Ще внесем промени в основния закон, за да създадем възможност

...
Ще внесем промени в основния закон, за да създадем възможност
Коментари Харесай

Въвеждаме електронна призовка

Ще внесем промени в главния закон, с цел да създадем опция за самостоятелна конституционна тъжба Правим механизъм за ранно уведомяване на компании, застрашени от банкрут Планираме повсеместен ремонт на пистата на колодрума в Разград Разделяме Висш съдебен съвет на прокурорски и правосъден, вършим два инспектората Отсъствието на  Цветанов не ни се отрази Манолова не е нов състезател, Слави няма връзка с обществото Изграждаме приют в Разград, ремонтираме пречиствателната станция, вършим огромни пътни поправки, споделя Десислава Атанасова от ГЕРБ в изявление за вестнуик " СТАНДАРТ "
- Трудно ли се прави предизборна акция по време на пандемия, г-жо Атанасова?
- Разбира се. За първи път сме в акция, в която на първо място би трябвало да използван ограничения, с цел да защитим хората - както тези от екипа ни, по този начин и гласоподавателите. Имаме срещи. Даваме си сметка обаче че огромна част от хората се опасяват да не се заразят с коронавирус. Вярвам, че със усилване на темповете по имунизирането хората ще станат много по-спокойни. Това е единственият начин  страната ни да се оправи с пандемията.
- Съдебната промяна сега е лайтмотивът на предизборната акция на новите участници на политическия терен. Предвижда ли ГЕРБ още правосъдни промени и в случай че да - в каква посока ще бъдат те?
- Съдебна промяна бе осъществена през 2015 година и то с волята и посредством мандата на ГЕРБ. Хората чакат бързо и заслужено правораздаване.В миналите 4 години промените бяха ориентирани към гарантиране на бързо и заслужено правосъдие и правоприлагане. В осъществяване на основно решение на Европейския съд по правата на индивида въведохме механизъм за следствие на основния прокурор и неговите заместници. " Специален прокурор " ще дава отговор за следствието. Въведохме гаранции за независимостта на " специфичния прокурор ". През идващите 4 години ще надградим постигнатото с нови промени.
- ГЕРБ разгласи програмата си. И в нея се планува в идващото Народно събрание още веднъж да внесете  искане за смяна на конституцията. Защо?
- Преди всичко ще търсим съидейници за промени в Закона за правосъдната власт, в това число и в конституцията. Предвиждаме разделянето на Висшия правосъден съвет /ВСС/ на два съвета - прокурорски и правосъден. Ще засилим директния избор от страна на магистратите, като понижим квотата в Съвета на съдиите, избирана от Народното събрание. Това ще приключи спекулациите, че политиците кадруват в правосъдната власт.Ще подсигуряваме по-задълбочени и ефективни  инспекции за съдиите и надлежно за прокурорите и следователите, като създадем  два обособени инспектората в правосъдната система.Предвиждаме още директен достъп на жителите до Конституционния съд за отбрана на техните права и свободи посредством самостоятелна конституционна тъжба. За въвеждането й обаче, както и за основаването на парламентарен механизъм за следствие на основния прокурор и заместниците му и за усилване на независимостта на съда и прокуратурата са нужни конституционни промени. ГЕРБ ще търси консенсус за тези конституционни промени.
- Какво предвиждате за гарантирането на по-бързи правосъдни процеси?
- На българските жители изискуем още по повод бързината на процеса. Преписките  по административни каузи ще бъдат цифровизирани. Обмяната на информация между  административни съдилища, включително  с  Върховния административен съд, ще става по електронен път. По административните каузи ще се даде опция за електронно приканване на страните, ще се регламентират онлайн правосъдни съвещания. Това ще разреши още по-бързо и транспарантно правосъдие.
- Заложили сте промени, свързани с банкрут на компании. Какви са те?
- За възстановяване на конкурентоспособността  на компаниите ще бъде нараснала успеваемостта на производството по неплатежоспособност. За да помогнем на бизнеси в риск, ще разработим  система за ранно предизвестие за опасност  от изпадане в несъстоятелност.
- 10 години ГЕРБ прави избори с Цветан Цветанов. Сега сте едни против други. Виждате ли сериозна конкуренция в лицето на Републиканци за България?
- Всеки от нас, без значение коя политическа партия съставлява, има своята стратегия и своите цели. Г-н Цветанов има поле за изява. Сега към този момент е водач на друга политическа партия. И най-добре е за качествата на всеки да приказват резултатите. На нас не ни се отрази неговото неявяване. Поне това е видно от социологията сега.
- От новите играчи - Мая Манолова и Слави Трифонов, кого ГЕРБ приема за конкуренция и в каква посока?
- Не мога да нарека Мая Манолова нов състезател. Тя е прекомерно дълго в политиката. Помним я като лице на Българска социалистическа партия, помним я и с апелите й " Шанс за Орешарски ". Помним метаморфозите й в надпартиен претендент за омбудсман. И след това всички поръчки за присъединяване във властта. Мая Манолова има доста тежка политическа автобиография зад себе си. И, уповавам се, хората добре я познават, знаят нейните качества, нейните благоприятни условия. И не биха заложи на човек, който най-малкото трансформира политическата си еднаквост. По отношение на господин Трифонов - сюрпризирана съм, че липсва каквато и да е връзка с обществото във връзка с визия и цели. Дори липсва информация за претендентите, с изключение на едно показване. Не знам да е взел участие в някой от обществените дебати до момента. Трудно ми е да е да се ориентирам в обстановката. Надявам се, че хората ще изберат тези, които дават действителните решения. Да, посредством малкия екран той присъстваше във всеки български дом, само че шоупрограмата не значи, че си и добър управленец.
- Как си обяснявате тогава обстоятелството, че сега доста политолози и социолози виждат в идващия парламент взаимоотношение под една или друга форма сред ГЕРБ и партията на Слави Трифонов?
- Ние не сме давали никаква поръчка за съдействие в предстоящ парламент.За нас е значимо да има държавно управление, което има политическа еднаквост и легитимност. Да е ясно кой носи отговорността. Защото по време на избори прекалено много задължения към хората се поемат, а те са прекалено много лъгани и заблуждавани през прехода. Затова на нас в този смисъл ни е доста елементарно. Повече от 10 години сме в ръководството и каквото сме заявили, сме го изпълнявали. Ще се веселя, в случай че нашата стратегия намира от ден на ден съидейници и в другите партии и надлежно намира парламентарна поддръжка.
- Бизнесът изиска от партиите национални цели, които да не се трансформират без значение от конфигурацията  на властта. Готова ли е ГЕРБ да инициира диалози в тази посока?
- Разбира се. Приоритетите ни още веднъж са повишение на приходите на българите, а това става през опциите за бизнеса - с ясни правила, с ясна идея, с ясни благоприятни условия. Разбира се, ще продължим да работим за увеличение на Брутният вътрешен продукт, тъй като точно посредством бизнеса и работеща стопанска система можем да си позволим и редица обществени заплащания. През последната една година те са ориентирани към всички, които имат нужда - и пенсионери вземат добавката от 50 лева за справяне с коронакризата, и фамилиите с възпитаници също са подпомагани. От април стартира поддръжката и на най-нуждаещите се пенсионери с хранителни артикули. Всички средства от министерствата на стопанската система, на труда и обществената политика, на финансите са средства, акумулирани от бизнеса. А той желае да работи с ясни правила, при сигурност и финансова непоклатимост.
- Водите листата на ГЕРБ в Разград. Кои са главните проблеми на района, за чието решение ще работите?
- За последните 4 години, в които също бях депутат от Разград, сериозен проблем беше инфраструктурата - и от републиканската пътна мрежа и от общинската. Огромна част от плановете, които се нуждаеха от поддръжка, са осъществени. Над 100 млн. лева са вложени в пътна инфраструктура, над 20 млн. лева - в общинска. Ремонтирани са улици във всяко от обитаемоте места, междублокови пространства, саниране са многоетажни жилищни здания, детски площадки, основани бяха зелени площи и така нататък За идващия мандат сме си сложили няколко целта. Те са за вложения във всяка сфера на публичния живот. По отношение здравето на хората и грижата за тях считаме, че би трябвало да се отделят средства за ремонт на отделенията в многопрофилната болница в Разград, както и за обновлението на апаратурата. Наложително е да се построи приют на територията на регионалната болница защото в област Разград такава услуга липсва. Огромен проблем е неналичието и на денонощни аптеки, и на аптеки въобще във всички обитаемоте места. Затова би трябвало да работим доста интензивно, тъй че хората да имат достъп до медикаменти. Следващият ни ангажимент е във връзка с околната среда. В Разград има пречиствателна станция, която се нуждае от доста съществени вложения. Радвам се, че в идващия програмен интервал във връзка с европейските средства околната среда заема едно от първите места. Образованието и културата са акцент. В региона се ремонтираха всички детски градини и учебни заведения и то на стойност над 14 млн. лева Инвестиции има в обществената инфраструктура - над 5 млн. лева в здравната - над 3 млн. лева.Работата по пътната инфраструктура би трябвало да продължи. Има 8 прави от националната пътна инфраструктура, които би трябвало да бъдат напълно или отчасти реновирани. По отношение на спортните уреди - във всяко учебно заведение ще бъде построен или реновиран салон или спортни уреди. Предвиждаме със средства от министерството на спорта повсеместен ремонт на пистата на колодрума в Разград. Ще продължим с ремонтните действия на православните и мюсюлмански храмове. През миналия мандат за църквата " Св. Борис Михаил Покръстител " бяха отпуснати целеви средства от държавното управление, за Магбул Ибрахим паша джамия, която е монумент на културата бяха дадени над 2,7 млн. лева Надявам се в идващия мандат да създадем и цялостен ремонт на най-стария храм в Разград " Св. Николай Чудотворец ".
- Кой от съперниците си в Разград приемате за главен и най-силен?
- Всички минали избори изрично слагат в най-сериозната конкуренция против ГЕРБ Движението за права и свободи. Ние ще водим толерантна акция, както постоянно до момента.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР