Ще се сбъднат ли разгласените досега предвижданията на синоптиците за

...
Ще се сбъднат ли разгласените досега предвижданията на синоптиците за
Коментари Харесай

НИМХ огласи пълната прогноза за февруари, ето какво се задава

Ще се осъществен ли разгласените до момента предвижданията на синоптиците за по-топъл и изсъхнал Малък Сечко. Ето какво предвижда пред Българска телеграфна агенция Красимир Стоев - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология.

Най-ниските температури през февруари у нас ще бъдат сред минус 10 и минус 5 градуса, а най-високите - сред 17 и 22 градуса.

По думите му чака се междинната месечна температура през февруари да бъде към и над нормата, която в Северна България и по високите полета е от 0 до 2 градуса, в Южна България и по Черноморието - сред 2 и 5 градуса, а в планините - сред минус 8 и минус 3 градуса.

Месечната сума на преваляванията ще бъде към и под нормата, която за равнините е сред 30 и 50 литра на квадратен метър, в планините - сред 40 и 70 литра на квадратен метър, за Рило-Родопския масив и Странджа е от 60 до 100 литра на квадратен метър.

През първото десетдневие температурите ще бъдат по-високи от нормалните, макар че през последните дни от интервала доста ще се намалят. Вероятността за превалявания на повече места има през втората половина от интервала, като в края на десетдневието в Северна България и по високите полета дъждът ще премине в сняг.

Климатологът Рачев разгласи огромна особеност и прогнозата си за февруари и март ВИДЕО

През второто десетдневие динамичността на атмосферните процеси ще бъде нараснала. Температурите ще се намалят още и ще бъдат близки до нормалните. Ще има чести превалявания: в Северна България - най-вече от сняг, а в Южна и по Черноморието - от дъжд.

И през последното десетдневие на февруари ще се задържи динамично и изменчиво, с температури близки до обичаните. Вероятност за превалявания ще има към 22,25 февруари и в края на месеца.

Климатичната информация на Национален институт по метеорология и хидрология сочи, че повишаването на продължителността на деня през февруари води до увеличение на слънчевото греене и до намаляването на мрачните дни. Обикновено снежната завивка в равнините е нетрайна, а преваляванията - малко.

Характерно за месеца е огромната динамичност на атмосферата, което е причина за внезапни промени на времето. Понякога се следят доста интензивни нахлувания на арктичен въздух, снежни виелици и внезапно захлаждане.

При такива ситуации се е случвало да замръзне морето по Черноморието. При други случаи при нахлувания откъм Средиземноморието се следят аномални стопляния, предвестници на пролетта.

Според астрономическата информация при започване на февруари слънцето изгрява в 7 часа и 42 минути, а залязва в 17 часа и 38 минути. Продължителността на деня е 9 часа и 55 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 04 минути, а залязва в 18.00 часа и 14 минути.

Продължителността на деня е 11 часа и 09 минути. Фазите на луната през февруари са: на 2 февруари - първа четвърт, на 9 февруари - пълнолуние, на 16 февруари - последна четвърт, а на 23 февруари е новолуние.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР