Щетите, свързани със сушата, ще струват на ЕС около 9

...
Щетите, свързани със сушата, ще струват на ЕС около 9
Коментари Харесай

Европа се бори с недостиг на вода, докато силната суша мори континента

Щетите, свързани със сушата, ще костват на Европейски Съюз към 9 милиарда евро годишно, нараствайки до 40 милиарда на година, в случай че не спре световното стопляне

В Обвалден, високо в швейцарските Алпи, извикаха армията, с цел да избави кравите.

Докато планинските потоци в алпийската страна пресъхват, военните хеликоптери бяха изпратени предходната седмица, с цел да транспортират големи контейнери с вода до пасищата от езерата изпод, в опит да предотвратят стадата да умрат от жадност, споделя Financial Times, предава.

„ В Швейцария не сме привикнали с концепцията за суши “, сподели Соня Сеневират, професор по динамичност на земята и климата в ЕТН Zurich Research University. „ Ние виждаме себе си като тази водна цитадела на Европа, само че защото ледниците се свиват и летните температури стават по-екстремни, това е все по-далеч от действителността. “

Недостигът на вода е част от мощна суша, която опустошава континента от Португалия до Източна Европа и Южна Англия до Италия. Учените упрекват комбинацията от извънредно суха зима, последвана от еднообразно суха пролет и извънредно високите летни температури, част от наклонността за стопляне, подбудена от изменението на климата.

Сушата и високите температури в цяла Европа - Франция е обхваната от трета топлинна вълна за лятото - засягат семействата, промишлеността, превоза и туризма, както и земеделието и селското стопанство. Изсушената земя също обезпечава идеални условия за пожарите, които опустошиха Франция, Португалия и други страни.

Френският министър председател Елисабет Борн в петък задейства особено спешно звено, с цел да се оправи с това, което тя назова най-лошата суша в историята на страната. От 96 департамента в европейската част на Франция всички, с изключение на три, имат ограничавания за вода, а към две трети са класифицирани като в „ рецесия “, съгласно Министерството на околната среда.

В долината на Западна Лоара земеделският производител на добитък Клемент Турео съобщи, че в този момент е най-лошото, което той или неговият 65-годишен татко в миналото е преживявал. Тревата в пасищата му от дълго време е изсъхнала заради жегата и месеците с доста малко дъжд, а царевицата, която ще бъде употребена за хранене на кравите му по-късно през годината, е изсъхнала в горещия вятър, който се усеща „ като сешоар “.

"Това не е единствено повърхността, почвата е суха в дълбочина ", изясни той. „ Дърветата в горите губят листата си. Това е по-лошо от 1976 година, което преди беше годината на суша, за която всички говореха. "

Учените считат, че летните суши могат да се трансфорат в норма в Западна Европа - четири от последните пет лета са били извънредно сухи - заради резултатите от изменението на климата.

„ Екстремно събитие като жегите, което би се случвало един път на всеки 10 години без изменение на климата, провокирани от индивида, в този момент се случва три пъти на всеки 10 години “, изясни Сеневират. „ Възможно е в границите на десетилетие всяко второ лято да бъде такова и обстановката ще се утежни, в случай че не спрем въглеродните излъчвания. “

Последната оценка на Европейската обсерватория за сушата на Европейски Съюз демонстрира карта, опръскана с алено и оранжево, с цел да покаже, че 13 на 100 от територията на блока са били в тежки „ предупредителни “ условия за интервала до 10 юли и 45 на 100 от територията в „ предупредителната “ зона. И сушата се е влошила от този момент.

Météo France, френската метеорологична работа, съобщи, че влажността на повърхностната почва в цялата страна е най-ниската в историята. Валежите през юли, на 9,7 мм, бяха с 85 на 100 под сезонната норма, а това е бил вторият най-сух месец, регистриран в миналото, след март 1961 година Западна Франция беше изключително гореща, с температури в град Бискарос, достигащ 42,6 градуса по Целзий предишния месец, локален връх.

„ Ако няма забележителен дъжд преди края на септември, тогава съществува риск нещата да станат доста сложни “, споделя Кристиан Хюйге, теоретичен шеф за селското стопанство в Националния институт за агрономически проучвания на Франция.

Нидерландия тази седмица разгласи народен дефицит на вода, до момента в който управляващите в Полша вкараха ограничавания за реки, в това число Висла, най-дългата в страната, където равнищата на водата са спаднали покрай рекордни ниски равнища. Във Варшава фериботните служби по Висла бяха спряни за седмица предишния месец поради ниското равнище на водата.

Ако равнищата на водата на Рейн паднат с още 7 см, тогава дълги сектори на една от най-важните индустриални автомагистрали в Европа биха станали невъзможни за товарен трафик. Нивата на водата на езерото Констанс, вторият по размер сладководен контейнер в Западна Европа, са били толкоз ниски единствено два пъти в историята - през 1949 година и през 1876 година

Някои френски атомни електроцентрали трябваше да понижат продукцията заради разпоредбите за околната среда, ограничаващи температурата на отпадъчните води, употребявани за изстудяване, което се връща в реките. Сушите също са понижили производството на хидроелектрическа сила в Европа, в това число в Алпите.

Брюксел пресметна предходната година, че вредите, свързани със сушата, ще костват на Европейски Съюз към 9 милиарда евро годишно, нараствайки до 40 милиарда на година, в случай че световното стопляне доближи растеж от 3 градуса. Температурите към този момент са се повишили с най-малко 1,1°С от равнищата преди Индустриалната ера, съгласно учените.

Някои европейци се обръщат към небесата за помощ. В Канано, село на хълма на границата на Умбрия-Тоскана в Италия, жителите се събраха предишния месец, с цел да помолят св. Винсент Ферер, настойник на виното, да донесе толкоз нужния им дъжд.

„ По време на тези сложни дни на суша неговото посредничество пред Бог е от решаващо значение “, сподели свещеникът Джорджо Мариоти в обръщение до локалната общественост.

В Северна Франция Денис Боленгеер усеща праха на пръстите си, до момента в който вади картофи от сухата земя във фермата си в село Ескелбек. „ Обикновено, когато върша това, ръцете ми излизат кални “, сподели той и добави, че годишната му годишна продукция може да бъде понижена на половина тази година.

"Ние се насочваме към злополука ", сподели той.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР