Ще се работи по последния участък на аутобана между Крупник

...
Ще се работи по последния участък на аутобана между Крупник
Коментари Харесай

ЕК даде зелена светлина за изграждане на платното на АМ Струма извън Кресненското дефиле

Ще се работи по последния сектор на аутобана сред Крупник и Кресна, както и по второ трасе отвън дефилето в посока София - Кулата
България получи " зелена светлина " от Европейската комисия за планиране и строителство на платното от Кулата към София отвън Кресненското дефиле по Източен вид Г10.50 на Лот 3.2 от АM " Струма ". Това ще даде опция да стартира работата по последния сектор на аутобана сред Крупник и Кресна. Ще се работи и за второ трасе отвън дефилето в посока София - Кулата, оповестиха от Министерството на районното развиване и благоустройството.

Правителството разпореди на министрите на районното развиване и благоустройството и на превоза и известията да подхващат нужните дейности за планиране и създаване на Лот 3.2. Предстои да стартира работата по проектирането и строителството на трасето в посока Кулата - София по източния скат на Кресненския пролом.

Възлага се и прединвестиционно изследване за ново трасе в посока София - Кулата отвън Кресненското дефиле.

Предвижда се да не се подхващат дейности за осъществяване на дясно платно (от София към Кулата) на Лот 3.2. на АM " Струма " по трасето на съществуващия път Е-79 преди да се прегледат вероятните различни, предмет на прединвестиционните изследвания.

През втората половина на февруари министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков заяви пред публицисти след откриването за придвижване на тунел " Железница " на автомагистрала " Струма ", че задачата е оптимално бързо създаване на оставащия сектор от автомагистралата, като ще бъде издирван вид той да е напълно отвън Кресненското дефиле, при оптимално вземане предвид със отбраната на биоразнообразието и без загуба на европейски средства.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР