[Shutterstock] Лятното безвремие сякаш започва рано тази година - поне

...
[Shutterstock] Лятното безвремие сякаш започва рано тази година - поне
Коментари Харесай

Вечерни новини: "Турски поток" в България стигна до КЗК, милионен протест в Хонконг

[Shutterstock] Лятното безвремие като че ли стартира рано тази година - най-малко в случай че се съди по неналичието на обилни събития и вести в страната, макар че времето донесе нови порции изобилни превалявания. В доста области бе разгласен жълт код с упования за 20-30 литра на квадратен метър и условия и за градушки.

Сравнително спокойна бе и Европа - като изключим политическите пристрастености в близка Молдова. Изборът на нови водачи на Европейски Съюз към този момент наподобява без прогрес и в тиха фаза. На Острова пък стартира процесът по желание на нов водач на Консервативната партия и евентуално нов министър председател, откакто в петък Тереза Мей се отдръпна. По-късно през днешния ден ще станат публично ясни имената на претендентите, въпреки главните кандидати към този момент да са ясни. Новият водач би трябвало да е реалност в края на юли.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Впечатляващи фрагменти пък пристигнаха от Хонг Конг, където се организира великански митинг с близо милион участници против нов закон, който разрешава екстрадиция от полуавтономния град към други елементи на Китай.

НАЙ-ВАЖНОТО

Саудитската " Аркад " апелира избора на съветския строител за " Турски поток " през България

Саудитският консорциум " Аркад ", който в началото бе класиран преди всичко в състезанието за строителството на " Турски поток " през България, апелира процедурата пред Комисията за защита на конкуренцията. Обединението бе отстранено на финала с фиктивен мотив, а за победител бе посочен обвързваният с Русия консорциум " Газово развиване и уголемение в България ". Сега " Булгартрансгаз " би трябвало да изиска авансово осъществяване на контракта, в случай че възнамерява да съблюдава уговорката пред " Газпром " газопроводът да е настоящ още при започване на 2020 г и да избегне обилни по мярка отрицателни последствия. От друга страна, в случай че Комисия за защита на конкуренцията откри, че арабите са били отстранени непозволено, може да наложи санкция до 10% от контракта или в тази ситуация до 214 млн. лева

Поръчката евентуално ще е следващото доказателство, че сякаш самостоятелният регулатор работи в цялостен синхрон с държавните стремежи. В случая решението на държавната " Булгартрансгаз " да смени в последния миг строителя с подобен, непосредствен до Русия, е невиждано, само че не и толкоз изненадващо поради големите енергийни ползи и напън от страна на Москва в района.

Политическата рецесия в Молдова се задълбочава, в Кишинев царува двувластие

Владимир Плахотнюк - водач на управлявалата до февруарските избори Демократическа партия и евентуално най-богатият човек в Молдова, докара страната до двувластие, макар че благодарение на Съединени американски щати, Русия и Европейски Съюз бе открит компромис за превъзмогване на политическата парализа, настъпила след изборите през февруари. Преди два дни
най-сетне бе контрактувана коалиция, само че съдът реши, че президентът Игор Додон е нарушил закона, и краткотрайно трансферира пълномощията му към премиера Павел Филип (от партията на Плахотнюк). Той незабавно разпусна Народното събрание и разгласи нови избори през септември.

Така в Кишинев от понеделник има две държавни управления, които организират синхронно съвещания и взаимно се упрекват в узурпиране на властта. Причина за сегашната невиждана за Европа рецесия е формалната и неофициална власт на Плахотнюк над страната. Той бе упрекнат в събота с парламентарна декларация, че е довел Молдова до положение на " завзета страна " посредством и на държавното управление на неговата партия, което продължава да ръководи.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Милион на митинг в Хонконг


[Reuters]
Над милион поданици на Хонконг, съгласно едни източници, или най-малко стотици хиляди, съгласно други, излязоха на митинг поради противоречивия закон, който дава опция за екстрадиция в останалата част от Китай. Стигна се и до конфликти с полицията. Това е най-голямата проява в полуавтономния Хонконг след връщането му на Китай през 1997 година Властите желаят да създадат допустима екстрадицията в континентален Китай, както и в Тайван и Макао, при обвинявания като ликвидиране или обезчестяване, като последната дума би трябвало да е на съда в Хонконг. Повод за законопроекта стана точно ликвидиране на тайванска територия, като причинителят - жител на Хонгконг, бяга там и не може да бъде екстрадиран поради неналичието на съглашение.

Критици на плана обаче считат, че ще се стигне до случайни арестувания, " чистка " на неуместни за управляващите жители, несправедливи процеси и мъчения.

Китайските управляващи упрекват " непознати сили " за митингите.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Българският експорт към Европейски Съюз през първото тримесечие

Подробните данни на Национален статистически институт за износа към Европейски Съюз за март във вторник ще добави картината за външната търговия със артикули през първото тримесечие. Достъпни ще бъдат и числата за април, само че елементи ще има единствено за търговията с трети страни.

Предварителните данни за външната търговия демонстрират, че първото тримесечие е било мощно за износа, в огромна степен поради изключително огромен растеж на продажбите през февруари. Статистиката в този момент ще покаже от кое място идва забавянето на темпа на напредък през март.

ИСТОРИЯ БЕЗ КРАЙ

Новото трамвайно трасе на " Графа " даде недостатък


[ " Спаси София " ]
След близо година и половина ремонт на столичната централна улица " Граф Игнатиев " и няколко абсурда поради недомислици и некачествено осъществяване, в този момент е ред на дефектите. През уикенда плочи сред релсите до площад " Славейков " се надигнаха и настилката изскочи. Кметът Йорданка Фандъкова съобщи, че инспекцията посочила, че повода за дефекта са... високите температури. Температурата в столицата през почивните дни бе към 28 градуса, което е надалеч от типичните летни максимуми в града. В понеделник дефектът бе отхвърлен, само че резултатът бе натрошена настилка.

Фандъкова разгласи, че строителят " Джи Пи груп " ще бъде санкциониран с 280 хиляди лева, макар че кметът подлага на критика за следващ път и работата на проектантите, както и надзора и всички експерти, работили на обекта. " Не ме интересуват към този момент оправданията и обясненията ", сподели тя и дефинира обстановката като " възмутителна ".
От думите й се разбра, че евентуално ще се появят и други недостатъци, а санкциите ще продължат.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Втората партида от 20 нови немски рейсове " Ман " потегля от през днешния ден по линиите 280 и 85 в столицата, разгласи кметът Йорданка Фандъкова. Столичната община купи общо 60 такива рейса за 40 млн. лв.. Вече са доставени 40 и последната партида се чака напълно скоро.

Община Сърница стартира инспекция на кметство Медени поляни, след сигнал, че локалният кмет бдула Абдулах е продавал ток на семейства от трафопоста на кметската постройка. Сигналът е от семейство с болно дете, което от дни е без ток, защото не гласувало " вярно " на евроизборите. Случаят ще бъде предаден на прокуратурата.

Днес стартира нов ремонт на автомагистрала " Тракия " за промяна на асфалта на при пътен възел " Цалапица " при 112-ти км на автомагистралата, оповестиха от АПИ. Пътните връзки ще се затварят поетапно.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Юпитер може да бъде следен без телескоп довечера


Илюстрация
Най-голямата планета в Слънчевата система - Юпитер, ще е задоволително покрай Земята през днешния ден, с цел да бъде следена без телескоп, а единствено с бинокъл или даже с просто око. Наблюдателите ще могат да видят цветовете, райетата и петната на Юпитер, както и няколко от луните ѝ - Йо, Европа, Ганимед и Калисто. Земята и Юпитер ще застанат на една линия към Слънцето. Небесното събитие ще може да се следи цяла нощ.

Увеличаване

Най-голямата планета в Слънчевата система - Юпитер, ще е задоволително покрай Земята през днешния ден, с цел да бъде следена без телескоп, а единствено с бинокъл или даже с просто око. Наблюдателите ще могат да видят цветовете, райетата и петната на Юпитер, както и няколко от луните ѝ - Йо, Европа, Ганимед и Калисто. Земята и Юпитер ще застанат на една линия към Слънцето. Небесното събитие ще може да се следи цяла нощ.

[Reuters] Смаляване
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР