Ще се намери ли изход от политическата криза или вървим

...
Ще се намери ли изход от политическата криза или вървим
Коментари Харесай

Политологът Теодора Йовчева разкри ще я бъде ли коалицията между ПП и ГЕРБ и на каква цена

Ще се откри ли излаз от политическата рецесия или вървим към нови избори, допустима ли е компромисна коалиция в името на стабилността на страната и на каква цена? На тези въпроси от Novini.bg потърсихме отговор от политолога доктор Теодора Йовчева.

Изненада ли ви решението за общо държавно управление с ротационни министър председатели сред и Продължаваме промяната-? Това ли бе единственият излаз от рецесията?

Не беше единственият, тъй като имаше разнообразни разновидности за състав на държавно управление, в това число първият опитан от – договаряния с останалите по-стари партии. При този фрагментиран парламент всяка настройка е обречена на нестабилност – поради идеологически несходства или поради липса на доверие. Избраната формула е екзотична за Българи, само че не е изцяло новаторска за света. Същата формула беше опитана от Израел, където обстановката е доста сходна с тази в България – серия от поредни предварителни избори в границите на няколко години. Там също беше опитано ротационно премиерство. Тази формула се оказа неустойчива - в последна сметка държавното управление колабира след Нафтали Бенет и Яир Лапид не стана министър-председател, тъй като съдружен сътрудник се отдръпна. Решението за общо държавно управление с втория мандат не беше изцяло изненадващо доколкото ПП-ДБ неколкократко обявиха, че са подготвени са получат поддръжка при гласоподаване на техен кабинет. Тук въпросът остава дали единствено Мария Габриел ще бъде фигура, посочена от ГЕРБ- или ще има и други на други равнища – заместник-министри или регионални шефове да вземем за пример. Какъвто и е да е съставът обаче, това е държавно управление с доста стеснен небосвод. Според мен това ще е държавно управление, което ще се концентрира главно върху външнополитически въпроси и работа с европейските институции. Големият въпрос, който остава е дали това държавно управление въобще ще се случи, тъй като ние виждам една изключителна динамичност на събитията.

Колко дълъг ще е хоризонтът на новата настройка ГЕРБ-ПП-ДБ?

За мен ще бъде изненада, в случай че издържи две ротации, тъй като действително това е съюз сред сътрудници, които прекараха последните месеци в рецензия и отказване, т.е. съюз сред страни, които си нямат доверие. В най-оптималният случай евентуално сходен кабинет ще си сложи съответни задания като при реализирането им ще се отдръпна. При информация за регистрирани електорални вреди евентуално също може да има отдръпване. Напълно е допустимо даже още след локалните избори кабинетът да падне.

Могат ли локалните избори да съкратят живота на кабинета?

Да, една от тезите е, че този кабинет се образува, с цел да не наподобяват политическите обединения безотговорни преди локалните избори. Тук се демонстрира логиката по какъв начин ще им бъде гласувано доверие на последващи избори, без значение от какъв тип са, в случай че обединенията не са способни да употребят това доверие във властта. Друг миг е, че държавно управление преди локалните се образува и надлежно може да се разпадне след тях е, с цел да няма вакуум в централната власт преди локалните избори.

Каква ще е цената, която ще платят политическите сили, по-късно решение, ще бъдат ли осъдени от гласоподавателите?

Според мен и двете обединенията ще претърпят електорални вреди, въпросът е коя в по-голям %. От това ще се възползват главно антисистемни сили, само че не изключвам и опцията да докара до отдръпване на жителите от изборния развой.

 

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР