Шумът в ушите много често се причинява от загуба на

...
Шумът в ушите много често се причинява от загуба на
Коментари Харесай

Tинитус: Защо ушите ни пищят и как да спрем шума

„ Шумът в ушите доста постоянно се предизвиква от загуба на слуха, провокирана от шума “, споделя Джоди Сасаки-Мираглиа, шеф на стратегиите за професионално образование на производителя на слухови апарати Widex USA. „ Когато един музикант е изложен на мощен звук, без значение дали на концерт или в всекидневието си, дребните космени кафези в ушите му, които изпращат сигнали до мозъка, се повреждат. “

„ Когато клетките се сплескат, се случват две неща. Първо, човек губи слуха си. Второ, системата стартира да подава неверни сигнали към мозъка, което води до звуци, сходни на звънене или пищене. “

Понякога това пищене е провокирано от лекарства, ушна зараза, пострадване на главата или шията или даже прекалено количество ушна тиня. То може да се появи в едното или в двете уши. Понякога може да изчезне от единствено себе си – само че когато стане хронично, може да има забележителен резултат върху всекидневието на човек.

Съществуват и някои по-необичайни форми, като да вземем за пример пулсиращ звук в ушите, при който звукът е темп с туптенето на сърцето. Този по-рядък подтип може да бъде симптом за някакво прикрито заболяване, тъй че е значимо да се обърнете към здравно лице следователно.

 Bells 2

Животът с непрекъснато жужене или звънене може да бъде извънредно сложен, тъй че е разбираемо, че хората са изкушени да опитат съвсем всичко, с цел да намерят облекчение. За страдание, както открива едно изследване от 2019 година, информацията за това положение в обществените медии е цялостна с подправени и подвеждащи препоръки.

„ Констатациите са шокиращи “, изяснява Сасаки-Мираглиа. „ 44% от обществените групи във Фейсбук, 30% от резултатите от видеоклиповете в YouTube и 34% от всички сметки в Twitter съдържат дезинформация. “

И това е било още през 2019 година Днес, в ерата на TikTok, казусът евентуално е по-лош от всеки път.

Но какво тъкмо съставлява тази дезинформация?

„ В TikTok рекомендациите за метода на живот са изключително причудливи – да вземем за пример да се спре млякото, да се съблюдава противовъзпалителна диета или даже да не се пие вода от чешмата “, споделя Сасаки-Мираглиа, само че концепцията за смяна на диетата, с цел да се излекува шумът в ушите, датира доста по-отдавна. За страдание, няма доста доказателства за ефикасността ѝ.

„ Макар да е правилно, че за някои хора потреблението на кофеин и алкохол утежнява шума, никоя смяна в диетата или метода на живот няма да го излекува изцяло “, споделя Сасаки-Мираглиа.

В доста от видеоклиповете, изявленията и туитовете, оценени в изследването от 2019 година, се загатват добавки, масла и капки за уши, за които се допуска, че могат да „ излекуват “ звъненето. Но клиничните изследвания (където изобщо са направени) постоянно дават не толкоз впечатляващи резултати.

„ Много от тези артикули [за звук в ушите] са били подложени на задълбочени клинични проучвания, като всички те са посочили слаби изгоди, с изключение на евентуален плацебо резултат “, споделя Сасаки-Мираглиа.

„ Странно, само че физическите извършения се появяват най-често “, споделя Сасаки-Мираглиа. „ Много от тях са напряко странни, само че най-популярното упражнение от всички в действителност е много просто. Техническият термин е „ Освобождаване на субтипиталните мускули “, само че просто би трябвало да си покриете ушите с длан и да почукате с пръсти по задната част на главата. “

Теорията на това упражнение е, че субтипиталните мускули в основата на черепа и горната част на гръбначния дирек могат елементарно да се под напрежение или стегнат – всеки, който прекарва доста време седнал на бюро, знае добре това! При някои хора се допуска, че може да има връзка сред това мускулно напрежение и признаците на шума в ушите и че потупването оказва помощ за облекчаването му.

Сасаки-Мираглиа обаче счита, че може да става въпрос за нещо по-различно.

„ По-вероятно е да става дума за физическа форма на маскиране на шума в ушите, която включва въвеждане на външни звуци, постоянно наричани „ маскиращи звуци “, с цел да се понижи възприемането на звука на шума или да се направи той по-малко видим. “

„ Когато човек удря задната част на главата си с покрити уши, звукът резонира и като че ли главата ви е навътре в тъпан. Така че, вместо да маскира звуците в ушите да вземем за пример с бял звук, човек прави това със звуци като от тъпан, вътре в главата си. “

 Drum, from the Novelties series (N228, Type 4) issued by Kinney Bros. MET DPB874793

Най-важното съгласно Сасаки-Мираглиа е да потърсите помощ от дипломиран експерт.

„ Няма лек за шума в ушите. Съществуват обаче законни, научно обосновани лекувания и лечения, които могат да оказват помощ на хората да се оправят със признаците и да подобрят живота си “, изяснява тя.

„ По данни на клиниката „ Майо “ 90% от хората с звук в ушите имат някаква съществена форма на загуба на слуха, което значи, че в доста случаи усилването на звука, въведено още веднъж от актуалните слухови апарати, способства доста за разпръскване на дразнещото пищене. “

През последните години бяха създадени и редица подходи, основани на приложения за смарт телефони. Една група оповестява за „ положителни резултати “ от своето персонализирано приложение през 2022 година с вярата за по-мащабни изследвания в близко бъдеще, до момента в който друго изследване едвам тази година показва капацитета на когнитивно-поведенческата терапия, предоставян посредством виртуален треньор, наименуван Tinnibot.

С напредването на проучванията в региона на тези лекувания бъдещето наподобява малко по-светло за хората с тинитус. Междувременно Сасаки-Мираглиа описа за някои други неща, които можете да опитате.

Първата стъпка е да се сведе до най-малко по-нататъшното увреждане на ушите посредством „ носене на отбрана на слуха или понижаване на излагането на извънредно мощен звук “, изяснява тя.

„ Много хора, страдащи от звук в ушите, намират за потребно да заобикалят цялостната тишина. Колкото по-тиха е средата, толкоз по-забележим ще бъде шумът в ушите ви. “ Машините за бял звук, климатиците, влагоуловителите и вентилаторите могат да оказват помощ за обезпечаване на фонов звук.

Проучването на обещано здравно положение онлайн постоянно е част от слагането на диагноза. Но също по този начин е жизненоважно да помните, че не можете да се доверявате на всичко, което четете.

„ Невярната или сензационна информация в обществените медии може да ускори съществуващата тревога и стрес, което да докара до утежняване на психическите признаци. Неточната информация и подправената вяра единствено ще влошат прекарването “, споделя Сасаки-Мираглиа.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР