги Господинов, Мария Лалева и други, споделя още Мила.

Милена Ташева

[Личен архив] Алекс и Мила работят с Христо Стоичков и издателство " Софтпрес " по цялата връзка и турнето за представянето на автобиографичната " Христо Стоичков. Историята ". " Това е най-масовото турне в историята на българските книги. Тя влиза за 4-и тираж и с него ще доближи до 70 000 бройки - казус за книга от български създател в този ценови сегмент. Благодарение на нея доста хора, които не четат художествена и профилирана литература, схванаха за Панаира на книгата ", споделя Алекс. По думите му за 1 година от турнето на книгата именитият ни футболист се е срещнал с най-малко 100 000 души и е раздал 50 000 подписа, като подписването от време на време е продължавало 4-5 часа, в които той не е помръдвал от мястото си. " На събитията му идваха представители на три генерации от едно семейство. Той даде един доста добър образец, че и спортна зала може да напълниш с вярната книга ", споделя Мила.

По думите й подтик са дали и новите места за осъществяване на подобен вид събития: " НДК има огромна заслуга със основаването на " Перото ". Преди това изборът беше библиотека или книжарница, която не е пригодена. " Гринуич " е единствената, пригодена за министър председатели на книги. А и изборът се добавя от новите многофункционални пространства, питейни заведения, коуъркинг офиси и други Тези места също привлякоха нова публика. "

b2b събития за книги: допустимо е

Макар че Алекс и Мила са безпричинно скромни за заслугите и работата, която правят, те въпреки всичко с горделивост признават, че са първите, които постановат b2b събитията за книги, както и извънредни събития от затворен вид с предложения и такива единствено за медии. " Да, допустимо е да се вършат b2b събития за книги в по-широкия смисъл на думата ", споделя Алекс. Един път в месеца организацията им " Буукмарк " кани книжни блогъри на среща, на която ги среща с няколко заглавия, които следва да излязат в идващите седмици. " Това са " микроинфлуенсъри " - тъй като нямат толкоз доста почитатели, колкото имат стилните блогърки да вземем за пример, само че пък имат доста високо равнище на доверие, когато описват за дадена книга. " Мила показва, че към този момент се провеждат и затворени събития, брънч за публицисти да вземем за пример, като тази процедура е " осиновена " от начин на живот събитията. Всъщност в деня след диалога ни Алекс и Мила имат планувано сходно извънредно събитие с предложения в столичната резиденция " Тера " - премиерата на книгата " Ана " на живеещата в Съединени американски щати Мануела Драганова. Издателството е " Сиела " и екипът му взе участие повече от интензивно в подготовката. " Такива събития са огромна необичайност и ние се гордеем с него ", споделя Мила и признава, че те не биха били вероятни без непрекъснатите инвестиции на време и средства от страна на огромните издателства за да развиват сектора.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР