Ще станем свидетели на ново дъно в резултатите от матурите

...
Ще станем свидетели на ново дъно в резултатите от матурите
Коментари Харесай

МОН готвят шокиращи промени. Директори и учители скочиха: Ново дъно! Резултатите ще са кошмарни

Ще станем очевидци на ново дъно в резултатите от матурите и равнището на обучение, в случай че измененията в Наредбата за оценяване на резултатите от образованието на учениците влязат в действие от 15 септември, предизвестиха пред “Труд news ” учители и шефове на начални и междинни учебни заведения. Новите текстове не разрешават да се дават на учениците задания за независима работа през ваканциите, а домашните по време на образователните периоди са мощно редуцирани.
“Абсурдно е за домашна работа по математика да се дават до 3 задания. Те могат да са калкулации, които се вършат за 2 минути, само че може в една комплицирана задача да има няколко подусловия и да лишава часове работа, дават образец с недогледаните текстове в наредбата учители с голям опит в математически гимназии. Преподаватели в началните класове също виждат прdблем с дребния брой домашни, планувани за децата от I до IV клас. При малчуганите ще бъде неразрешено да се дават повече от 3 домашни работи на седмица надлежно по български език и математика, а по останалите предмети независимата подготовка ще се свежда до едно задание на седмица.
От МОН аргументираха измененията в Наредбата с постъпили сигнали и тъжби на родители за претоварване на учениците, само че деликатен прочит на предлаганите текстове от учителите демонстрира, че с внезапното ограничение на домашните работи ще се появят още по-сериозни проблеми в усвояването на материала.
Голяма част от учителите считат, че препоръчаните промени от МОН не би трябвало да влизат в действие от тази образователна година, а да бъдат подложени на експертен разбор и промяна, защото новите текстове за оценяване единствено ще доведат до по-слаби резултати на учениците.
Дни преди началото на новата образователна година от асоциация “Родители ” предложиха препоръки при избора на ученическа раница и приветстваха концепцията на МОН за “дигиталната раница ”, чието наличие също е обект на рецензии от страна на преподавателите. От асоциация “Родители ” оферират раницата с образователни принадлежности да не надминава 10-15 % от тежестта на детето.
Из новите правила от Наредбата за оценяване на резултатите от образованието на учениците
До 5 задания за 1 образователна седмица, ваканцията без писмени работи
– Преподаващият преподавател може да оставя на учениците за независимото документално осъществяване (домашна работа) отвън образователния час 1 до 3 задания.
– На учениците в началния стадий на главното обучение (I-IV клас) задания за независимо документално осъществяване по всеки от образователните предмети български език и литература и математика се слагат не повече от 3 пъти в една образователна седмица, а по останалите образователни предмети – не повече от един път.
– На учениците в прогимназиалния стадий на главното обучение и в двата стадия на междинното обучение задания за независимо документално осъществяване по обособен образователен предмет се слагат не повече от 2 пъти в една образователна седмица, а сумарно по всички образователни предмети – не повече от 5 пъти за една образователна седмица.
– Задачи за независимо документално осъществяване не се задават през ваканции.
Асен Александров, шеф на 51 учебно заведение “Елисавета Багряна ”: Даваме неприятен знак на учениците, че те нямат отговорност към образованието си
Надявам се, че тази разпоредба няма да се одобри, тъй като след разискването в учителската колегия се видя, че това са заявления и тежестта на едно домашно не може да бъде измерена. Това са претенции на някои родители, които считат, че децата им са натоварени през образователно време. Представяте ли си в една математическа гимназия учителите да имат право да дават единствено по три задания за независима работа и до 5 домашни работи общо за седмица? Например в пети клас има 5 пъти седмично математика и 5 часа седмично български език. Тогава другите сътрудници, по другите образователни предмети, няма да имат опция да дават никакво домашно, по този начин ли? Голяма неточност е да се оферират неща, които не може да се мерят.
Непрекъснато се оплакваме, че са ниски резултатите на нашите възпитаници, че образованието е зле, а решаваме да понижим домашните работи и надали не да съкратим наличието в учебниците на половина. Едва ли това е пътят – да улесняваме домашните. Не може учениците, без никакви старания, да реализират чудесни резултати. В един клас има доста амбициозни родители и такива, за които образованието е нищо. С тези оферти даваме неприятен знак на учениците, че те нямат отговорност към качеството на тяхното обучение. Отговорни са учителите, учебниците, само че не и самите възпитаници.
Ирена Анастасова, някогашен шеф на 125 СУ и народен представител от Българска социалистическа партия: 350 учебни заведения у нас са с външни тоалетни, а приказваме за „ цифрова раница “
Учебните стратегии са проблем за междинното обучение, който датира от въвеждането им през 2001 година. Още 4-5 години след въвеждането им стана ясно, че те не работят, че стратегиите са тежки, усложнени, с прекомерно свалено наличие надолу в годините, което не е съобразено с възрастовите и психическите особености на децата. От тогава досега по тези стратегии се вършат единствено козметични промени, само че това е работа на парче и не води до нищо положително. През 2021 година беше изработен цялостен обзор на всички образователни стратегии, нещо, което не беше правено повече от 20 години. Бяха интервюирани и интервюирани над 15 000 учители, беше регистрирано мнение на над 3000 родители, а по специфичен метод бе взето и мнението на учениците. Накрая стана като в приказката “Напънала се планината и родила мишка ”. Това, което оповестиха от МОН бяха обособени промени по обособени образователни стратегии и по обособени образователни предмети. Беше неглижирано мнението на учениците, родителите и учителите, а решението беше да се вкарат поетапно нови образователни стратегии, както се прави по целия свят – от първи клас нагоре. А не както направихме през 2016 година – в първи, пети и осми клас. Промените сега няма да доведат до нищо положително. Децата не се оправят, тъй като образователното наличие е нереално, а нереалното мислене се образува с годините. А по този начин нареченото “разтоварване ” на децата, е някакво аматьорско осъществяване, което би трябвало да се прави от специалисти. Би трябвало всеки от МОН да знае, че положителният преподавател знае прелестно какъв брой и какво домашно да даде в паралелките, в които преподава. 27 години съм била преподавател и мога да заявя, че няма мощ, която да ме накара какъв брой домашни работи да дам, само че разбирам сътрудниците, които ще бъдат принудени да съблюдават наредбата, тъй като другояче ще бъдат уязвими. Въпросите с образованието ни са обърнати с главата надолу, а би трябвало да мислим какво реализираме в качеството на образованието. Не е разковничето в броя домашни, а в друго образователно наличие и друга среда, в която би трябвало да работят децата. Все още в България има 700 учебни заведения, в които няма физкултурни салони, имаме 350 учебни заведения с външни тоалетни, а приказваме за “дигитална раница ” – за мен това е кух пиар, тъй като имаме към момента учебни заведения, които са половин век обратно.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР