Шумен. Връчиха званието Почетен гражданин на Шумен“ и Наградите на

...
Шумен. Връчиха званието Почетен гражданин на Шумен“ и Наградите на
Коментари Харесай

Шумен: Официално бяха връчени званието „Почетен гражданин на Шумен“ и Наградите на Шумен в сферата на културата

Шумен. Връчиха званието „ Почетен жител на Шумен “ и Наградите на Шумен в областта на културата, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ - Шумен . Отличията бяха връчени от кмета Любомир Христов и ръководителя на Общинския съвет проф. Борислав Беджев по време на тържествената сесия на Съвета. В приветственото си слово проф. Беджев уточни, че делото на светите братя Кирил и Методий има извънредно историческо значение.
„ Чрез писмеността славянските нации се приобщават към духовната и материалната просвета на околния цивилизован свят. Шумен е пионер в доста инициативи, които развиваме и до през днешния ден в дух на последователност. Литературните, музикални и театрални достижения на Шумен заемат почтено място в националната духовна съкровищница, умножавайки българските духовни и просветителни обичаи. Това се потвърждава от достиженията на 8-те наши съграждани, трима от които ще бъдат наградени през днешния ден, удостоени със званието почетен жител на Шумен, в интервала 2016 - 2019. Постиженията на нашите именити съграждани ни вършат изключително горди, че живеем и работим в един от главните културни и просветителни центрове на България “, сподели в словото си проф. Борислав Беджев.
Приветствие сервира и кметът Любомир Христов. Вместо слово, той показа персонален спомен от срещата си с заместник-министъра на културата на Якутия и ректора на тамошния университет. „ Ректорката на университета ми стисна ръката и благодари посредством мен на всички българи за делото на братята Кирил и Методий, за стореното от тях, по тази причина че с тези букви имаме толкоз богато слово, за разлика от страни, които имат по 8 000 знака. Ние сме велика нация и би трябвало да се гордеем, с това, което имаме. Благодаря на всички, които работиха старателно. Да, идват избори и тази зала все по-често става сцена на остри конфликти. Въпреки това съм уверен, че всички ние обичаме града си. Милеем за него. и без значение от разногласията, всеки от нас е подготвен да бъде потребен и да остави добра диря след себе си. Честит празник и реверанс пред братята Кирил и Методий “, съобщи Любомир Христов.
Пред общинските съветници, депутати, жители и посетители на града слово произнесоха регионалният шеф проф. Стефан Желев, Валери Симеонов, общинските съветници Веселин Пенчев, Метин Джамбазов, Добрин Чайлев. Поздравителен адрес е получен от доктор Нигяр Джафер, заместник-председател на Народното събрание. На тържествена сесия на Общинския съвет бяха връчени Наградите на Шумен за изкуство и просвета. Със званието почетен жител бяха удостоени Нико Майеров и Иван Лечев.
„ С обяснимо неспокойствие показвам признателност за това отличие. Не съм строител, нито икономически деятел, само че през десетилетията на живота си съм се стремил да допринеса за опазване и развиване на богатите и разнородни обичаи на нашия прелестен град. Благодаря на своите учители, че са ме научили на гражданско държание “, сподели Нико Майеров.
С огромно неспокойствие одобри званието и Иван Лечев. „ Благодаря на Иван Абаджиев, от който научих по какъв начин би трябвало да се работи, на своите ученици, които популяризираха българските щанги на европейския и международен подиум, на всички ръководители, с които съм работил, считам че те са повярвали в моите хрумвания, метод на работа и са ми дали своят вот доверие. Благодаря “, сподели Иван Лечев.
Успоредно с тържествената сесия, имаше празнична стратегия за децата на Шумен. От 16.00 часа от пл. „ Кристал “ към постройката на общината ще дефилират участниците в 11-ото издание на мажоретния фестивал „ Мадарски конник “. От 19.00 часа на откритата сцена на пл. „ Освобождение “ концерт ще изнесат група „ Фанданго “, обединения от Младежки дом и СУ „ Сава Доброплодни, а късно вечерта ще има празнична заря.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР