Що се отнася до кошмарите, да бъдеш затворен в малка

...
Що се отнася до кошмарите, да бъдеш затворен в малка
Коментари Харесай

Рекорден експеримент: Учен ще живее под вода в продължение на 100 дни

Що се отнася до кошмарите, да бъдеш затворен в дребна кутия надълбоко под водата евентуално е преди всичко в листата на доста хора. Но един американски професор прави това преднамерено.

Джо Дитури, някогашен водолаз от военноморските сили на Съединени американски щати и специалист по биомедицинско инженерство, живее в помещение с повърхност 55 кв. м (592 кв. фута) на 30 фута под повърхността на Флорида Кийс от 1 март и възнамерява да остане там 100 дни.

Ако успее да го направи, той ще счупи върха за най-дълго време, прекарано в среда под повърхността на океана.

Дитури организира проучвания на въздействието на хипербарното налягане - когато налягането на въздуха е по-голямо, в сравнение с би било на морското ниво - върху човешкия организъм. Той се надява да употребява времето, прекарано под повърхността, с цел да изследва какво е въздействието на живота в тази среда с високо налягане върху здравето му.

Интересно е, че начинанието на Дитури ще бъде доста друго от живота на подводница. Подводниците са херметизирани, когато са потопени, и се поддържат под налягане на морското ниво. Това значи, че няма забележителна разлика в налягането, даже когато подводницата е на дълбочина стотици метри.



Но подводният хабитат на Дитури няма да има солидни люкове или въздушни шлюзове сред океана и сухото витално пространство, както е при подводницата. Помислете за това, както когато чаша с вода се обърне с дъното нагоре и се пъхне в мивка, цялостна с вода.

В горната част на жилищното пространство на Дитури към момента ще съществува джоб с въздух, а на пода на една от стаите ще има басейн с вода, която идва от океана извън.

Това значи, че въздухът в жилището му е притиснат от тежестта на океана, което усилва налягането на въздуха към него. На дълбочина от 30 фута налягането на въздуха в това местообитание е към два пъти по-голямо от това, с което той би бил привикнал на сушата.

Малко проучвания са проучили какъв е резултатът от дълготрайното излагане на хипербарното налягане върху организма.

Както обаче всеки сертифициран водолаз е наясно, хипербарното налягане може да съставлява напълно действителна опасност за нас. Нашите тела са приспособени от генерации наред към изискванията на морското ниво, където двата съществени газа, участващи в дишането (кислород и въглероден диоксид), са единствените, които свободно минават сред белите дробове и кръвта.

Но с повишение на налягането азотът във въздуха се изтласква през деликатните стени на белите дробове и попада в кръвта ни. Това може да докара до редица неподходящи последствия. На дълбочина от 10 до 30 метра (33 до 98 фута) това може да провокира лека еуфория и позитивно въодушевление. След към 30 метра под морското ниво и по-късно може да докара до държание, сходно на замайване - отсам и наименованието " наркоза ".

Учените не схващат изцяло за какво се случва това, само че може да се дължи на промени в метода, по който невротрансмитерите подават сигнали сред невроните в мозъка ни. За благополучие това няма да съставлява риск за Дитури, защото той се намира единствено на дълбочина от 10 метра.

Но Дитури може да чака да преживее и други физически промени, до момента в който живее в подводното си местообитание.

, a former US Navy diver and biomedical engineer, studies the effects of hyperbaric pressure on the human body. He hopes to use his time spent below the surface to investigate the effects of living in this high-pressure environment on his health
— Firstpost (@firstpost)
Въпреки че местообитанието има огромни прозорци, Дитури въпреки всичко ще бъде изложен единствено на половината от количеството слънчева светлина, в сравнение с сушата. Това би могло да докара до проблеми с циркадния му темп - вътрешния " часовник ", който управлява доста функционалности на тялото, в това число цикъла на сън и бодърстване - който зависи от дневната светлина. Това може да докара до разстройства в съня.

Друго предизвикателство за Дитури ще бъде набирането на задоволително витамин D. За да се образува този витамин, кожата би трябвало да бъде изложена на ултравиолетови лъчи, а те нормално идват от Слънцето. Вероятно Дитури няма да бъде изложен на задоволително витамин D, до момента в който живее в подводната си среда.

Витамин D играе основна роля за поддържането на костната компактност, мускулната функционалност и имунитета. Изследване на хора, които са живели в подводен хабитат, ръководен от НАСА като аналог на галактически полет, открива, че те са имали понижена имунна функционалност единствено след 14-дневен престой.

Дитури ще би трябвало да си набира витамин D от други източници - като храни с високо наличие на витамин D, добавки или от UV лампи - с цел да сведе до най-малко намаляването на имунната си функционалност.

Въпреки че Дитури ще живее самичък, астронавтите, живеещи в сходна среда, оповестяват за появяването на латентни инфекции. Това са вируси, които доста от нас носят и които имунната ни система нормално държи под надзор. Това също може да докара до заболяване на Дитури, в случай че имунната му функционалност се разколебае.

Освен минималното вървене из доста дребния хабитат, единственото физическо натоварване, което Дитури ще получава, е от плуване. Тъй като плуването не е обвързвано с натоварване, има възможност от загуба на костна и мускулна маса, която може да бъде сходна на тази, която астронавтите следят по време на дългите задачи на Международната галактическа станция (но не толкоз екстремна).

Добавянето на някои съпротивителни извършения, като клекове и напади, може да помогне на Дитури да компенсира загубата на мускулна и костна маса.

Въпреки че подводната среда на Дитури ще се разграничава от тази на подводницата, времето, което той прекарва там, не е напълно друго от това, което устоят доста екипажи на подводници.

От проучванията на подводничари знаем, че даже единствено няколко месеца под повърхността могат да имат дълготрайни последствия, макар ограниченията за попречване на това.

US Scientist to Live Underwater For 100 Days in Record-Breaking Experiment
— ScienceAlert (@ScienceAlert)
Например даже след два месеца под водата подводничарите към момента са имали нарушен режим на съня и проблеми с равнищата на някои хормони, свързани със съня. Екипажът също по този начин регистрира загуба на костна и мускулна маса. Това ускорява какъв брой значимо ще бъде за Дитури да се излагат задоволително на витамин D и да се упражняват.

Разбира се, най-големият въпрос, който остава, е какъв резултат ще има дълготрайното хипербарно налягане върху Дитури. Проучванията, с които разполагаме за резултатите на хипербарното налягане, преглеждат единствено краткосрочни експозиции, които може да са посочили позитивен резултат върху заздравяването на раните.

Това ще бъде както физиологично, по този начин и евентуално психическо предизвикателство, тъй че, макар че Дитури е единствено един човек, данните от неговия опит въпреки всичко ще бъдат потребни за региона.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР