Ще ви разкажа за бай Ставри. Ама не за оня,

...
Ще ви разкажа за бай Ставри. Ама не за оня,
Коментари Харесай

Диагноза „Без глас"

Ще ви опиша за бай Ставри. Ама не за оня, дето яде кисело мляко по малкия екран и към този момент е на 80 години, а майка му, дето несъмнено е над 100, е доста удовлетворена, пък баба му, дето е най-малко над 120, е извънредно щастлива. Но и там несъмнено има проблем – не излиза наяве дали терминаторът на киселото мляко има брачна половинка и респективно деца. Щото, в случай че няма, ще изчезне родът от столетници...

Бай Ставри, за който желая да ви опиша, е пенсионер – от тези, чиято пенсия е под прага на бедността и несъмнено хвърля капа от наслада на Коледа и Великден, когато Премиерът се фука какъв брой милиона е дал за надбавки, само че мижавите 40 лева надали биха стигнали по празниците и за тоалетна хартия на същия Премиер. Висшист по обучение, бай Ставри приемаше всичко на правилото „ каквото за другите, такова и за мен “. Е, и той ядеше кисело мляко, само че не го посочваха по малкия екран, барем да изкара някой лев от реклама.

Пенсията на жена му, също висшистка, беше по-малка и от неговата, та жена му към този момент втора година гледаше в Гърция някакви склерозирали баби.

Синът и снахата бяха на работа в Англия, а щерката и зетят – в Германия, та най-малко тях бай Ставри не ги мислеше, само че и дума не даваше да се отвори да му пращат нещо.

На преди малко предишните избори той отново остана да мисли самичък на родна почва – този път за Евросъюза. Вълнуваха го и Брекзита, и изцепките на Ципрас, и пируетите на Меркел.

Бай Ставри обичаше да мисли на глас и това му даваше опция да не се срами от мислите си. Друго си е, като си го кажеш.

Прие пропагандата, че от неговия глас зависи всичко и отиде до урната. Даде гласа си. Няма да кажем за кого, както и той не сподели на любопитните социолози пред секцията.

Легна си с възприятие за изпълнен дълг.

Обикновено се събуждаше, казвайки си „ Добро утро! “. Понеже си го мислеше.

Но нищо не чу. Гласът му го нямаше, беше го изгубил.

Мамка му, намерения си, в урната ли остана? Или се изгуби някъде по пътя към ЦИК?

Искаше му се ехидно да изтананика сигналната ария „ Но с добър ден да те срещна аз не мога. Как добър ден, щом не е добър денят... “ – но останал без глас, нямаше по какъв начин.

И дните се занизаха тягостно. Но пък най-малко можеше да мисли. А когато не е на глас, може и да псува.

Бахти и изборите! Гласували единствено 30%! До урните не са отишли 70%. Може би това не е незаинтересуваност, може би те са срещу цялата политическа сбирщина...

Егати и наглостта – да се фукаш, че си победител! При състояние че си взел една трета от тия дали своят вот 30%, където има и купени гласове, и мъртви души...

Победител, а?! Ами че това наподобява, както споделяше Васил Цонев, на пердах сред шлифер и тигър.

И бай Ставри съществено се замисли по какъв начин ще гласоподава на идващите избори.

Примири се, че гласът ме се е изгубил вечно.

И реши, че ще гласоподава с жест.

Просто ще им покаже пръст.

Сещате ли се тъкмо кой?
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР