[Shutterstock] Част от темата #НАПЛийкс НАП: нищо лично Най-големият теч

...
[Shutterstock] Част от темата #НАПЛийкс НАП: нищо лично Най-големият теч
Коментари Харесай

Тече, всичко тече

[Shutterstock] Част от тематиката #НАПЛийкс
Национална агенция за приходите: нищо персонално

Най-големият теч на данни в България визира на практика цялото стопански интензивно население на страната

Държавата с най-отворените данни в света

Как България несъзнателно настигна скандинавските страни по гласност на приходите

Ако някой просто спазваше закона

Течът на Национална агенция за приходите нямаше да случи, в случай че на страната ѝ пукаше за електронното ръководство
Какво тъкмо има в изтеклите 11 GB данни от Национална агенция за приходите е мъчно да се каже. Ясно е, че това са данни за всички на нас, само че доста от тях са фрагментарни и не всеки път е ясно какво тъкмо значат числата против имената или ЕГН-тата. Със сигурност за всеки, колкото и добър да е в обработката на сходни масиви, би било нужно много време от тях да компилира някаква цялостна база данни. А и тя би съдържала много бели (или в случай че предпочитате черни) петна, защото за разнообразни лица в разнообразни таблици има разнообразни видове данни. За някои информации пък е релативно ясно защо се отнасят и какво съставляват сумите, само че пък не е ясно към кой миг са. Липсващите части от пъзела в никакъв случай няма да бъдат попълнени.

Затова и за първите няколко дни от теча, главното, което и ние в " Капитал " и другите медии и всички други въодушевено сканиращи наличието, са систематизирания за размера на теча и любопитни обстоятелства. Често резултат на търсене за съответни обществени фигури.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики. Ето и нещо като самобитен vol. 1 на летните шлагери в компилацията The very best of NAPLeaks:

• несъмнено един от събудилите най-вече пристрастености файлове се споделя QNEQNEV. В него има над 1 млн. реда с ЕГН-та, против които стоят данни за приходи. Не е ясно на какъв принцип е правена извадката, нито към кой тъкмо миг. Според името на колоните може да се направи извод, че това са месечни приходи от заплати, както и вноски за непринудено пенсионно и здравно обезпечаване. Сумите обаче приказват по-скоро за годишни данни. За доста хора, намиращи се в листата, обаче е мъчно да схванат към кой миг е това. Някои настояват и че в никакъв случай не са имали подобен приход. И естествено остава и огромният въпрос кой тъкмо е едноименният Яне Янев и дали и за какво е правена лична информация за него.

• Файлът GRAO е измежду най-дългите в масива с съвсем 1.4 млн. реда, които съдържат единствено ЕГН и три имена. Това е лист на умряли лица, като евентуално съставлява информация от ГРАО, която Национална агенция за приходите употребява, с цел да актуализира базите си.

• В няколко папки могат да бъдат открити данни за сметки на български жители в задгранични банки. Чрез засичане на няколко таблици могат да се открият за тях още наличия, адреси и доста други данни.

• Папка EUROFISC съдържа данни от едноименната система, през която националните данъчни служби и OLAF си обменят информация в опит да предотвратяват измами, най-много източване на Данък добавена стойност. Във файловете има информация за настоящи сигнали и следствия за голям брой настоящи и минали съмнителни прехвърляния. Това е евентуално огромен интернационален проблем, защото може да провали следствия и да предотврати откриване на измами, ощетили бюджетите на всяка от страните в Европейски Съюз.

• В теча има няколко папки, които очевидно са основани " с оглед личността ". Те съдържат данни - три имена и ЕГН на разнообразни категории жители. Така да вземем за пример има лист на всички картотекирани футболисти от професионалната футболна лига или на настоящите нотариуси. Най-вероятно тези описи са свързани с тематични инспекции, които Национална агенция за приходите е правила през годините. Списък има на всички персонални лекари в страната дружно с приходите им.

• Папките AEOI съдържат разпокъсани таблици с данни от банкови сметки в чужбина и тяхната наличност. В тези описи да вземем за пример се появява името на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски и търсената от Съединени американски щати за финансови измами Ружа Игнатова.

• Файл с име MVRDD6 евентуално съдържа информация за трансферирани на Национална агенция за приходите от Министерство на вътрешните работи наказателни постановления против водачи, санкционирани за нарушавания по пътищата. Приходната организация има ангажимент да събира санкциите по тях.

• Във файла DEBTS да се открият отправяни до Национална агенция за приходите претенции за информации за съществуването на данъчни отговорности. От документа се вижда само по кое време е отправено настояването, за кого е било и какъв е резултатът. Проверка на " Капитал " засече, че датите на които са правени справките за две лица, съответстват с стартирани против тях инспекции.

• Файловете с име DEBTS съдържат log файл за направени в Национална агенция за приходите информации за това дали някой е получавал или дал заем. Присъствието в този лист евентуално значи, че към съответния човек е имало интерес от данъчните.

• Файлoвете в досието NRAMARC съдържат кореспонеднция с непознати данъчни институции, както и вътрешна информация, обвързвана с общественото осъществяването - претенции за възбрани и запори, подхванати дейности и вътрешни отчети за изпълнените дейности. В тази директория може да се види искане от немска работа към българските им колег с молба да се откри дали обещано лице има още мерцедес с съответен номер. В други писмо Национална агенция за приходите пишат до гръцките служби с молба да открият точното местонахождение на 15 метрова яхта Ф.

* Файлът GAMON съдържа информация, евентуално от уеб сайтове за онлайн залагания, тя включва персонални данни (включително и номера на персонални карти) и IP адрес

* Папката AZ съдържа данни за записаните в бюрата по труда

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР