Шуменската болница не може да разкрива повече легла за болни

...
Шуменската болница не може да разкрива повече легла за болни
Коментари Харесай

Изнемогват болниците в Шумен, Враца и Каварна

Шуменската болница не може да разкрива повече кревати за заболели с COVID-19. От през вчерашния ден там се одобряват толкоз болни, колкото се изписват, съобщи Българската национална телевизия.

За намиране на излаз от рецесията на незабавно посещаване в Шумен беше заместник-министърът на опазването на здравето Бойко Пенков. Заради дефицит на медицински личен състав сериозна е обстановката и в лечебните заведения във Враца и Каварна.

А в Пловдив специфична система ще насочва колите за спешна помощ към лечебни заведения със свободни кревати за лекуване на пациенти с ковид.

Болницата в Шумен е надхвърлила потенциала си за банкет на заболели с COVID-19. В сряда вечерта са били връщани пациенти.

" Всеки ден след обяд настава една обстановка, при която има пациенти в незабавното, където чакат настаняване в болничното заведение и ние търсим кревати къде да ги настаним. В момента леглата, заети с Коронавирус, са повече от 50%. Нашата болница е единствената незабавна болница в региона, т.е. не можем да затваряме отделения, които са значими ", сподели доктор Димитър Костов, шеф на МБАЛ-Шумен.

Според заместник-министъра на опазването на здравето Бойко Пенков е допустимо да се насочват пациенти към лечебни заведения в прилежащи общини, както и да се редуцира болничният престой.

" Когато хората са клинично усъвършенствани и нямат недоволствата, поради които са постъпили в болничното заведение, вместо да лежат 15-16 дни, да бъдат изписани на 10-11-12 ден. Ако сътрудниците от Велики Преслав от болничното заведение се включат, най-малко на телефона да стоят, не е толкоз ужасно, могат да ревизират денем всички пациенти по какъв начин се усещат в дома си ", сподели доктор Бойко Пенков, заместник-министър на опазването на здравето.

Врачанската болница също е на лимита на опциите си, където 19 от медиците са с позитивни проби за ковид.

" Проблем имаме и в кардиология, и в реанимация, откъм личен състав приказвам, другояче всичко, с което би трябвало да разполагаме като защитни средства, го имаме ", сподели доктор Петър Керемедчиев, шеф на МБАЛ-Враца.

В невъзможност е и болничното заведение в Каварна. Там няма даже един доктор, който да работи в COVID-сектора, тъй като множеството медици са пенсионери и попадат в рисковата група.

" Ако някой от сътрудниците, все пак реши да влезе от други отделения, това значи, че това поделение би трябвало да му спре активността ", сподели доктор Християн Зафиров, шеф на МБАЛ-Каварна.

На фона на усложняващата се обстановка, в Пловдив проработи система за ориентиране на колите за спешна помощ към лечебните заведения със свободни Коронавирус кревати. Заетите места ще светят в алено.

" А които са в зелен цвят, там има повече от две свободни кревати. По този метод доста елементарно се ориентират нашите диспечери къде са леглата. И могат да насочат съответния екип към съответната болница ", сподели доктор Иван Стойнов - шеф на ЦСМП-Пловдив.

В Коронавирус бранша на болница " Свети Мина " има 30 кревати. Там работят петима доброволци и шефът на лечебното заведение, който през вчерашния ден приготвяше личния състав за попълване на електронната система.

" Дежурният доктор на отделението би трябвало да подаде информация към механически подготвено лице, което 24 часа ще бъде разполагаем ", сподели проф. Петър Петров - шеф на болница „ Свети Мина " - Пловдив.

Чрез специфичната стратегия информацията ще се актуализира в действително време, а достъп до системата ще има и здравното министерство, добави Българска национална телевизия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР