Що се касае до Европа, то статистиката за изминалата година

...
Що се касае до Европа, то статистиката за изминалата година
Коментари Харесай

ADAC: Електромобилите се изплащат, но не в България

Що се касае до Европа, то статистиката за миналата година сочи, че продажбите на коли с мотори с вътрешно горене спадат, а търсенето на електрически коли бързо нараства. Анализ на DW демонстрира, че сред цените към този момент не зее такава голяма бездна, само че това важи за Германия и другите страни от Запазна Европа, само че не и за България.

От автомобилния клуб ADAC пресмятат, че с изключение на екологичния аспект, електрическите автомобили се изплащат и финансово. Ако съберете всички разноски за автомобил - от покупната цена, разноските за употреба и поддръжка и загубата на стойност, разликата в цената сред колите с мотори с вътрешно горене и електрическите коли се свива още повече.

Много модели електрически коли в този момент даже излизат по-евтино, пресмятат от ADAC. Това обаче е по този начин, тъй като електрическите автомобили се радват и на данъчни привилегии и не се таксуват през първите 10 години. Основна роля играят бонусите, които страните на Запад дават за покупката на електрически автомобил. За страдание у нас такива към момента няма и не се знае дали ще има.

`ADAC:

Държавните финансови награди до 9 000 евро за чист електрически автомобил и до 6 750 евро за плъгин хибрид са включени в тези калкулации на ADAC. И все пак към момента има разлики сред стандартните коли с мотори с вътрешно горене и тези с електромотори. А при неналичието на подобен
бонус, разликата към момента е голяма.

Затова от ADAC поучават да разгледате доста деликатно определения от вас модел и безусловно да съобразите избора си с това какъв брой километра изминавате на година. Трябва да съобразите и местоположението и броя на зарядните станции, тъй като у нас те напълно не са доста, до момента в който в Германия, да вземем за пример, техният брой надвишава 50 000.
`ADAC:

И въпреки всичко тук-там в Германия най-близката зарядна станция е на 30 или повече километра. Но тъкмо там доста хора живеят в еднофамилни къщи, в които имат опция да си инсталират персонално устройство за зареждане. У нас електрическите автомобили са мечтани най-много от хора от огромните градове, където липката на гаражи и на бързи зарядни станции оказва въздействие.

Но най-много става дума за цена, а у нас, предвит фифансовото съттояние на средностатистическия българин и неналичието на каквито и да е
бонуси от страна на страната за покупката на електрически автомобил, са фактори, които ясно ни демонстрират, че всеобща електрификация на автомобилния парк в България все още е невъзможна.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР