Ще свърши ли Вселената с гръм и трясък? Двама теоретични

...
Ще свърши ли Вселената с гръм и трясък? Двама теоретични
Коментари Харесай

Тъмната енергия може да доведе до втори Голям взрив

Ще свърши ли Вселената с гръм и тропот? Двама теоретични физици предложиха вид при който може би Вселената в никакъв случай няма да свърши. В проучване, което се пробва да дефинира природата на тъмната сила – тайнствен феномен, за който се счита, че кара вселената да се уголемява все по-бързо и по-бързо – физиците откриват, че галактическото уголемение не постоянно е даденост.

Те по-скоро пишат, че тъмната сила може от време на време да се „ включва и изключва “, от време на време разраствайки космоса, от време на време свивайки го, до момента в който не се основат подобаващи условия за настъпване на нов Голям гърмеж – и за раждане на нова галактика. Нашата галактика сега претърпява фаза на безотговорно разширение: Космосът става все по-голям с всеки минал миг. Космолозите не схващат повода за това ускоряване, което назовават тъмна сила. Ако това ускоряване продължи, тогава нашата галактика в последна сметка ще се разшири в давност, като цялата материя и радиация ще бъдат раздрани.

Това няма да е първият интервал на бърз напредък. В най-ранните моменти от Големия гърмеж силите и плътностите са били толкоз рискови, че съществуващата физика не може да се оправи – тя предсказва сингулярност, точка с безкрайна компактност, където математиката се разпада. След това Вселената претърпява интервал на необикновено бързо разширение, прочут като инфлация, което също е едва разбрано. Астрономите от дълго време се чудят дали тези две етапи на ускорено разширение – една в най-ранните моменти от Големия гърмеж и една в актуалната ера – са свързани между тях и дали това, което ги задвижва, заобикаля казуса с огромния гърмеж сингулярност .

За да отговорят на това, двама теоретични физици разгласиха изследване на 7 февруари в базата данни за предпечат arXiv, което изследва модел на Вселената, където тъмната сила постоянно е играла роля. Предишни проучвания моделираха тъмната сила, която се „ включва “ по друго време, с цел да подтиква галактическата агресия, само че новото проучване предлага по-реалистичен модел, който включва материя и радиация.

Учените желаят да ревизират дали тъмната сила може да избегне сингулярността на Големия гърмеж, да подтиква инфлацията и да форсира късната галактика. За да се избегне тази първична сингулярност, Вселената не може да стартира от точка с безкрайна компактност. Вместо това, вселената, в която живеем, би трябвало да бъде една в безкрайна поредност от повтарящи се „ Големи отскоци “.

В този сюжет тъмната сила движи Вселената, до момента в който доближи избран размер. Но тогава тъмната сила се трансформира, принуждавайки Вселената да се свие. След това Космосът претърпява огромна рецесия, само че тъкмо преди да доближи положение на безкрайна компактност, тъмната сила се обръща още веднъж, предизвиквайки интервал на необикновено бърза инфлация и започвайки цикъла изначало.

Изследователите са разкрили модел на тъмна сила, който извършва три резултата. Но най-важното е, че материята и радиацията не биха могли да участват в извънредно ранната галактика, в противоположен случай те биха развалили инфлацията. Вместо това материята и радиацията трябваше да се появят тъкмо след инфлацията, защото част от тъмната сила се разпада, наводнявайки Вселената със светлина и материя.

Изследователите не съумяват да намерят общ клас модели на тъмна сила, които постоянно биха могли да доведат до същите резултати. Вместо това те трябваше изкуствено да вкарат по-малка стойност за днешното ускорено разширение, в сравнение с предвижда квантовата механика, с цел да получат точния резултат.

Това ново проучване води в обещаваща посока, предоставяйки жизнеспособна платформа за по-нататъшно проучване на модели като този. Хората не са безусловно предопределени да живеят в леден, празен космос, тъй като тъмната сила може да се държи по друг метод в далечното бъдеще. Само продължаващите проучвания ще разкрият крайната ни орис.

Публикувано в изданието LiveScience.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР