Ще сезирам Комисията по дискриминация и прокуратурата за изказването в

...
Ще сезирам Комисията по дискриминация и прокуратурата за изказването в
Коментари Харесай

Акад. Петър Иванов пред Lupa.bg: Иванка Шалапатова се гаври с възрастните хора

Ще сезирам Комисията по дискриминация и прокуратурата за изявлението в ефир на обществения министър Иванка Шалапатова, че " продължителността на живота е едно съществено предизвикателство за пенсионната система ". Това съобщи пред Lupa.bg акад. Петър Иванов, шеф на Демографския институт към Българска академия на науките и изкуствата (БАНИ).



Ето и думите на министър Шалапатова: " Продължителността на живота е едно съществено предизвикателство за пенсионната система. Застаряващото население. Между другото тук би трябвало да кажа, че в диалозите ми с другите обществени министри, тъй като аз повеждам доста натоварен контакт, за мен е значимо да проследя какви са трендовете в други страни. Застаряващото население в действителност и обстоятелството, че има и дълготрайност, която не е комфортна за пенсионната система, това са провокациите ".

" Да твърдиш, че продължителността на живота е предизвикателство, без значение за кого, е безумна нелепост. Думата  " предизвикателство " постоянно се употребява от хора, които са с ниска просветеност. С това изявление се дискриминира цялостен обществен пласт. Казват ни, че няма пари, тъй като не умират възрастните хора. Това е дискриминационно и даже съставлява състав на Наказателния кодекс ", уточни акад. Петър Иванов.

У нас съгласно Националния статистически институт междинната дълготрайност на живота е 71,9 година за 2020-2022 година, което значи, че понижава с 1,7 години по отношение на предходния интервал - 2019-2021 година Мъжете живеят 68,3, а дамите 75,8.

" Вземат единствено 4-5 години пенсия, след което умират. Българите са на последно място по дълготрайност на живота в Европа. Така че е извънредно да се твърди, че възрастните хора у нас товарят пенсионната система ", сподели още шефът на Демографския институт. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР