Щитовидната жлеза е малък орган във формата на пеперуда, чията

...
Щитовидната жлеза е малък орган във формата на пеперуда, чията
Коментари Харесай

Умора, повишен апетит и „прескачане“ на сърцето – знаци за проблем със щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза е дребен орган във формата на пеперуда, чията работа може да окаже мощно влияние върху нашето държание: от смяна в гласа, до възприятие на отмалялост, закъснение на мисловната активност и напълняване. Диагностиката и лекуването на тези положения са във фокуса на и един от най-новите лекари в Аджибадем Сити Клиник Варна.

Ето аргументите за нарушавания на работата на жлезата и признаците , които демонстрират, че е добре да потърсите експерт.

Щитовидната жлеза може да има трагично влияние върху огромно многообразие от функционалности на организма и обмяната на веществата. Ако сте жена, а възможностите ви за заболяване на този орган са високи - повече от 23 % съгласно някои изследвания.

Щитовидната жлеза се намира в основата на шията, тъкмо над гръдната кост. Tя създава щитовидни хормони, които контролират, наред с други физиологични процеси, температурата, метаболизма и сърдечния темп на вашето тяло.

Проблемите с щитовидната жлеза могат да бъдат породени от: йоден недостиг, автоимунни болести като Базедова болест или тиреоидит на Хашимото, инфектиране (тироидит), което може да протече с болежка или без, възли (неракови „ бучки “), рак на щитовидната жлеза, радиация, някои медикаменти в това число лъчева терапия, интервенция на щитовидната жлеза. Наблюдава се и генетична обремененост, приемственост, във връзка с автоимунните болести и някои типове рак на щитовидната жлеза.

Дисфункция се следи, когато жлезата създава повече или по-малко хормони. Тези положения се назовават надлежно хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм. За благополучие, щитовидната дисфункция е лечима- с лекарства, по рядко с хирургично или радиойодтерапия.

Един от най-честите признаци е несъразмерната отмалялост - симптом както на хипер-, по този начин и на хипотиреоидизъм. Всяко от тези две положения има присъщи прояви.

Типични недоволства при хипотиреоидизъм са - забавената мисловна активност, усложнения с концентрацията, меланхолия, сензитивност на ниски температури, наддаване на килограми, занимателен сърдечен темп, запек, недодялан, пресипнал глас, отоци. Кожата е бледа, суха, лющеща се. Повишава се серумния холестерол, което води до ранна атеросклероза.

Хипертиреоидизмът по-често се демонстрира с нараснала раздразнителност и прочувствена неустойчивост, проблеми със съня, сърцетуптене („ прескачане “ на сърцето), намаляване на тегло при нараснал вкус, трептене на ръцете, изпотяване, чести дефекации, нетърпимост към горещини, косопад.

Автоимунните болести могат да бъдат съпроводени и от проблеми с очите - тиреоидна офталмопатия, по-често срещано при Базедовата болест.

Щитовидната функционалност е добре да се изследва и при менструални проблеми - непоследователни цикли, доста щедро течение или интервали, които идват прекомерно постоянно или прекомерно надалеч един от различен, изключително в случай че се борите да заченете.

Понякога бременността може да аргументи или да утежни към този момент съществуващи проблеми с щитовидната жлеза. Ако не се лекува, това може да докара до проблеми за майката и бебето, като да вземем за пример: импровизиран аборт, прибързано раждане, ниско тегло при раждане, проблеми с развиването на мозъка на плода.

Ако не се организира лекуване при по-тежко протичащите болести, може да се стигне до незабавни положения като тиреотоксична рецесия (при хипертиреоидизъм) или перикарден излив, сърдечна непълнота, микседемна кома (при хипотиреоидизъм).

Обърнете се към ендокринолог за проучване на тиреоидната функционалност, в случай че установите някои от упоменатите признаци на хипо-, хиперфункция или опипате издутина в шийната област.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР