Ще се върви не към коалиция, а към правителство на

...
Ще се върви не към коалиция, а към правителство на
Коментари Харесай

Кънчо Стойчев: Вървим към правителство на малцинството, ИТН ще правят грешки


Ще се върви не към коалиция, а към държавно управление на малцинството, подкрепено в Народното събрание, предвижда социологът Кънчо Стойчев пред БНР.

Ще имаме изпълнителна власт, която ще бъде под непрекъснат, доста мощен парламентарен надзор. Ще имаме възобновена роля на българския парламент, счита той на база резултатите от вота през вчерашния ден. Според него новият кабинет ще има някакви цели, само че няма по какъв начин да се нагърби с „ целия сложен товар на българското общество “.

Твърде евентуално е служебният кабинет на президента Радев да се окаже първообраз, предвижда Стойчев в предаването „ Преди всички “.

Най-вероятно по този начин ще наподобява едно ново държавно управление – много по-експертно, много по-пъстро, много по-технократско, разяснява още анализаторът.

Според него е малко евентуално да се върви към нови избори скоро. Освен това, счита той, едно бързо потретване ще удари съществено партиите на смяната.

По думите му ГЕРБ не е залязваща групировка, само че ще престане да бъде онази партия, която назначава и уволнява всичко, „ заради съществуването на парламент, който е гумен щемпел “.

Запитан дали Има Такъв Народ не е тръгнала по същия път на партия хегемон, Стойчев уточни, че ще бъдем очевидци на доста неточности и лъкатушения, тъй като става дума за напълно млада групировка от цивилен вид.

„ Излизаме от един доста дълъг интервал, повече от десетилетие, през който беше направена замяна на думата „ ръководство “ с думата „ властване “.

Според Стойчев българите показват зрелищен вид присъединяване в политиката и би трябвало да се откажем от сходен вид присъединяване, като гласуваме по-ефективно.

Кънчо Стойчев открои няколко съществени аргументи за ниската изборна интензивност. На първо място той уточни сериозното ограничение на подтиквания избор -около 200 хиляди не са отишли да гласоподават, тъй като не им е било платено. На летния сезон пък се дължи отливът на други 200 000 гласоподаватели. Третата причина – не са дали своят вот и тези, които са решили, че нещата към този момент са решени на 4 април и страната е тръгнала по пътя на смяната.

Стойчев означи като уязвимост в организацията на отминалите избори това, че не са били изчистени изборните описи. Той добави, че на фона на действителния брой хора с право на глас в страната, делът на гласувалите през вчерашния ден е към 50%.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР