[Shutterstock] Част от темата Поколението на тихите несъгласни #БългарияПод30 -

...
[Shutterstock] Част от темата Поколението на тихите несъгласни #БългарияПод30 -
Коментари Харесай

Трибуната на непредставените

[Shutterstock] Част от тематиката Поколението на тихите несъгласни
#БългарияПод30 - млади, несъгласни и рискови

Те не харесват политиката и партиите, само че нямат и предпочитание да ги трансформират
Те не са тъкмо медии, в обичайния смисъл да покриват разнообразни области от живота и да дават другите гледни точки към събитията. Нито са партийни платформи, които показват единствено мнението на една групировка. Съществуват единствено в интернет (с дребни изключения) и имат ясно изразена идеология. Млади са - по едно и също време тъй като са нови и тъй като публиката им е такава. Идеите им са всеобщо непредставени – освен в Народното събрание, само че и измежду партиите отвън него и в медиите като цяло. Това са платформите на онази дребна част от новото потомство, която е дейна политически. Но в случай че политиката е изкуството на вероятното, то те са по-скоро деятели.

Това, което ги дефинира, е твърдата им идеологическа прекаленост. Онези вляво като " Барикада " и " dВЕРСИЯ " са по-леви и демократични от българската левица, а тези вдясно като ЕКИП и " Консерваторъ " са по-твърди по стопански и обществени проблеми, в сравнение с десните партии. Гласовити са, не се харесват между тях, само че имат повече общо, в сравнение с биха желали да признаят. След първата вълна митинги против кабинета " Орешарски ", болшинството от създателите в платформи като " Терминал 3 " и " Консерваторъ " биха били от една и съща страна. Днес това е изключено.
Самите основатели на платформите и създателите са млади - множеството от техните представители, с които " Капитал " приказва, са на възраст под 35 години. Аудиторията им също е такава - сред 25 и 30% от четящите " Барикада ", " Терминал 3 " и " Консерваторъ " да вземем за пример са сред 18 и 35 години. Ако границата се разтегли до сред 18 и 44 години, тя обгръща сред 50 и 60% от цялата публика на уеб страниците. Близо половината от читателите на либертарианската ЕКИП са в демографията 18- 35, а основният редактор на изданието към момента не е навършил 25-годишна възраст. Понякога бягат от определението " млади " - " dВЕРСИЯ " да вземем за пример отхвърля категорично да следи възрастта на читателите на уеб страницата си, само че от платформата споделят, че на техните събития доминират хора сред 20- и 40-годишна възраст.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Причината за всеобщото нахлуване на сходни онлайн платформи е и неналичието на разноски с изключение на за домейн. Масовият случай е текстовете в тях да са безплатно дадени от създателите без възнаграждение.

Въпросът, който обаче неизбежно се завърта на тези нови онлайн " площади ", е остарелият - свързват ли се с някоя партия и биха ли създали лична такава.

На барикадата

" Преди всичко прецизираме, че " Барикада " е медия, в която работят сега четирима публицисти. Всякакви други тълкования какво тъкмо е " Барикада " считаме за неправилни ", споделя Филип Буров, един от създателите на онлайн изданието. " Барикада " съществува от 2016 година, съгласно Буров поради желанието на екипа да запълни " вакуума от неналичието на ляво-прогресивни медии в България ". Онлайн изданието е твърдо вляво по всички въпроси – обществени и стопански.

Буров споделя, че пишещите в " Барикада " съставляват разнообразни течения в лявото, само че са обединени във връзка с това, което считат за цели на обществото - " обществена правдивост, човешки права, действителна народна власт, понижаване и унищожаване на неравенствата ". Добавя, че в " Барикада " няма разминаване сред каузи и думи, тъй като публицистите са акционери в сдружението издател.

" Барикада " е единственото от прегледаните от " Капитал " имена, която претендира да е същинска медия. И има за какво - тя е и единственото издание от прегледаните с действителни репортажни материали. Друга платформа надълбоко в лявото пространство - " dВЕРСИЯ ", разчита напълно на отзиви и разбори.

Според Калина Дренска от изданието задачата на " dВЕРСИЯ " е " да отклоним публичните диспути от до болежка познатите разкази и дискурси ". Платформата, която издава и гратис тримесечно онлайн списание, се декларира намерено като лява и активистка платформа. " Заставаме зад прогресивни политически хрумвания и против другите форми на публични неравенства – на съсловен, сексуален, етнически, полов принцип ", споделя Дренска.

Една от главните дела и на " Барикада ", и на " dВЕРСИЯ " е самодейността за смяна на данъчната система в България. " За обективни налози " е подкрепена и от париите " Движение 21 " и АБВ. И двете издания обаче твърдо отхвърлят партийни пристрастия в наличието си и споделят, че общото присъединяване на другите организации в самодейността не значи, че са съидейници по всички въпроси.

Десният екип консерватори

Левите и демократичните хрумвания наподобяват по-добре показани, най-малко във връзка с численост, в обществените мрежи. Освен " Барикада " и " dВЕРСИЯ " там се намират и други платформи като " Солидарна България ", които имат сходни послания и функционалност. Не по този начин обаче наподобяват нещата вдясно, където разривът, който се случи сред другите партии след 2014 година, се отрази още по-силно на деятелите и платформите.

Преди пет години да вземем за пример, след първата вълна митинги против кабинета " Орешарски ", болшинството от създателите в платформи като " Терминал 3 " и " Консерваторъ " биха били от една и съща страна. Днес това е изключено.

" Терминал 3 ", учредена през април 2016 година, е наследникът на страницата " NОрешарски ". Тя е към този момент натрапен бранд в дадени ъгли на интернет. Разчита на обществените мрежи, където стъпва на подготвена публика. " Трябваше да намерим ниша и беше ясно, че няма смисъл, а и нямаме запас да бягаме на една писта с одобрените медии ", споделя Ивет Добромирова, един от създателите на уеб страницата. " Затова избрахме друга формула – имаме малко текстове, само че за сметка на това те постоянно са мощно ангажирани, със изчерпателен разбор или блестящо мнение. "

" Терминал 3 " се дефинира като демократична платформа. Това, което я отличава най-вече от другите, е откритата поддръжка към партии и претенденти. " Ние сме единствената медия в България, която декларира кого поддържа при избори – това са били Трайчо Трайков за президент и " Да, България " на последните парламентарни избори ", споделя Добромирова.

Другата платформа, родена от разочарованието на непредставените – освен в Народното събрание, само че и идеологически измежду българските партии, е " Консерваторъ " (първоначално " Мисъль " ). Тя се появява през 2017 година и към името постоянно стоят думите " Дясна платформа " - явно като увещание.

" С ребрандирането ни предходната година конкретизирах тъкмо десния сегмент, който смятам за най-жив все още – този, който дава отговор най-точно на политическите ми визии и който съгласно мен е единствената реалистична опция на извратената форма на демократизъм, до която се стига сега ", споделя Николай Облаков, създател и основен редактор на " Консерваторъ ". Самият той е на 30 години.

" Консерваторъ " постоянно има материали с идеологическа и теоретична устременост, от време на време по-близо до академичното, в сравнение с до действителното. Предпочита интернационалната, а не българската политика. Облаков споделя, че за платформата е по-лесно да уточни кого не поддържа в България, в сравнение с противоположното. Но откъм политици зад граница има избор. " Не е загадка, че огромна част от нашите създатели симпатизират на ръководещите партии в Унгария и Полша, както и на Доналд Тръмп и Жаир Болсонаро като съответни персони. "

Въпреки това, един от най-честите представители на " Консерваторъ " в медиите, Кристиян Шкварек, ще бъде претендент за евродепутат от листата на Вътрешна македонска революционна организация. Самата платформа не поддържа публично него или листата. Във Фейсбук Шкварек съобщи, че е част от листата не поради самата партия, а съответно в поддръжка на сегашния евродепутат Ангел Джамбазки, който е отпред на листата.

Вдясно е и либертарианската ЕКИП, която за разлика от останалите има доста повече икономическо наличие. Тя е де факто медийно крило на Българското либертарианско общество. " Никога не сме крили, че създателите ни имат избрана идеологическа устременост. Всички създатели до една или друга степен поддържат правилата на персонална и икономическа независимост ", споделя Георги Вулджев, основен редактор на уеб страницата.

Вулджев счита, че те не вършат изключение, тъй като последните няколко години са посочили, че " не съществува медия, политически или стопански тинк-танк без никакви идеологически пристрастия ". ЕКИП, споделя той, " носим отговорност за репутацията на въпросната идеология в България ", имайки поради либертарианството.

Битката за сърца и мозъци

Общото сред всички тези уеб сайтове и екипи е нежеланието им да се обвържат с партия. " Ако ние се обвържем с дадена партия посредством симпатизиране, в очите на обществеността това обвързва цялото либертарианство с въпросната партия ", споделя Вулджев. Според него сходно нещо е най-опасното, което може да се случи с дадена идеология. Заради това ЕКИП в никакъв случай няма да се трансформира в партиен план. На същото мнение, въпреки и не по този начин изразено, са хората от левите платформи, които също не виждат смисъл да основават партия, макар че никой не показва изцяло вижданията им.

" Терминал 3 " и " Консерваторъ " не отхвърлят изцяло опцията за партиен план. Добромирова споделя, че България се е " изчерпала откъм политически опити, само че към момента се търси българският Макрон ". За опцията " Консерваторъ " да се трансформира в партия Облаков споделя: " Ако в миналото създадем такава, то ще е в точния миг, с цел да не се борим за маргинални цели като прекосяването едвам на бариерата за общински консултант или евродепутат. "

Но в случай че една идеология се " изхабява " от партиите, а единствената цел може да е болшинство на изборите, то това обрича тези платформи на битие както и до момента - единствено в интернет. Социалните мрежи имат власт, само че тя е виртуална. Без предавките, с които тя може да бъде упражнявана в действителния свят, всички сходни хрумвания ще останат само извор на диспути, разногласия и мнения онлайн.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР