Ще продължи динамичното време до края на март да ни

...
Ще продължи динамичното време до края на март да ни
Коментари Харесай

Синоптикът Анастасия Стойчева: Очакваме тежка зимна обстановка, сняг и студ - ето къде и кога!

Ще продължи динамичното време до края на март да ни тормози. Тази заран температурите в Северна България са към 0, до 1-2 градуса, до момента в който в Южна България малко по-високи – сред 4 и 9 градуса. Това сподели пред bTV дежирният синоптик от Национален институт по метеорология и хидрология п Анастасия Стойчева. „ През последното денонощие в доста региони от страната валя – най-вече дъжд. Валежите ще продължат, като през утрешния ден в цялата страна с понижението на температурите дъждът ще премине в сняг.

Отначало в Северна България и виските котловинни полета. Там ще се натрупа снежна завивка, защото температурите ще са по-ниски. Очакваната снежна завивка ще бъде сред 5 и 15 см, тук-там в Северна България ще надвиши 20 см “, изясни Стойчева.   Там ще има и вятър, което ще е причина за навявания и формиране на преспи. В планините времето също ще е зимно   „ В Южна България температурите малко по-късно ще се намалят. Там дъждът тук-там също ще се примеси със сняг. Само в крайните югозападни региони и югоизточни региони, крайните южни региони на Черноморието, поради това, че температурите ще остана по-високи – до 6-7 градуса, там ще остане да вали дъжд “, уточни синоптикът.  



„ Като цяло чакаме тежка зимна конюнктура “, добави тя.   „ Този циклон, по който чакаме тези превалявания, постепенно ще се изнася на изток. В петък също преваляванията ще продължат, само че те последователно ще отслабват. В събота към този момент единствено в обособени региони ще превалява сняг, а в неделя и облачността ще се раздра. Но тогава пък ще се реализиран едни от най-ниските температури утринни “, предизвести синоптикът. Очакват се температури от минус 5 градуса и даже по-ниски. „ Нищо чудно да има и до минус 10 градуса “, сподели Стойчева.  

По-думите ѝ, втората половина на тази седмица по-скоро ще бъде зима, в сравнение с пролет.   Според нея, такова динамично време перз март е обикновено. „ През март месец към момента такива внезапни студени нахлувания са присъщи, макар че стоплянията също припомнят за започващата пролет “, сподели Стойчева.   „ Надявам се, че с тези прогнози всички ще са задоволително добре осведомени. Ако се реагира съответно, не и трябвало да има проблеми “, съобщи тя.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР