Шумен. Увековечиха с паметна плоча мястото, където преди 120 години

...
Шумен. Увековечиха с паметна плоча мястото, където преди 120 години
Коментари Харесай

Шумен: Увековечиха с паметна плоча мястото, където преди 120 години е поставено началото на хор „Родни звуци“

Шумен. Увековечиха с паметна плоча мястото, където преди 120 години е сложено началото на хор „ Родни звуци “ в Шумен, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Шумен . Тържествената гала се състоя пред Андрейковото учебно заведение, през днешния ден Дом на учителя. Паметната плоча бе открита от кмета на Шумен Любомир Христов и дирегентът на хора Христо Атанасов. На 15 август през 1898 година в Андрейковото учебно заведение се събират 16 родолюбиви шуменци, които учредяват певческо сдружение „ Родни звуци “, задачата на която да бъде благотворителна, просветно-музикално културна, и което да разпространява най-вече родната ария пред българския народ.
Певческото сдружение е посочено „ Родни звуци “, по предложение на хориста Борис Шалварджиев. Първата демонстрация на хора е била по време на коледната литургия на 25 декември 1898 година. Първото светско изпъление е през есента на 1899 година на особено проведена музикална вечеринка. Д-р Антония Панева, заместник- ръководител на читалищното настоятелство на НЧ „ Добри Войников “ прочете първият организационен протокол на певческото сдружение. Тя напомни, че измежду солистите пели в хор „ Родни звуци “ са международно известни имена като Люба Величкова- Велич, Христина Ангелакова, Александрина Милчева. Д-р Панева напомни и имената на диригентите на хора - Велико Дюгмеджиев, Велислав Чалъков, Анастас Зидаров, Коста Дюгмеджиев, Георги Бабачев, Мирко Каравасилев, Никола Бочев, Борис Ибришимов, Никола Казасов, Цанко Нанов, проф. Венета Вичева, управлявала хора 50 години, Николай Андриянов и Христо Атанасов през днешния ден. Д-р Панева уточни, че в свое изявление проф.Вичева споделя рецептата за дълголетието на хора „ безпределна лоялност и честност към хоровото изкуство, а също и безрезервност, които съчетани с дисциплинираност и гений носят триумфи и наслада “.
Приветствие насочи и Жанета Кацарова, най-дългогодишният корепетитор на хор „ Родни звуци. „ От името на хористите, диригента и управлението на хор „ Родни звуци “ благодаря на кмета на община Шумен, на управлението на читалище „ Добри Войников “ за поддръжката, без която не бихме се справили, както и за отношението и високата оценка към делото на хора. Ние осъзнаваме, че сме единствено частица от историята, само че и от нас зависи дали ще съумеем да предадем на идващото потомство хористи отношението към това дело, възрожденския порив, настройката че способстват със своя труд за създаване на национална просвета “, сподели Жанета Кацарова. Хористите бяха приветствани и от кмета на Шумен Любомир Христов. „ За мен е наслаждение и привилегия да ви поздравя по случай 120 години от основаването на хор „ Родни звуци “. 120 години нашият хор е един от водещите в страната. Всеки един от вас е добавил част от себе си в тази годишнина. Вашите достижения на национална и интернационална сцена са големи. Пожелавам ви здраве и да продължавате в същия дух с вашата отдаденост и да ни радвате “, сподели Любомир Христов.
Проявите във връзка годишнината не престават на 26 и 27 октомври с празнични концерти в ДКТ „ Васил Друмев “.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР