[Shutterstock] Четвъртък премина под сянката на вируси, но поне у

...
[Shutterstock] Четвъртък премина под сянката на вируси, но поне у
Коментари Харесай

Вечерни новини: НСИ леко понижи данните за ръст на БВП, лотарията на Божков поиска фалит

[Shutterstock] Четвъртък мина под сянката на вируси, само че най-малко у нас не толкоз световната опасност от пандемия, а на районен грип. В България коронавирусът остава към момента неоткрит, за сметка на това обаче бе оповестена грипна зараза в цялата страна - надлежно и грипна почивка за учениците от на следващия ден (6-ти март) до идната сряда (11-ти март).

Извън вирусните болести, за които всеки приказва, в България измежду главните вести беше проверката надолу от страна на Национален статистически институт на растежа през всяко от четирите тримесечия на предходната година. Тепърва се чака всеобщ безпорядък и при изчисленията на сумите, които топлофикации и газови сдружения би трябвало да връщат на клиентите.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Президентът Румен Радев пък отпътува на посещаване в Албания, където ще разисква " европейската вероятност за Западните Балкани, съдействието в региона на защитата и сигурността, миграцията и филантропичната помощ и други " В интернационален проект организациите отделят най-голямо внимание (след коронавируса) на срещата на Владимир Путин с Реджеп Тайип Ердоган, като очакванията са тя да докара до понижаване на напрежението в Сирия.

СЕДЕМ Пожарна охрана ТРИ
По-важните вести от деня в три фрази

Национален статистически институт ревизира данните за всички четири тримесечия на 2019 година, растежът за цялата година е 3.4%

Според предварителните данни на Национален статистически институт растежът за цялата предходна година е 3.4%, а за последното тримесечие индикаторът се намалява от 3.5% при експресните оценки на 3.1%. Така не се сбъднаха опасенията за огромна проверка на данните за брутния вътрешен артикул (БВП) за 2019 година надолу поради ненапълно регистриран импорт. Ревизии има и в данните за предходните три тримесечия, само че не и в предстоящите мащаби. Преди няколко седмици депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев уточни необикновен спад на вноса на горива, като съгласно него данните може да са съзнателно занижени с неотчетени към 4 милиарда лева и по този начин растежът да е изкуствено повишен.

Най-голямата частна лотария е поискала да бъде оповестена в неплатежоспособност

Дружеството " Ню геймс ", което оперираше най-голямата частна
лотария на Васил Божков - " Национална лотария " е поискало да бъде оповестено в неплатежоспособност, излиза наяве от Търговския указател. Молбата е до Софийски градски съд и е подадена на 28 февруари. От писмото излиза наяве, че всички банкови сметки на сдружението са запорирани по искане на Национална агенция за приходите, както и че има публикуван от Комисията по хазарта акт за определяне на обществени отговорности за 273 млн. лева

Очакван безпорядък към връщането на пари поради газа

Новите цени на природния газ, който България купува от съветската компания " Газпром ", са на път да доведат до цялостен безпорядък. Тепърва работна група ще прецизира кой какъв брой има да получава от контрактуваното 40%-но понижение на синьото гориво. Освен на газа месечно преизчисление ще се наложи на парното, топлата вода, а евентуално и на тока, само че дефинитивно решение за това ще бъде взето в допълнение. Проблемите идват от това, че Комисията за енергийно и водно контролиране би трябвало да преизчисли новата цена на природния газ за всеки обособен месец от август насам, а по-късно да излезе и с нови ценови решения за парното, топлата вода, а евентуално и на тока.

Българска социалистическа партия даде на Конституционния съд противоречивия Закон за обществените услуги

Българска социалистическа партия е събрала нужните подписи и сезира Конституционния съд за Закона за обществените услуги, който бе признат предходната година, само че след серия митинги на някои наставнически организации влизането му в действие бе отсрочено от 1 януари на 1 юли 2020 година Според водача на социалистите Корнелия Нинова съдиите имат задоволително време да се произнесат до влизането в действие на закона. Промените плануват както рационализация, по този начин и оптимизация в системата , само че операции и злонамерени клюки , че законът цели да се лишават деца от родителите им, доведоха до митинги , а поради отлагането пък хиляди хора с увреждания и възрастни останаха краткотрайно без персонални асистенти .

Започнаха договарянията сред Путин и Ердоган за Сирия

Реджеп Ердоган и Владимир Путин

[Reuters]
Руският президент Владимир Путин и турският му сътрудник Реджеп Тайип Ердоган започнаха през днешния ден договарянията си за помирение в сирийската провинция Идлиб. Ердоган дойде в Москва в миг, когато съветските и турските военни са изправени един против различен във война, която прогони от домовете им близо милион души за три месеца. Срещата беше проведена, откакто десетки турски бойци бяха убити през последните седмици при боевете в Идлиб - последния бастион на бунтовниците и джихадистите в северозападната част на Сирия, където Анкара води военна интервенция против силите на президента Башар Асад. Ескалацията на напрежението докара до дипломатически напрежения сред Москва, съдружник на сирийския режим, и Анкара, която поддържа бунтовниците .

ОПЕК предложи стесняване на добива на нефт, чака решението на Русия

Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) предложи в края на съвещанието си през днешния ден добивът на формата ОПЕК+ , в който влизат и главните страни производителки отвън картела, да се свие в допълнение с 1.5 млн. барела на ден . За ОПЕК понижението ще бъде 1 млн. барела, а за страните отвън картела - 500 хиляди За окончателното решение картелът чака позицията на Русия. Саудитска Арабия , която е водач на ОПЕК, настояваше за тази стъпка, откакто цените на петрола пострадаха поради ковид .

Различия сред Европейски Съюз и Англия на първия кръг от комерсиалните договаряния

Има " съществени разлики " сред Англия и Европейския съюз, що се отнася до бъдещите им връзки , съобщи основният договарящ на блока Мишел Барние след първия кръг договаряния за новата договорка след Brexit. Според него съглашението е допустимо, въпреки и мъчно. Различията включват въпроса за значимите разпореждания за така наречен равни условия, които да подсигуряват почтена конкуренция сред европейските и английските компании след Brexit. Друг проблем идва от това, че Англия желае обособена договорка за рибарството , която да бъде подновявана всяка година, а по думите на Барние това е непрактично.

КОРОНАВИРУСЪТ

Коронавирусът се форсира в Германия, а Гърция, Италия и Иран затварят учебни заведения

Нови 1800 случая бяха добавени през днешния ден до 18 ч в сметката на заболелите от ковид. Италия, Южна Корея и Иран не престават да са новите най-активни източници на болестта, само че осезаемо се усилват заболелите и в европейските страни, изключително в Германия. Изглежда в страната стартира да се развива зараза, като през днешния ден бяха регистрирани над 180 нови случаи до общо 450. Във Франция има 90 нови заболели - до общо 380, в Испания случаите са съвсем 260 с 30 нови. Десетки нови болни има и във Англия, Швейцария, Холандия, Белгия и други

В Съединени американски щати случаите също порастват и към този момент са 160 , а умрелите - 11. Вирусът доближава и все по-далечни кътчета на земята - първи случаи има от през днешния ден в Сенегал, в ЮАР, Квебек в Канада и така нататък В България за следващ ден не е открит ковид, макар че засичането му е просто въпрос на време. Притеснения обаче буди фактът, че инфекциозните отделения в страната са цялостни с грипно заболели и при възможна зараза от ковид, обстановката в лечебните заведения ще бъде доста комплицирана. Десетки нови случаи има и на Балканите - Гърция регистрира над 20 нови инфектирани, а в Хърватия са общо 10, Босна и Херцеговина имат първи 2 случая. Гърция e следващата страна, която ще опита да спре разпространяването на ковид със затваряне на учебни заведения и анулация на обществени събирания. Заразените в Гърция доближиха 31, само че чиновник на здравното министерство съобщи, че чака доста нарастване в идващите седмици. Снощи Италия реши да затвори до 15 март всички учебни заведения и университети в страната, откакто случаите надвишиха 3000, а жертвите надминаха 100. Иран също затваря учебните заведения и университетите до 20 март. Заразените в страната към този момент са над 3500, а жертвите са над 100. Калифорния разгласи изключително състояние след първата гибел от ковид в щата. 71-годишният мъж е бил на круиза Grand Princess за част от маршрута му и го е напуснал на 21 февруари в Сан Франциско. Корабът в този момент е арестуван в Калифорния, като 11 пасажери и 10 членове на екипажа са евентуално инфектирани. НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Премиерата на новия " Бонд " се отсрочва за ноември поради ковид

" No Time to Die " е петият филм, в който Даниъл Крейг се превъплъщава в ролята на Агент 007

[Reuters]
Премиерата на новия филм за тайния сътрудник Джеймс Бонд бе отсрочена със седем месеца поради разпространяването на ковид. No Time to Die трябваше да тръгне по кината през април, само че това ще се случи през ноември 2020 година "

Миналата седмица медии оповестиха, че е отсрочена премиерата на кино лентата в Китай, който е най-големият интернационален пазар за Холивуд. Кината в азиатската страна също са затворени, същото важи за Япония, Южна Корея и елементи от Италия.

Франчайзът " Бонд " е един от най-печелившите в киното. " Спектър " от 2015 година завоюва 880 млн. $ в кината по света, а " Координати: Скайфол " през 2012 година - над 1 млрд.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР