Ще продължим по пътя си към членство в Европейския съюз,

...
Ще продължим по пътя си към членство в Европейския съюз,
Коментари Харесай

Сърбите против членството в ЕС, Вучич се оплаква от Запада

Ще продължим по пътя си към участие в Европейския съюз, макар нежеланието на болшинството от жителите на страната да се причислят към Европейския съюз, съобщи сръбският президент Александър Вучич в особено послание към нацията, съобщи ТАСС.

" Ще продължим пътя си към Европейски Съюз, макар че той е неизвестен в Сърбия, а съгласно последните изследвания на публичното мнение за първи път болшинството от жителите са срещу присъединението към Европейски Съюз. Но нашата работа не е да се подчиняваме на публичното мнение, а да го чуваме. Сърбия ще бъде по-силна на европейския път ", съобщи Вучич и добави, че комерсиалният оборот сред Сърбия и Европейски Съюз е над 60%, т.е. към 30 милиарда евро.

По-рано в изявление за немския вестник " Ханделсблат " Вучич изрази угриженост, че в случай че на следващия ден се организира референдум за участието на Сърбия в Европейски Съюз, 44% от жителите биха дали своят вот " срещу ", а единствено 35% биха дали своят вот " за ". Според него повода за сходно отношение е, че сърбите чуват от Европейски Съюз единствено едно: страната би трябвало да признае Косово за самостоятелна страна. На доста сърби им е писнало от това, тъй като виждат напълно друг метод на западните сили в Украйна, тъй че имат чувството за двойни стандарти, изясни Вучич. Президентът изрази вяра, че немският канцлер Олаф Шолц ще поддържа присъединението на Сърбия към Европейски Съюз.

Сърбия се сблъсква с голям напън и двуличие от страна на Запада по въпроса за Косово, сподели още Вучич. " Изправени сме пред най-силния напън, както и пред лицемерието на части от света, изключително на Запада, по въпроса за Косово. На процедура няма разговор ", сподели сръбският водач.

По-рано в Берлин се състоя работна вечеря с присъединяване на Вучич, специфичния представител на Европейски Съюз за Западните Балкани Мирослав Лайчак, министър-председателя на Косово Албин Курти и немския канцлер Олаф Шолц. В резултат на тази среща Белград и Прищина се споразумяха да проведат диалози в Брюксел на 13 май, а Вучич съобщи, че " единствено компромисно решение за Косово и Метохия може да подсигурява мира на Балканите през идващите 100 години ". Сръбският президент съобщи, че Белград схваща, че няма да може да промени позицията на Берлин по въпроса за Косово, само че изиска " да се чуе сръбската позиция ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР